Bursele asiatice au deschis saptamana in cadere semnificativa. Europa resimte socul. Bursa de la Bucuresti a deschis cu o scadere de 4%

T.d. | 24.08.2015

Pe aceeași temă

Piata bursiera globala experimenteaza turbulente serioase, dupa ce bursele asiatice au inregistrat in aceasta dimineata scaderi record, ca urmare a declinului cu 8,7% de la Shanghai, cel mai mai mare dupa 2007. Urmarile se raspandesc rapid atat in Asia, cat si in Europa. La Bucuresti, bursa a deschis cu -4%.

Dupa ce bursa de la Shanghai a inchis cu un declin de 8,7% ( cel mai mare din ultimii opt ani), piata asiatica se resimte: la Hong Kong, indicele a scazut cu 5,06%, Tokio a cazut cu 4,6%, iar indicele Australian a inregistrat un -2,7%.

Iar situatia nu pare sa se opreasca pe continentul asiatic. In Europa, principalele piete bursiere resimt socul, potrivit Gandul.

Indicele DAX (bursa germana) a deschis cu o cadere de 3%, in timp ce la Paris, referinta bursiera pierde 2,7%.

Si la Bucuresti, indicele de referinta BET a deschis sedinta de tranzactionare de luni cu o cadere de 4%.

La originea acestei situatii, specialistii sustin ca ar fi ingrijorarea ca economia chineza si-ar putea incetini simtitor avansul. De altfel, in urma cu doua saptamani, autoritatile de la Beijing au surprins pietele dupa ce au decis sa devalorizeze yuanul pentru a creste ritmul exporturilor.
 

Socul asiatic loveste in pretul petrolului

Caderile masive inregistrate de pietele asiatice au determinat pretul petrolului sa atinga luni noi minime. Titeiul Brent, de referinta la Londra, a atins minimul ultimilor sase ani si jumatate.

Acum, petrolul Brent inregistreaza un pret cu 56% sub maximul de 103,19 dolari/baril inregistrat anul trecut, anume 44,32 dolari/baril.

Dincolo de ocean, americanii experimenteaza o scadere a referintei la petrol cu 2,9%, la 39,42 dolari/baril.
 

Bucurestiul, lovit si el

Fara sa aiba o piata bursiera foarte puternica, Bucurestiul a resimtit totusi socul ce a pornit din pietele asiatice.

Astfel, principala referinta a bursei din capitala Romaniei, indicele BET, a deschis sedinta de tranzactionare de luni cu un minus de 4%

Cifra vine in contextul unui rulaj ridicat in deschidere (aproximativ doua milioane de euro).

La 10:30, actiunile Romgaz si Fondul Proprietatea au pierdut din valoare 3,7%, respectiv 3,8%. Asta in timp ce actiunile bancare raporteaza pierderi si mai mari: Banca Transilvania pierde 4,3%, iar actiunile BRD cad cu 5,2%.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22