Carnetul de note, la sfarsit de an

Rodica Culcer 27.12.2005

De același autor

In vara, la incheierea primului semestru de guvernare, ministrii Cabinetului Tariceanu si presedintele Traian Basescu primeau primele note pentru performanta lor din partea analistilor selectati de Revista 22. A venit acum momentul notei finale, acordate la sfarsit de an. Toti se bucura de o dubla evaluare, a analistilor si a cititorilor. Vom sublinia de la inceput ca evaluarile sunt foarte apropiate, ceea ce demonstreaza capacitatile analitice superioare ale cititorilor nostri. Cateva exceptii merita totusi mentionate: Gheorghe Flutur, Monica Macovei si Mihai Razvan Ungureanu sunt mult mai bine vazuti de public, ca si Calin Popescu Tariceanu.
Judecand dupa note, guvernul nu exceleaza. Majoritatea ministrilor evidentiati au obtinut note intre 6 si 7,33, sub mediile obtinute in vara de unii dintre ei. Performantele sunt medii, ca sa nu spunem mediocre. Consolarea ar fi ca avem totusi un guvern onest, ai carui membri nu au fost antrenati (cel putin deocamdata) in scandaluri de coruptie. In Romania, aceasta este totusi o mare realizare. Sa spunem, asadar, ca avem un guvern curat, lipsit de stralucire si de realizari notabile. Poate ca si entuziasmul initial al analistilor s-a mai potolit.
Este greu in consecinta sa acordam premii. Clasamentul porneste de data aceasta de la mentiuni in jos. Sa luam mai intai clasamentul analistilor: pe locul intai ramane Monica Macovei, dar numai cu 7,91 de data aceasta. Urmeaza ministrul de Interne, Vasile Blaga, care se mentine in top cu nota 7,58, prin abilitatea cu care si-a gestionat imaginea. Urmeaza pe locul trei, la numai opt sutimi diferenta, ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu.
In coada clasamentului avem urmatoarea tripleta: Calin Popescu Tariceanu cu 6,36, Sulfina Barbu - 6,16 si Codrut Seres - 6,08.
Cum spuneam, clasamentul publicului este diferit: preferata ramane Monica Macovei, dar cu o nota mult mai mare - 9,32, urmata de Gheorghe Flutur cu 8,76 (doar 7,33 din partea analistilor) si Mihai Razvan Ungureanu cu 8,66. Mai clement este publicul si cu premierul, pe care-l noteaza cu 7,23. Cei mai putin apreciati ministri sunt Gheorghe Barbu, cu 6,56, Codrut Seres, cu 6,08, si Sulfina Barbu, cu 5,92. Nu putem exclude insa rolul mass-media in formarea (sau deformarea) opiniilor publicului.
Fata de evaluarea din vara, constatam ca unii ministri - Ionut Popescu, Mircea Cinteza, Mona Musca, Mircea Miclea si Ene Dinga au parasit guvernul. Daca domnul Popescu fusese bine notat in prima sesiune, succesorul sau, Sebastian Vladescu, nici nu a fost luat in consideratie in cea de-a doua - si ar fi meritat, macar pentru incapacitatea de a elabora un nou Cod Fiscal si tentativele de subminare a liberei concurente. Poate ar merita sa ne gandim in viitor si la includerea in comisia de examinare a unui analist economic. Nici noii ministri ai Educatiei si Culturii nu au fost remarcati. Sa fi uitat lumea ca exista?
In sfarsit, sa dam si Cezarului ce este al lui: Traian Basescu primeste de la analisti cea mai mare nota: 8,27 - fiind singurul om politic cu medie peste 8. O performanta notabila pentru un personaj atat de controversat si atacat. Publicul il noteaza totusi mai bine, cu 8,33, clasandu-l insa sub Monica Macovei, Gheorghe Flutur si M.R. Ungureanu.
Incheiem, asadar, anul la 22, consacrand un exercitiu de evaluare periodica a performantei guvernantilor. O practica benefica pentru noi - si pentru ei. Dar mai ales, speram, o practica de utilitate publica.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22