Batut jurnalist rau

Radu Filipescu 19.05.2006

De același autor

In pragul aderarii la UE, aflam din ziare un fapt divers: un ziarist a fost batut pana la inconstienta nu prin Bacau, cum se intampla pe timpul PSD, ci chiar in Bucuresti.

In dimineata de joi, 11 mai, in jurul orei 10.30, Bogdan Draghici a fost atacat si batut in plina strada de trei indivizi necunoscuti. Presedinte al Asociatiei Academice de Administratie Publica "Europa", ziarist la Gazeta de Bucuresti, Bogdan Draghici este cel care a dezvaluit modul in care soacra liderului PSD, Mircea Geoana, Margareta Costea, si-ar fi falsificat dosarul de revolutionar.

Draghici se afla, impreuna cu sotia sa, in parcarea unui show-room din cartierul Pipera, cand a fost atacat de trei indivizi care l-au pus la pamant si l-au lovit cu pumnii si apoi cu picioarele in cap, pana cand si-a pierdut cunostinta. Atacatorii s-au retras doar in momentul in care sotia lui Draghici s-a aruncat asupra sa pentru a-l proteja. Imediat dupa comiterea agresiunii, sotia a anuntat 112, politia, iar Draghici a fost transportat la Spitalul Municipal in stare de inconstienta.

Desi nu exista martori, atacatorii pot fi identificati dupa imaginile filmate de o camera de supraveghere amplasata pe un bloc din fata magazinului. Daca aceste imagini nu vor disparea, asa cum se asteapta familia Draghici.

Semnificativ este faptul ca cei trei atacatori nu au furat absolut nimic din ceea ce aveau asupra lor sotii Draghici, genti in care se aflau telefoane mobile, 4 milioane de lei, reportofon, aparat foto. Fratele lui Bogdan Draghici si-a exprimat convingerea ca a fost "o reglare de conturi, iar atacatorii nici macar nu s-au chinuit sa insceneze un jaf". Duminica, 14 mai, starea lui continua sa fie grava, cu perioade de inconstienta si de somn prelungit.

Bogdan Draghici se plangea ca era de mai mult timp urmarit. El a depus mai multe plangeri la Parchetul General, cerand verificarea averii mai multor persoane publice, printre care si a ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga.

Dupa ce a depus aceasta cerere, a fost urmarit de catre o masina a Ministerului Administratiei si Internelor.

Doi indivizi au mers in imobilul in care locuieste si l-au interogat pe administrator cu privire la familia Draghici. Bogdan Draghici a obtinut un raspuns de la MAI, in care i se confirma ca automobilul cu care s-au deplasat indivizii apartine institutiei.

Dezvaluirile facute de Draghici cu privire la "afacerile clanului Costea-Geoana" au dus la o intalnire cu soacra liderului PSD, care i-ar fi spus ca, "daca nu mai scrie despre ea, ar putea colabora foarte bine". Draghici a refuzat propunerea de "a colabora", iar Margareta Costea i-a spus: "Ai grija, ca ai si tu un copil".

Nu cunosc multi oameni, mai ales femei, carora sa le treaca prin cap sa faca o astfel de amenintare.

De ce a fost batut totusi Bogdan Draghici?

Este un tanar meticulos si anchetele sale sunt bine documentate. A demonstrat faptul ca, pentru a se obtine certificat de revolutionar, biletul de trimitere catre Spitalul de Urgenta pe numele Costea Margareta, purtand data de 23 decembrie 1989, a fost intocmit in 1990 si antedatat, semnat si parafat in fals, in numele medicului Anca Eugenia. La data de 23 decembrie 1989, Anca Eugenia nu lucra la dispensarul din cadrul Primariei Capitalei, rezultand ca biletul de trimitere a fost intocmit in 1990 si i s-a aplicat parafa doctorului Anca fara stiinta acesteia.

Dar Bogdan Draghici a mai facut ceva: anchetele publicate in Gazeta de Bucuresti le-a continuat cu actiuni in justitie. Pe 25 mai urmeaza sa inceapa procesul intentat doamnei Margareta Costea pentru falsificarea actelor prin care a obtinut statutul de revolutionar.

Pe vremea lui Ceausescu eram lasati sa spunem bancuri, dar nu mai mult. Acum, ziaristii sunt lasati sa scrie articole, dar nu mai mult.

Este deprimant sa afli ca se pot produce astfel de agresiuni si sa nu ai sperante ca politia ii va gasi pe cei trei agresori, desi are filmul cu comiterea agresiunii. De ce sunt fara speranta in rezolvarea anchetei acestei agresiuni mafiote? Pentru ca Bogdan Draghici a depus o cerere si pentru verificarea averii ministrului de Interne, Vasile Blaga. Fara ca Vasile Blaga sa faca nici un efort, subordonatii sai nu se vor grabi sa descopere cine sunt agresorii lui Bogdan Draghici. Chiar daca au la dispozitie filmul cu tot ce s-a intamplat in zona in care a avut loc agresiunea.

Pentru a nu ramane dezamagiti, deceptionati si sa ajungem sa ne plangem ca nimic nu s-a schimbat, putem sa facem un singur lucru. Putem sa ne solidarizam cu Bogdan Draghici in actiunile pe care care le are deschise impotriva falsului din dosar facut de Margareta Costea si in cererea de cercetare a averii ministrului Vasile Blaga. Este o tema pentru GDS, Asociatia Revolutionarilor fara Privilegii, APADOR-CH, Alianta Civica etc.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22