Captivitatea lui Basescu, vulnerabilitate majora

Andreea Pora 25.02.2015

De același autor

Traian Basescu a declarat in interviul de la B1Tv ca era la un pas sa-l demita pe adjunctul SRI, generalul Florian Coldea, in contextul episodului “fotografiile de la Paris”. Declaratia este extrem de grava si arata nivelul de toxicitate la care ajunsese Elena Udrea, precum si influenta acesteia asupra fostului presedinte. Pentru a-si apara candidata, Traian Basescu a fost la un pas de a decapita un serviciu secret.

Am avut decretul scris, doar că nu l-am semnat. Am primit un alt raport al Serviciului în două săptămâni, care îmi arăta altă realitate decât cea intuită de noi toți - că nu puteau să fie paparazzii - pentru că s-a făcut rost de facturi. Dacă erau servicii românești aş fi semnat decretul - era evident că era un joc politic al unui serviciu. Primind un raport, strict secret, nu o să-l pot face public niciodată. Nu cred că poate fi desecretizat, cel puțin în următorii zece ani”, a spus Basescu.

Intrebat de ce s-a orientat spre Coldea si nu spre Maior, care era seful SRI, Basescu raspunde:

“Trebuia să mă duc la Parlamament, treabă complicată. Ăsta este un argument în plus, de ce nu am vrut să fac niciun fel de mișcare la nivelul șefilor de servicii, dincolo de raportul convingător, știind că Ponta vrea să ia capul lui Coldea. Pentru ca e seful operativului, scurt. Raportul a fost foarte convingator si nu implica SRI”.

Declaratia lui Traian Basescu trebuie tratata cu cea mai mare atentie, ea aratind o vulnerabilitate majora la nivelul statului. Sa ne aducem aminte de cele doua iesiri extrem de nervoase ale presedintelui Basescu si de acuzele incendiare la adresa serviciilor secrete aduse inaintea primului tur al prezidentialelor, in zilele de 30 si 31 octombrie. Presedintele nutrea convingerea, indusa de protejata sa, ca este vorba de implicarea serviciilor romanesti, care au lucrat mina in mina cu serviciul francez, pentru a o discredita pe Elena Udrea.

Punind acum lucrurile cap la cap- mai ales in contextul atacurilor furibunde ale Elenei Udrea la adresa lui Florian Coldea -, constatam ca puterea acesteia, ca “sursa alternativa de informatii” era imensa. Pripit, manipulat, sub influenta scenariului prezentat de Udrea, seful statului nu doar ca s-a lansat in atacuri la adresa serviciilor, de natura a le decredibiliza si vulnerabiliza, dar era gata, gata sa produca o criza majora decapitindu-l pe seful operativ al SRI. Insusi Basescu recunoaste acum ca scenariul caruia ii cazuse captiv s-a dovedit fals, raportul aratind neimplicarea SRI. Lucrurile prezentate acolo sunt destul de grave si serioase din moment ce nu ar trebui “desecretizate 10 ani”.

Probabil ca la acel moment Udrea a cerut intempestiv demiterea lui Coldea. Vedem ca nu se lasa nici acum. Lipsesc multe elemente din aceasta istorie, probabil nu le vom afla, dar inclusiv demisia lui Maior poate fi vazuta in cu totul alta lumina. Maior a avertizat-o pe Udrea inainte de aparitia in presa a fotografiilor si tot la el s-a dus candidata pentru a-l avertiza ca Florian Coldea il "lucreaza" pe Ponta si il sustine pe Klaus Iohannis. Scenariul este enuntat limpede acum de Udrea, care sustine sus si tare ca Iohannis a ajuns presedinte prin contributia lui Coldea. Asa sa fie? Fara sa vrea, Traian Basescu a darimat teoria afirmind ca SRI nu a avut nicio implicare in episodul Paris, raportul fiind “foarte convingator” in acest sens. Pai, daca e asa, Udrea nu a fost  “victima” lui Coldea si in aceeasi logica nu este nici acum victima celui care o "uraste" si vrea dupa gratii.

