CAMERA DEPUTATILOR decide astazi daca va convoca o SESIUNE EXTRAORDINARA pentru analiza situatiei rezultate in urma aprecierii FRANCULUI ELVETIAN

P.c. | 19.01.2015

Pe aceeași temă

Dupa ce francul elveţian a atins un nou maxim, vineri, BNR anuntand o crestere de 2,2%, la 4,4228 lei/franc, Biroul permanent al Camerei Deputatilor se va intruni astazi pentru a decide daca va convoca o sesiune extraordinara pe tema situatiei celor 75 000 de romani care au luat credite in franci elvetieni si care nu mai pot restitui aceste imprumuturi catre banci, relateaza Hotnews.


PNL a cerut convocarea unei sesiuni extraordinare si audierea conducerii BNR in Parlament referitor la acesta situatie. Deputat PNL Andreea Paul Vass, a declarat ca vrea "un mecanism de interventie pentru situatii de calamitate financiara". 

PSD, in schimb, sustine rescadentara creditelor prin asa zisa "Electorata". Potrivit acesteia, persoanele fizice primesc o reducere fiscala daca beneficiaza de scaderea dobanzii de catre banca cu pana la 35% pentru o perioada de doi ani. Una dintre conditii este ca venitul persoanelor care solicita restructurarea sa nu depaseasca 2.200 lei brut pe luna. Deducerea fiscala din venitul lunar impozabil a fost stabilita la 900 de lei si se aplica dupa perioada de doi ani de restructurare a creditului.

Ministrul Finantelor Darius Valcov a declarat vineri seara dupa intalnirea cu oficialii BNR de la banca centrala, ca o solutie pentru persoanele care au credite in franci ar fi extinderea prevederilor acestei ordonante din 2014.

Reprezentantii BNR au lasat la latitudinea bancilor rezolvarea situatiei si au spus ca fiecare client trebuie sa negocieze cu institutia de unde s-a imprumutat.

 

CITITI SI: Reactia POLONIEI, a UNGARIEI si a CROATIEI la cresterea record a FRANCULUI ELVETIAN. Care este reactia ROMANIEI Ce masuri vor fi luate in ROMANIA


Pana la gasirea unei rezolvari concrete de catre guvernanti, bancile au anuntat solutii de moment


OTP Bank Romania va aplica reduceri ale marjei de dobanda cu pana la 1,5 puncte procentuale pentru clientii cu imprumuturi in CHF cu dobanda variabila, pentru o perioada de trei luni. 
 

Reprezentantii Raiffeisen i-au chemat la banca pe clientii imprumutati in CHF si care acum au probleme financiare.
Dar nu ia in calcul plata ratelor la un curs valutar mai favorabil agreat de banca. 

 

CITITI SI: Crestere record a FRANCULUI ELVETIAN dupa ce Banca Nationala a Elvetiei a RENUNTAT la plafonul de schimb valutar


"Cursul de schimb nu este o variabila in contractul de credit, dat fiind ca fiecare client a primit in cont suma de bani contractata in moneda respectiva (in cazul in discutie, franci elvetieni), si trebuie sa ramburseze tot franci elvetieni, potrivit Codului Civil", au declarat pentru Mediafax reprezentantii Raiffeisen Bank, intrebati daca banca ar putea stabili un curs de schimb leu/franc elvetian mai favorabil pentru clientii cu credite in franci, in conditiile mentinerii acestuia la un nivel ridicat.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22