Blitzkrieg in parlament. USL continua asaltul asupra justitiei. Parlamentarii scapa de DNA si Parchet pentru fapte de coruptie. Conflictul de interese dezincriminat. Aminstia doar amanata.

Andreea Pora 10.12.2013

De același autor

O zi nebuna cu consecinte imense, care aminteste intr-un fel de blitzkrieg-ul din vara lui 2012. Parlamentarii USL au macelarit dintr-un foc Legea ANI si Codul Penal si au incercat sa promoveze Legea amnistiei. Toate au un singur scop: sa-i puna la adapost pe alesii neamului de justitie. USL continua astfel asaltul asupra justitiei si institutiilor statului de drept.

 

1. Parlamentarii nu mai pot fi cercetati de procurori pentru acte de coruptie si conflicte de interese

 

Cele mai grave modificari au fost aduse Codului Penal. Astfel, USL a schimbat definitia "conflictului de interese", au scos actele administrative din sfera sa, au micsorat pedeapsa maxima de la 5 la 3 ani, au scos parlamentarii, presedintele si profesiile liberale din randul functionarilor publici, au micsorat termenul prescriptiei speciale si au marit la maximum perioada in care un inculpat care isi acopera prejudiciul integral poate beneficia de reducerea pedepsei.

Toate modificarile au fost facute pe furis, luni seara, de deputatii juristi si au fost votate marti in plen.

Citeşte aici proiectul de lege aprobat de Comisia Juridică

 

Prima miscare a fost schimbarea legii PL 467/2012, la care a fost modificata  definitia "Conflictului de interese".

Art. 253/1: Conflictul de interese dupa modificare:

  • Fapta persoanei care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu ce rezultă dintr-un contract de muncă şi o fişă a postului semnate cu o instituţie dintre care cele prevăzute la art. 145 şi care îndeplineşte un act prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material necuvenit, pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea dreptului de a ocupa funcţia publică de care s-a folosit la săvârşirea faptei pentru o durată de maximum 3 ani, calculată începând cu data săvârşirii faptei.

A doua miscare a fost scoaterea parlamentarilor din rindul functionarilor publici.

Articolul modificat:

  • ”Sunt exceptaţi de la dispoziţiile art. 147, Preşedintele României, deputaţii şi senatorii, precum şi persoanele care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unei profesii liberale, în baza unei legi speciale şi care nu sunt finanţaţi de la bugetul de stat, aceştia răspunzând penal, civil sau administrativ în conformitate cu dispoziţiile legilor speciale în baza cărora îşi desfăşoară activitatea,  precum şi cu dispoziţiile dreptului comun, cu respectarea prezentului alineat”.

 

CONSECINTE

  • Parlamentarii, ministrii, primarii, consilierii  nu vor mai putea fi cercetati de DNA sau Parchet pentru fapte de coruptie care se aplica functionarilor publici, cum ar fi abuzul in serviciu, luarea de mita, traficul de influenta, falsul in acte, dar si conflictul de interese.

 

  • Scotand actele administrative din sfera conflictelor de interese, parlamentarii, primarii sau ministrii nu mai pot fi acuzati de conflict de interese de catre ANI. Institutia a fost golita de sens. 25 de parlamentari declarati de ANI in conflict de interese scapa de acuzatii.

 

  • parlamentari care si-au angajat rudele pe cabinet (cele 19 cazuri sesizate de ANI la Parchet) vor scapa de acuzatii, fapta fiind practic dezincriminata. 14 cazuri nu vor mai fi trimise in judecata, iar celelalte cinci vor primi cel mai probabil achitare, benficiind de legea penala favorabila.

 

  • Vor fi afectate dosarele de coruptie aflate pe rolul instantelor. Aceste dosare vor fi inchise de drept, judecatorii fiind obligati sa constate ca infractiunile pentru care au fost trimisi in judecata nu mai exista. Dosare precum Zambaccian- Adrian Năstase, Ridzi - 2 Mai, sau cel al fostului deputat PDL Dan Păsat vor fi scoase de pe rolul instanţelor.