Nu stiu cit de importante sunt toate aceste detalii si scenarii. Mult mai semnficativ mi se pare insa rolul nociv jucat de Elena Udrea in politica si pe linga presedinte. Este extrem de grav ca o persoana, indiferent cine este ea, sa ajunga la o astfel de influenta si putere manipulatoare pe linga seful unui stat. Oricine ar fi acesta. Cum a fost posibil, este o intrebare in jurul careia putem face doar speculatii, dar rezultatul a reprezentat o veritabila vulnerabilitate in stat.

 

Putina istorie.

Joi, 30 octombrie

Dimineata, pe site-ul jos cenzura, sters dupa citeva ore, au fost postate fotografiile cu Alina Bica, Elena Udrea si Ana Maria Topoliceanu la Paris. Pe langa fotografii, autorul a mai publicat niste documente din care rezulta ca Elena Udrea a fost cazata la Hotel Le Bistro Paris in perioada 13-16 februarie 2014, iar Alina Bica - in perioada 14-16 februarie 2014.

In cursul dupa-amiezii, Elena Udrea iese intr-o conferinta de presa si acuza un filaj profesionist al serviciilor secrete cu scopul de a o discredita in campanie.

"Nu ma bat nu numai cu contracandidatii mei la presedintie, cu partidele care se afla in spatele lor, ma bat cu reprezentanti ai serviciilor secrete care au ales sa sustina unul sau altul dintre cei doi contracandidati aflati pe primele doua locuri. Reprezentanti ai serviciilor secrete au ales sa intre in campanie si sa joace ocult in favoarea unuia sau altuia dintre candidati”.

“Au fost fotografiate profesionist. A fost un filaj al serviciilor. Ne-au fotografiat timp de 48 de ore. Nu poate fi vorba de paparazzi, suntem fotografiate in masina, peste drum de hotelul in care am locuit, fotografiate la intrare in metrou”.

”Fotografiile s-au facut in weekend-ul de Valentine's Day, pe 13 februarie, iar nota de la receptia hotelului a fost facuta pe 29 septembrie 2014. Niciun ziarist nu putea lua facturile, aici e vorba de o colaborare intre reprezentanti ai serviciilor secrete”.

 

Seara, la B1 TV, presedintele Traian Basescu sustine teoria Elenei Udrea, aproape in acelasi cuvinte, lansindu-se la rindul sau intr-un atac furibund impotriva serviciilor.

”Aceasta este o operaţiune pe care serviciile, un serviciu românesc şi unul francez, şi l-au făcut între ele. Un reprezentant al unui serviciu român de informaţii nu se putea duce la recepţia hotelului unde a stat Elena Udrea, la Paris şi să îl pună să caute în arhivă, cu şapte luni în urmă”.

”Este clar că a fost o colaborare şi ea a fost promptă, după ce Elena Udrea şi-a depus candidatura, imediat au solicitat să primească această chitanţă, pentru că fotografiile le aveau din februarie”,

”Oamenii s-au grăbit foarte tare, fotografiile au fost făcute pe 14-15 februarie, iar factura pe care şi-a plătit cazarea, cele trei nopţi, este datată 29.09.2014, deci la şase luni după ce a fost cazată acolo”.

"Atenţie, nu vorbim de serviciu în ansamblul lui. Să nu vă închipuiţi că ofiţerii SRI aleargă toţi acum şi fac unii la dreapta şi alţii la stânga. Nu, sunt câţiva oameni, din conducerea serviciilor, care, neprivind la interesul de neutralitate al serviciului, la prestigiul serviciului, au sărit calul".

 

Vineri 31 octombrie

Seara, la Realitatea TV, presedintele Traian Basescu reia acuzele la adresa serviciilor secrete, precizind ca a avut o discutie cu sefii SRI si SIE carora le-a cerut sa-i prezinte urgent un raport despre “filajul” de la Paris. A sustinut in continuare ca nu poate fi vorba de paparazzi, dar si-a nuantat afirmatiile despre implicarea serviciului francez.

