Cartarescu, in presa spaniola: Sa traiesti in Romania e ca si cum ai inota in acid sulfuric

Fara Autor | 28.02.2013

Pe aceeași temă

Scriitorul roman Mircea Cartarescu afirma intr-un interviu acordat publicatiei spaniol "El Dia" ca "a trai in Romania este ca si cum ai inota intr-o piscina cu acid sulfuric". Poetul, "etern candidat" la Nobel, cum noteaza cotidianul El Dia, se afla in Spania pentru a-si promova cartea "Nostalgia".


Autorul considera ca "ne apropiem de un nou Ev Mediu, de data aceasta mediatic, in care cultura se va produce din nou in manastiri".

Cam de zece ori pe an, poetul roman se supara pe realitata inconjuratoare si promite sa plece din Romania, dar, oricat de departe ar pleca, mereu isi ia tara cu el.

"A trai in Romania este ca si cum ai inota intr-o piscina cu acid sulfuric, iar uneori mi-ar placea sa ies din apa", a declarat Cartarescu.

Candidat la Premiul Nobel pentru Literatura, din urma cu cativa ani, Cartarescu este considerat unul dintre cei mai buni scriitori europeni si este un autor de referinta in tari precum Germania, Suedia ori Franta.

Diferenta dintre epoca lui Ceausescu si prezent: Toata lumea citea mult

Mircea Cartarescu a fost pe punctul de "a cadea in schizofrenie", din cauza a tot ce a citit in anii sai de la institutul universitar. A avut "mare noroc", pentru ca a fost student in unicul deceniu liberal din Romania lui Ceausescu, "in care s-au tradus numeroase opere de literatura clasica si contemporana si in care esenta era foarte buna".

"Nu aveam televiziune si nimic care sa iti ofere calitate vietii. Toata lumea citea mult, chiar si oamenii foarte simpli. Plangeau cu Ana Karenina si radeau cu Don Qujjote, in timp ce astazi nimeni nu mai citeste nimic. Este un paradox, o raritate a istoriei"
, relateaza scriitorul.

Ce a vrut sa scrie: Cartile pe care nu le intalnea si care nu existau

El continua, spunand ca, inca de mic, a pus ochii pe carti asa cum pun copiii de astazi ochii pe calculator. Tatal sau avea o mica biblioteca de 30 de carti, care erau atat de importante pentru el "cum erau papusile pentru fete". Despre intrarea sa in lumea literaturii, Cartarescu a spus ca a vrut sa scrie acele carti pe care nu le intalnea si care nu existau.

"Textul scris se va pastra in nise izolate, dar nu va disparea", pronosticheaza Cartarescu, cel care recunoaste "marele noroc" pe care l-a avut cu faptul ca literatura sa este cunoscuta in afara tarii.

"Sunt cel putin 20 de scriitori romani la fel de buni sau mai buni decat mine si care nu au avut atat noroc ca mine", a spus autorul romanului "Orbitor", care apartine generatiei de scriitori din Romania anilor '80.

"Noi, scriitorii, am acceptat sa fim cenzurati pentru ca era unica forma de a ajunge la oameni. Era un cataclism natural", povesteste Mircea Cartarescu perioada comunismului.

El Dia inchieie aritcolul dedicat autorului roman caracterizandu-i opera drept "puternica si fascinanta", care se bazeaza "pe imaginatie".

Sursa:Adevarul

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22