Bunul-simţ cu tupeu de borfaş

Bogdan Ivascu 16.12.2009

De același autor

PNL a anunţat prin vocea lui Crin Antonescu că participarea la guvernare este posibilă în două situaţii: fie li se acordă postul de prim-ministru, fie se ajunge la un acord asupra unei personalităţi independente. În primul caz, după cum afirma preşedintele PNL, delgaţia permanentă a partidului l-a desemnat drept persoana corespunzătoare pentru acest post. Privirea lăsată un moment în jos, tonul vocii coborât, cu puţin efort de imaginaţie putem distinge şi o uşoară roşeaţă în obrajii vorbitorului.

Modestia şi bunul-simţ în varianta marketabilă pe micul ecran par aproape credibile.

Pe toată durata mandatului său Emil Boc a fost contestat şi pentru că profilul său n-ar fi corespuns unui „premier de criză”. Nu era economist, n-avea ce să caute pe postul respectiv, singura sa raţiune de a fi acolo era de „pion al lui Băsescu”. Tot ce-i posibil (e mai puţin de înţeles în această logică ce cusururi avea Lucian Croitoru). Liberalii în frunte cu Crin Antonescu şi-au ocupat şi ei locul în corul contestatarilor. Rămâne totuşi observaţia că Emil Boc este profesor de drept constituţional, profesie care nu e lipsită de  tangenţă cu arta guvernării, chiar dacă nu se mulează cel mai bine pe imperativele momentului. Care este însă experienţa în virtutea căreia Crin Antonescu revendică acest job? Trei ani de muzeografie şi cinsprezece ani de strălucit absenteism parlamentar? Un ministeriat la tineret şi sport în perioada CDR de care nu-şi mai aduce aminte nimeni?

Am şi eu trei ani de muzeografie în CV, în plus asupra mea nu planează suspiciunea că aş fi brelocul unui miliardar de carton. Mă autopropun cu această ocazie în atenţia delegaţiei permanente a PNL pentru postul de prim-ministru. Consider că sunt cel puţin la fel de potrivit ca şi Crin Antonescu.

De la Johannis, soluţia nemţească magică ce a făcut să meargă treburile–n Sibiu şi va face asta cu o ţară-ntreagă, s-a făcut brusc tranziţia la omul care n-a făcut niciodată nimic. PNL-ul are în rândurile sale un economist de talie mondială, Daniel Dăianu. O asemenea propunere ar fi greu de refuzat din partea PDL-ului, chiar dacă PNL nu are greutatea parlamentară pentru o asemenea pretenţie. Antonescu în schimb reprezintă modul cel mai bun de a pune condiţii inacceptabile. La fel ca-n 2008.

Crin Antonescu reprezintă o tipologie din păcate răspândită în politica românească. E obrăznicătura cu tupeu care „te face din vorbe”. Nu rămâne niciodată fără replică şi are întotdeauna cuvintele la el. Nu-i lipseşte inteligenţa şi nu-i displac duelurile verbale. Faţă de Geoană care în faţa lui Băsescu pare un miel băgat în cuşcă cu un rotweiller, Crin Antonescu nu se pierde. Aruncă în derizoriu argumentele serioase cu o obrăznicie spumoasă care ia ochii. Confundă ironia inteligentă cu bălăcăreala ieftină, dar reuşeşte de multe ori să vrăjească publicul încântat că „ăsta le zice”.Corespondentul său se regăseşte în toate partidele – Victor Ponta e un alt reprezentant al genului.

În spatele acestui verbiaj nu regăsim nimic. Învelişul ascunde un miez găunos şi sună întotdeauna a gol. Antonescu este automatul perfect de replici şi atât. Spune că cei care-l întreabă de activitatea politică şi de activitate în general sunt de fapt furioşi pentru că nu pot să-l prindă cu nimic. Nu s-a compromis niciodată, n-a fost amestecat în scandaluri. Numai cine nu munceşte nu greşeşte, spune un vechi proverb. Din acest punct de vedere, Antonescu are perfectă dreptate: parcursul său politic şi profesional e fără greşală.

Declară senin că PNL nu va ezita să intre în opoziţie dacă situaţia o va cere, pentru că „cineva trebuie să apere şi democraţia” în faţa dictatorului Băsescu. Mi-aş permite o mică observaţie: dacă Băsescu vrea să fie într-adevăr dictator, iar democraţia română stă în oameni ca şi Crin Antonescu, ne putem depune cererile de emigrare în Canada. Dictatorul a învins.

* Bogdan Ivascu - 32 de ani, doctor in istorie al UBB Cluj-Napoca cu o teza de doctorat publicata despre formarea elitei politice comuniste in Transilvania. Autor al mai multor studii si articole publicate in reviste de specialitate si reviste de cultura (Idei in dialog). In prezent muzeograf la Complexul Muzeal Arad.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22