Berlinul manifesta preocupari majore fata de continuarea luptelor in estul Ucrainei. Armistitiul semnat nu se aplica in Debalteve

T.d. | 16.02.2015

Pe aceeași temă

Liderii Ucrainei si Rusiei se declara ingrijorati de continuarea luptelor in estul separatist, dupa intrarea in vigoare a acordului de incetare a focului. Potrivit unui comunicat german, acordul este “in general respectat”. Situatia continua sa fie neclara in estul Ucrainei, acolo unde, la cateva ore de la instituirea armistitiului, rebelii au declarat ca acesta nu se aplica in orasul Debalteve, un important nod feroviar supus tirului fortelor pro-ruse.

In urma unei discutii purtate cu presedintii rus, Vladimir Putin, ucrainean, Petro Porosenko si francez, Francois Hollande, biroul Cancelarului Angela Merkel a emis un comunicat prin care Berlinul se declara “preocupat” de continuarea luptelor in jurul orasului Debaltevo.

"Participanții au salutat faptul că armistițiul este în general respectat, dar continuarea luptelor, în special în jurul orașului Debalțevo, ridică preocupări majore. Ei sunt determinați să lucreze pentru aplicarea completă a armistițiului. Următorul pas, retragerea armelor grele, trebuie să aibă loc marți așa cum s-a convenit", se arata in comunicat, potrivit Agerpres.

CITESTE SI: Leon Panetta, fost secretar american al Apararii, sustine initiativa militara occidentala in Ucraina: Rusii inteleg doar limbajul fortei

Totusi, desi a fost anuntat drept un mare succes diplomatic, acordul de incetare a focului in estul separatist al Ucrainei nu pare sa fie aplicat si in Debalteve.

Situat intr-o enclava din interioriul teritoriului controlat de separatist, Debalteve a fost blocat de artileria rebelilor. Aproximativ 5.000 de militari ucraineni sunt blocati in acest oras. Potrivit SUA, bombardamentele asupra Debalteve sunt puternic sustinute de efective militare si armament furnizate direct de Moscova, arata Romania Libera.
 

Artilerie si lansatoare de rachete rusesti

La sfarsitul saptamanii trecute, Washingtonul a decis sa publice o serie de imagini din satelit, prin care – sustin americanii – se demonstreaza implicarea activa si directa a armatei Federatiei Ruse in estul Ucrainei.

“Armata rusa a desfasurat o mare cantitate de artilerie si mai multe sisteme de lansatoare de rachete in jurul orasului Debalteve”, a declarat vineri Jen Psaki, purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat american.

 “Suntem foarte ingrijorati fata de continuarea luptelor de-a lungul si dincolo de linia de contact”, a spus Jen Psaki, in cadrul briefing-ului de presa organizat zilnic de catre Departamentul de stat al SUA.

Oficialul american a vorbit despre informatii privind reperarea de sisteme de realimentare si de rachete trecand granita din Rusia in Ucraina.

“Armata Rusiei a desfasurat o mare cantitate de artilerie si mai multe sisteme de lansatoare de rachete in jurul orasului Debalteve”, unde bombardeaza pozitiile ucrainene, afirma Jen Psaki.

Oficialul american se declara “increzator” ca imaginile din satelit au surprins efective ale armatei Federatiei Ruse, nu ale separatistilor.

“Rusii au desfasurat, de asemenea, sisteme anti-aeriene in apropierea orasului Debalteve”, sustine purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat american.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22