Camera Deputatilor a decis DIN NOU CUMULAREA pensiilor si salariilor din sistemul public

Fara Autor | 17.09.2014

Pe aceeași temă

Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, propunerea legislativa prin care pensia si salariul din sistemul public pot fi din nou cumulate. Guvernul Boc interzisese cumulul pensiei cu salariul de la stat, din cauza sumelor "nesimtite" la care se ajungea. Erau vizati  magistratii, pe fostii militari si politisti, dar si pe actorii, profesorii si medicii reveniti in sistem dupa pensionare. In 6 iulie 2005, Curtea declarase neconstitutionala o prevedere care le interzicea doar procurorilor si judecatorilor sa cumuleze pensia cu salariul.

 

Astfel, Camera Deputatilor a decis ”abrogarea dispozţiilor din Legea nr.329/2009, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit cărora se interzice cumulul pensiei cu salariul în cazul angajaţilor sistemului public pentru care nivelul pensiei nete aflată în plată depăşeşte nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului, aprobat prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat”, conform sursei citate.

Inițiativa legislativă a unor parlamentari PSD și PC referitoare la cumularea pensiei și salariilor bugetarilor a fost adoptată, miercuri, de Camera Deputaţilor, cu 220 de voturi ”pentru”, 6 voturi ”împotrivă” şi 41 abţineri, informează Mediafax.

La vot a fost prezent şi premierul Victor Ponta.

Propunerea legislativă iniţiată, printre alţii, de Valeriu Zgonea, Gabriel Vlase, Florin Iordache, Ilie Sârbu, Ana Birchall, Bogdan Ciucă, prevede abrogarea prevederilor din legea 329/2009 potrivit cărora se interzice cumulul pensiei cu salariul în cazul angajaţilor din sistemul public pentru care nivelul pensiei nete aflată în plată depăşeşete câştigul slarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului.

Comisiile de buget şi muncă au avizat favorabil acest proiect, considerând că, ”prin stabilirea imperativă a limitei cuantumului pensiei până la care se poate realiza cumulul cu salariul, se produc discriminări, dar şi limitări ale accesului şi dreptului la muncă în sistemul public, pentru persoane cu pregătire temeinică, experienţă şi expertiză în anumite domenii, cum ar fi apărare, ordine publică, siguranţă naţională, compartimentele de protecţie a informaţiilor clasificate, departamentele de poliţie comunitară, oficiile de cadastru şi publicitate imobiliară, precum şi multe alte autorităţi şi instituţii publice”.

Deputatul PSD Ana Birchall a spus că proiectul repară o nedreptate făcută de Guvernul Boc şi vor fi beneficiari şi persoanele sub vârsta standard de pensionare, cum ar fi cadrele militare, dar şi alţi pensionari, fără discriminare.

Liderul deputaților PNL, George Scutaru, a spus că acest proiect copiază un proiect al PNL şi că Guvernul trebuie să dea un răspuns şi pentru pensiile militarilor.

Liderul deputaților PDL, Gheorghe Tinel, a arătat că PSD trebuie să vină cu soluţii pentru tinerii care nu au loc de muncă.

Camera Deputatilor este camera decizionala, in acest caz.

CITESTE SI Guvernul poate interzice cumulul pensie-salariu dar in conditiile Constitutiei

 

 

In 30 decembrie 2008, Guvernul Boc i-a tuns pe toti cu ordonanta 230, in mod egal si nediscriminatoriu: pe magistrati, pe fostii militari si politisti, dar si pe actorii, profesorii si medicii reveniti in sistem dupa pensionare. Guvernul a mai turnat in textul ordonantei o picatura de populism, solicitandu-le militarilor si politistilor care aleg salariul sa returneze platile compensatorii incasate la pensionare. Ce a urmarit Guvernul? Ce a iesit? Un mic dezastru.

 

 

 

 


Nici o dispozitie constitutionala nu impiedica legiuitorul sa suprime cumulul pensiei cu salariul, cu conditia ca o asemenea masura sa se aplice in mod egal pentru toti cetatenii, iar eventualele diferente de tratament intre diversele categorii profesionale sa aiba o ratiune licita”, scrie Curtea Constitutionala in motivarea unei decizii pronuntate in 6 iulie 2005. Atunci, Curtea declarase neconstitutionala o prevedere care le interzicea doar procurorilor si judecatorilor sa cumuleze pensia cu salariul.

 

 

 

 

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22