"Am discutat si ieri, si alaltaieri, si astazi cu sefii serviciilor. Am discutat exact si tema EADS cu acel feelancer care a lansat-o prin Germania, si tema urmaririi procurorului sef DIICOT Alina Bica, doamnei Elena Udrea si celeilalte doamne, Topoliceanu. Pentru ca cineva a facut acest filaj. Suntem de acord amandoi ca nu e vorba de paparazzi, ei le-ar fi exploatat peste noapte. Problema mea e daca nu e filaj romanesc, daca nu e al statului, la puterea pe care o aveti imi spuneti in cateva zile al cui e!"

"Nu stiu cand m-ati auzit vorbind doar de SIE, eu am vorbit de serviciile secrete. Sa lamureasca public cine a facut filajul!"”.

 

Simbata, 20 decembrie, ultima conferinta presa a lui Basescu

Dan Tapalaga, HotNews.ro: Acum doua luni ati pus sub semnul intrebarii credibilitatea serviciilor secrete, acuzand implicarea in campania electorala. Ati cerut un raport. V-ati lamaurit? S-au implicat? Ele au efectuat filajul sau altcineva? 

Traian Basescu: Serviciile de informatii s-au implicat prin dl Melescanu in campania electorala. Era inca sef si altii strangeau semnaturi. Am vorbit de Melescanu, dar ma tem ca reprezinta un serviciu, conducerea serviciului.  In ce priveste raportul pentru filajul efectuat, raspunsul e da, am primit raportul si e strict secret.

 

 Udrea, vineri, 30 ianuarie, interviu HotNews

 “Este evident ca a fost facut profesionist si pentru Alina Bica. Ulterior, s-au cerut datele despre mine, cand eu am intrat in campanie, ca sa fie folosite la acel moment (...) Fac si eu ca dl. Cristoiu: or fi fost serviciile secrete chineze? Cine o fi putut sa fie? Nu. Nu m-am lamurit, am suspiciunile mele, dar nu am nicio dovada”.

“I-am spus presedintelui, i-am spus domnului Maior si, cumva, indirect, m-am intalnit de doua ori, am cerut eu de doua ori sa ma intalnesc, ultima data in lunea de dinaintea plecarii lui Traian Basescu de la Cotroceni - deci a plecat pe 21, pe 15 decembrie, si o data undeva in campanie, cand m-am dus sa ii spun ca, dupa mine, este evident ce mi se intampla si ca sunt tinta si ca exista o strategie impotriva mea. Si deci am spus lucrurile acestea chiar lor si, de asemenea, i-am spus si presedintelui.

 

Udrea, 2 februarie- Interviu Gandul

I-am spus preşedintelui Traian Băsescu. I-am spus chiar şi domnului Coldea că ştiu aceste lucruri, indirect (suma de 500.000 de euro cerută de Coldea pentru Ghiţă – n.r.). I-am spus într-o întâlnire în care am spus că eu cred că sunt ţinta unei strategii de denigrare pe care o coordonează la adresa mea. Eu cred că ce s-a întâmplat la Paris este un lucru de care nu este străin. Pe 15 decembrie a avut loc întâlnirea cu Maior şi Coldea. Coldea a negat, a avut o reacţie ezitantă, am depăşit subiectul.”

 

Udrea, 7 februarie- B1 Tv

„Mi se spusese că există acele fotografii. Îmi spusese domnul Maior. Şi dânsul a aflat de la domnul Coldea (...) Nu cred că mi-a spus-o dintr-un scop anume. Mi-a spus pentru că aflase că există. Cred că domnul Maior nici nu ştia ce s-a întâmplat în episodul de la Paris”.

“Foarte mulți colegi, oameni din presă, inclusiv Coldea și Maior, care pot confirma că, în timpul campaniei electorale, eu am spus lucrurile acestea. Nu le-am spus public, dar am devoalat lucrurile care se întâmplau în foarte multe discuții. Prima oară le-am spus undeva în toamnă. Adunând lucrurile cap la cap, am înțeles că este o strategie de a continua controlul puterii pe care Coldea îl deține”

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22