Biserica Lutherana ii raspunde lui Victor Ponta

T.d. | 01.08.2014

Pe aceeași temă

Biserica Lutherana raspunde atacurilor premierului Victor Ponta la etnia si confesiunea presedintelui PNL, Klaus Iohannis. In urma cu o saptamana, Ponta aducea in confruntarea politica apartenenta religioasa a lui Iohannis. Premierul declara: “Nu e nimic rău că e neoprotestant, dar eu sunt ortodox”. Mai mult, marti, in cadrul lansarii candidaturii la prezidentiale, Victor Ponta afirma: Nu vreau sa ma acuze nimeni sau sa spuna ca e un defect ca sint ortodox in tara mea”, conform stiripesurse.

Ponta declara că nu va folosi în campanie această temă şi, în acelaşi timp, juca subtil cartea religiei. Totuşi, Klaus Iohannis nu este membru al unui cult neoprotestant, ci al uneia dintre cele mai vechi biserici protestante. Explicaţia vine de la Kilian Dörr, prim-preot al Parohiei Evanghelice de Confesiune Augustană din Sibiu, unde Klaus Iohannis este membru.

CITESTE SI: Premierul Victor Ponta: MA MANDRESC cu faptul ca sunt roman si ortodox. Patriotismul e cu totul altceva decat sovinismul

Domnul Klaus Iohannis este membru în parohia noastră şi este evanghelic lutheran, după confesiunea augustană, confesiune care este din 1530. Este Biserica Lutherană, după reforma lui Martin Luther. În 2017, sărbătorim 500 de ani de la această reformă, o amplă mişcare. Este unul dintre cultele protestante, cum sunt reformaţii sau unitarienii. Face parte din cele 18 culte recunoscute în România. E o biserică istorică. Cea mai veche biserică din Sibiu este biserica noastră, care a fost ridicată în 1310. Atunci a fost catolică, dar s-au despărţit de Biserica Catolică prin ampla mişcare de reformă din secolul 16. Au vrut de fapt să reformeze Biserica Catolică, dar cum nu a ieşit aşa cum au vrut s-au despărţit de această biserică. Biserica Evanghelică din Germania este cea mai mare biserică de acolo. La fel şi în Austria, Elveţia. În ţările nordice, aceste biserici sunt biserici de stat, cu milioane de membri. Deci nu e vorba de un cult neoprotestant, venit din America. E o biserică istorică, veche, renumită”, a declarat Kilian Dörr, conform sursei citate.

Biserica Evanghelică de Confesiune Augustană din România are aceeaşi doctrină ca Biserica Evanghelică Lutherană din România. Diferenţa constă în faptul că prima este formată mai ales din etnici germani, iar cea de-a doua, din etnici maghiari şi slovaci.

Declaratiile lui Victor Ponta au starnit reactii din partea societatii civile si a presei. Acuzatii de nationalism, etnocentrism sau chiar sovinism au fost lansate, dupa ce premierul a facut afirmatiile referitoare la etnia si religia lui Klaus Iohannis, chiar si indirect.

Patriotismul e cu totul altceva decat sovinismul. Eu sunt mandru ca sunt roman. Acest lucru nu se confunda cu ideea de sovinism”, a reafirmat, joi, Ponta.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22