Cazul BICA, in presa FRANCEZA: Cum sa lupti impotriva CORUPTIEI cand responsabili sunt chiar cei care reprezinta STATUL

P.c. | 20.12.2014

Pe aceeași temă

Publicatia franceza Le Journal International scrie despre cazul arestarii preventive a Alinei Bica, fost procuror-sef DIICOT, cazul acesteia fiind considerat reprezentativ pentru coruptia de la Bucuresti. Autorul articolului reaminteste ca DNA a inceput lupta impotriva coruptiei inca din 2005, scotand la lumina "numeroase afaceri" si insistand pentru instalarea unei politici mai transparente pentru cetatenii romani, relateaza ziare.com
 
 
"De la intrarea sa in UE, in 2007, statul roman vorbeste despre coruptie si crima organizata ca despre una dintre principalele sale preocupari. Dar cum sa lupti impotriva acestui flagel cand responsabilii sunt chiar cei care reprezinta insusi statul?", se intreaba publicatia franceza Le Journal International.
 
 
Una dintre arestarile cele mai mediatizate este cea a fostului premier Adrian Nastase, condamnat in 2012 la inchisoare pentru fapte de coruptie. Anul acesta, la data de 30 septembrie, noua fosti ministri au fost acuzati ca au primit foloase necuvenite pentru a achizitiona logistica Microsoft la preturi de 5 ori mai mari decat cele de pe piata.
 
 
Cazul Bica a explodat la cateva zile dupa alegerile prezidentiale care au trezit sperante celor care lupta impotriva coruptiei, comenteaza sursa citata.
 
 
 
 
La 21 noiembrie, la cinci zile dupa victoria lui Klaus Iohannis in alegerile prezidentiale, cel care a facut din lupta anticoruptie una din prioritatile campaniei sale, un nou scandal a bulversat clasa politica."Alina Bica, nici mai mult nici mai putin decat seful departamentului de lupta contra crimei organizate si terorismului, procuror si fost secretar de stat, a fost pusa sub acuzare", scrie Le Journal International.
 
 
Suspectata ca, alaturi de alti inculpati, a prejudiciat statul roman cu 62 de milioane de euro, Alinei Bica a fost unul dintre numele cele mai mentionate in aceasta afacere, in care a fost implicata ca urmare a functiilor detinute in statul roman. "Dar nu a fost singura implicata: patru alti oameni politici sunt si ei amestecati in aceasta afacere", scrie sursa citata, prezentand numeroase detalii din dosar.
 
 
Autorul articolului spune ca viitorul presedinte Klaus Iohannis reprezinta "o speranta pentru un popor deziluzionat".
 
 
 
"Cu siguranta, aceasta situatie este departe de a se fi terminat: numeroase capete de politicieni cad in fiecare saptamana. Coruptia este la ordinea zilei in Romania, dar alegerea lui Klaus Iohannis este o veritabila speranta pentru poporul roman. In timpul campaniei sale, noul presedinte a declarat: 'Sunt singurul candidat ramas in cursa care este gata sa va garanteze justitie, independenta si stat de drept.
 
Romanii asteapta multe de la noul lor presedinte, care trebuie sa probeze ca va face ce a spus si sa schimbe clasa politica corupta a unei Romanii ce evolueaza din toate punctele de vedere", se arata in incheierea articolului citat. 
 
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22