Camera Deputatilor a aprobat AMANAREA liberalizarii pretului la GAZE pentru consumatorii casnici pana in 2021

T.d. | 17.09.2014

Pe aceeași temă

Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege prin care se amana termenul pentru liberalizarea pretului la gaze pentru consumatorii casnici pana in 2021, desi termenul initial prevazut de lege era 31 decembrie 2018, conform Hotnews.

Presedintele Comisiei de Industrii, Iulian Iancu, a aratat in plenul Camerei Deputatilor ca, prin actul normative, operatorii sunt obligati prin lege sa isi publice toate costurile, care vor putea fi analizate de toti consumatorii din Romania. Obligatia reglementatorului este sa le monitorizeze, sa ceara publicarea lor si sa constate ca sunt in conformitate cu ceea ce s-a publicat.

Iancu a explicat ca o alta reglementare este legata de necesitatea solutionarii in timp optim a sesizarilor si contestatiilor reclamantilor. Pentru aceasta s-a introdus punctul unic de contact, care se adreseaza consumatorului casnic si care nu poate fi la o distanta mai mare de 50 de km de acesta.

"Este definit interesul public - prin urmare orice temere privind atitudinea, comportamentul operatorilor fata de aceste retele si fata de accesul oricarui consumator acum este inlaturata prin acest statut - interes national, general, public", a spus Iancu.

Potrivit presedintelui Comisiei de industrii, o alta categorie impune Autoritatii de Reglementare obligatia de a stabili o procedura explicita de solutionare a tuturor contestatiilor si de interventie in timp optim in caz de accident.

"Exista o precizare expresa privind amendarea operatorilor care nu respecta aceste prevederi. S-a ajuns in lege sa avem o majorare a amenzilor pana la 10% din cifra de afaceri", a punctat deputatul social-democrat.

Iancu a mai precizat ca s-a introdus prevederea ca la regularizarea fata de consumatorul casnic orice diferenta peste 100 de lei sa ii fie restituita acestuia.

"S-a redefinit notiunea de client industrial. Se ofera, practic, unui agent economic industrial, unui operator industrial sansa sa se racordeze si in sistemul national de transport, salvand totodata un procent important din costuri", a mai mentionat Iancu.

De asemenea, au fost preluate prevederile ultimei directive europene privind gazul natural comprimat, Romania avand obligatia ca pana in 2020 sa aiba la toate mijloacele de transport 20% din combustibil gaz natural comprimat.

Iancu a mai punctat ca: "Pana la aceasta lege, operatorii de distributie aveau acces in casa, in proprietatea consumatorului, din acest moment, acest acces nu este permis decat pentru cazurile de siguranta, de pericol de explozie", conform sursei citate.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22