 

Proiectul de lege a fost votat in plenul Camerei Deputaţilor. Legea a primit 240 de voturi pentru (PSD 122, PNL 73, UDMR 15, independenţi 15, PC 11, neafiliaţi 4). Împotrivă au votat 57 de deputaţi (32 PDL, 22 PPDD, 1 PC şi 2 neafiliaţi)

Vezi aici cum au votat deputatii

 

2.  Aminstia infractorilor la pachet cu marii corupti

 

Amnistiere pentru infractiunile care prevad o pedeapsa privativa de libertate de pana la 6 ani (in proiectul initial era vorba de infractiuni pana la 4 ani ) si gratierea in intregime a pedepselor cu inchisoare de pana la 7 ani (initial erau sase ani).

  •   „Amnistia înlătură răspunderea penală pentru infracţiunea săvârşită, în toate formele ei de participaţie penală, autor, coautor, instigator, complice şi participaţie improprie. Dacă intervine după condamnare, ea înlătură şi executarea pedepsei pronunţate precum şi celelalte consecinţe ale condamnării. Amnistia nu are efecte asupra măsurilor de siguranţă şi asupra drepturilor persoanei vătămate”, se arată în proiectul supus votului plenului.
     

CITEŞTE AICI RAPORTUL INTEGRAL

Sun exceptate de la amnistie următoarele infracţiuni prevăzute de Codul penal: pruncuciderea, determinarea pentru înlesnirea sinuciderii, vătămare corporală gravă, corupţia sexuală, incestul, darea de mită, primirea de foloase necuvenite, tortura, evadarea, represiunea nedreaptă, nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri, deturnarea de fonduri, nerespectarea dispoziţiilor privind importul de deşeuri şi proxenetismul.

Dacă în cazul dării de mită este prevăzută expres că nu intră în categoria infracţiunilor amnistiate, nu acelaşi lucru este valabil în cazul luării de mită. Astfel, infracţiunea de luare de mită care a atras o condamnare de până la 7 ani poate fi amnistiată.

Printre marii beneficiari ai legii se numara fostul premier Adrian Nastase, pentru care s-ar inlatura interdictia prin care nu are voie sa ocupe o functie publica doi ani. Alti condamnati care ar scapa de acuzatii: Catalin Voicu (7 ani), fost senator PSD, Emilian Cutean (5 ani), fost secretar de stat si apropiat al PSD, George Becali (3 ani).

Legea a fost votata pe articole in Camera Deputatilor, dar votul final a fost amant. PNL, PDL si PPDD au anuntat ca nu vor sustine legea, iar PNL a cerut vot deschis.

 

3. Liber la furat de la stat pina la 500.000 euro

 

Parlamentarii au mai modificat şi articolul 74 din Codul Penal prin care spune că pentru un prejudiciu de 500.000 euro se poate aplica o simplă amendă, iar pentru un prejudiciu de 100.000 euro doar o sancţiune administrativă.

Articolul 74.1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

  • Art. 741.- (1) In cazul savarsirii infractiunilor prin care s-a produs un prejudiciu evaluabil in bani, daca pana la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare, invinuitul sau inculpatul acopera integral prejudiciul cauzat, limitele pedepsei prevazute de lege pentru fapta savarsita se reduc la jumatate.

 

  • 2) Daca prejudiciul cauzat si recuperat in aceleasi conditii este de pana la 500.000 de euro, in echivalentul monedei nationale, se aplica pedeapsa cu amenda. Daca prejudiciul cauzat si recuperat in aceleasi conditii este de pana la 100.000 de euro, in echivalentul monedei nationale, se aplica o sanctiune administrativa, care se inregistreaza in cazierul judiciar

 

În textul în vigoare cuantumurile pentru această prevedere erau de 50 respectiv 10 mii de euro.

 

Surse: HotNews, Mediafax, ziare.com, gandul

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22