Bogdan Olteanu (BNR): Contrasanctiunile Rusiei se resimt in Romania. Scaderea pretului petrolului a avut un efect benefic pentru tara noastra

P.c. | 23.10.2014

Pe aceeași temă

Bogdan Olteanu, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, a declarat ca in pretul alimentelor din Romania se resimt contrasanctiunile impuse de Rusia statelor UE, in conditiile in care exporturi care in mod normal ar fi ajuns in Rusia au fost reorientate spre tarile europene. Olteanu sustine ca scaderea pretului petrolului a avut un efect benefic pentru tara noastra, care este un importator de energie, relateaza ziare.com

 

"Romania va evita deflatia anul viitor, pentru ca se intampla prea rar ca sa avem o recolta buna doi ani la rand, iar unele preturi administrative vor fi ajustate in sus in urmatorii doi ani", a explicat oficialul BNR, intr-un interviu acordat Bloomberg.
 

El a reconfirmat prognoza de crestere economica de 2% pentru acest an, bazandu-se pe cifrele din industrie, iar anul viitor produsul intern brut ar putea avansa cu 2-3%, in viziunea lui Olteanu.
 

Dupa anexarea Crimeii, UE si SUA au aplicat sanctiuni Rusiei in repetate randuri. In replica, tara condusa de Vladimir Putin a interzis importul unor alimente din aceste tari si, de curand, a extins aceasta masura. Pe de alta parte, pretul petrolului s-a prabusit in ultimele trei luni, de la 105 dolari pe baril in august ajungand la putin peste 80 de dolari pe baril la jumatatea lui octombrie.
 

CITITI SI: Intrarea in uniunea bancara si zona euro, principalele obiective ale noului CA al BNR

 

Deflatie in Romania?

Olteanu sustine ca este probabil ca la finalul anului inflatia sa fie sub 2%, avand in vedere tendinta descendenta a preturilor la alimente.

De asemenea, bancile centrale trebuie sa mai ia in considerare la urmatoarea sedinta de politica monetara, care va avea loc luna viitoare, relaxarea monetara adoptata de Banca Centrala Europeana (BCE), precum si reducerea cu jumatate de punct procentual aplicata de Polonia in octombrie, a punctat oficialul BNR. "Ne confruntam cu cel mai redus nivel al inflatiei din ultimii 25 de ani. Totusi, (inflatia din Romania - n.red.) este mai mare decat in alte tari", a spus Olteanu.


BNR nu va scapa din vedere "noua realitate", care inseamna "rate foarte mici, nu doar in Frankfurt (se refera la BCE, care are sediul in acest oras german - n.red.), ci si in regiune", a adaugat acesta.

 

BNR a redus dobanda cheie
 

Pentru a da un imbold cresterii economice si pentru a revitaliza creditarea, banca centrala din Romania a redus dobanda-cheie la nivelul record de 3%. Chiar daca preturile din agricultura au stagnat, rata inflatiei a urcat la 1,5% luna trecuta, de la 0,8% in august, in special datorita marfurilor nealimentare si a tarifelor la servicii.


Olteanu recunoaste ca inflatia nu va atinge nivelul prognozat de BNR de 2,2%, insa se va mentine peste 1,5% pana in decembrie.

Banca centrala a Poloniei a redus in aceasta luna dobanda cheie la 2% si a dat de inteles ca ar putea urma in curand o alta decizie similara.

In conditiile in care inflatia din zona euro se afla la 0,3%, departe de telul BCE de 2%, Mario Draghi, presedintele acestei institutii, a mentionat ca bancile centrale din tarile europene vor aplica in unanimitate o relaxare monetara daca va fi nevoie.

Leul a fost aproape neschimbat, joi dimineata, la ora 9:07 cursul fiind de 4,4249 lei/euro in Bucuresti, potrivit datelor compilate de Bloomberg. In acest an, moneda nationala a Romaniei s-a apreciat cu 1,2%. 

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22