Bugetul e gata: Salariile si pensiile cresc cu 5%, investitiile in infrastructura vor fi 20% din PIB

A.p. | 29.01.2009

Pe aceeași temă

Premierul Emil Boc a anuntat forma finala a bugetului, care va mai fi discutata luni cu partenerii sociali, dupa care va fi trimisa in parlament. " Daca apar sugestii si lucruri de completat, va mai fi o sedinta de guvern", a spus Boc. Deficitul bugetar va fi de 5,2% din PIB, iar datoriile lasate de fostul guvern de 2,1 miliade, in conditiile in care toate resursele bugetare sint de 50 de miliarde euro.

Masuri economice

1. 20% din buget, echivalentul a 10 miliarde euro, vor fi alocati pentru investitii in infrastructura- autostrazi,transport, mediu, sanatate, invatamint, reabilitarea termica a blocurilor, infrastructura drumurilor judetene.

2. Achitarea datoriilor restante lasate de cabientul Tariceanu- in valoare de 2, 1 miliarde euro. " Este o mostenire grea pe care trebuie sa o platim, fara asta economia se blocheaza", a spus Boc.

3. Cresterea gradului de absorbtie a fondurilor comunitare

4. Neimpozitarea profitului reinvestit - se va da o Ordonanta de Urgenta.

5. Posibilitatea compensarii TVR nerecuperat cu TVA neplatit - se va da o Ordonanta de Urgenta pentru modificarea Codului Fiscal.

6. Capitalizarea CEC si Eximbank. La CEC capitalizarea va fi de 250 milioane euro.

7. Infiintarea fondului de contragarantare pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii

9. Continuarea si extinderea programului "rabla", vor fi acceptate si masinile cu vechime de 12 ani, iar suma acordata va fi majorata la 3.800 lei.

10. Includerea in bugetul consolidat a veniturilor proprii ale agentiilor guvernamentale.

Masuri sociale

1. Instituirea unei pensii sociale de 350 lei, pentru pentru cei cu pensii mici si foarte mici, care vor fi acordate in doua transe, de la 1 iunie si 1 octombrie. Efortul bugetar va fi de 190 milioane euro.

2. Compensarea cu 90% a medicamentelor pentru cei cu pensii mici, de pina la 600 lei. Masura vizeaza 6 milioane pensionari.

3. Somajul tehnic - pentru somajul tehnic nu se vor plati timp de trei luni contributiile la bugetul asigurarilor sociale si la bugetul de somaj.

4. Sustinerea cu 50% a formarii profesionale pentru someri.

5. Suprataxarea produselor de lux si a jocurilor de noroc.

Politica salariala si a pensiilor

- Pensiile si salariile se vor mari in 2009 cu rata inflatiei, adica cu 5%. Majorarea se va acorda in doua transe: cu 3% din aprilie si cu 2 % din octombrie.

- Salariile profesorilor nu vor fi marite, dar se vor putea acorda sporuri pentru "performata in educatie". Ministrul Ecaterina Andronescu a primit mandat de a negocia acest lucru cu sindicatele si profesorii.

- Orele suplimentare nu se vor mai plati, ci se vor compensa in timp liber.

- Nu se vor mai acorda prime, sporuri, stimulente si bonusuri, decit in functie de performanta.

"Intr-un an dificil din punct de vedere economic, cu un deficit bugetar de 5,2% din PIB, cu datorii restante ale fostului guvern de 5 miliarde eruo, trebuie sa gasinm solutii pentru infrastructura, fara sa abandonam politica salariala", a spus premierul Emil Boc.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22