Basescu: Este neconstitutional ca premierul sa desemneze interimarul

M. B. | 21.06.2015

Pe aceeași temă

Constituția nu-i permite premierului să desemneze interimarul, a explicat fostul președinte Traian Băsescu, duminică, la B1 Tv, adăugând că această nominalizare reflectă probabil o înțelegere între Victor Ponta și Klaus Iohannis.

 

”El este prim ministru de drept, votat de parlament, nu numit interimar de președinte. Președintele doar a emis decretul prin care a consfințit decretul prin care parlamentul l-a decretat.

Și i-a cerut neconstituțional (președintelui Klaus Iohannis – n. red.) să-l numească pe Oprea. Art. 107 e clar acolo: spune că în cazul în care premierul e în incapacitatea de a-și exercita funcțiile, președintele desemnează un premier interimar. Faptul că Ponta își permite să numească un premier interimar ne arată că suntem în fața unui aranjament interior”, a declarat Băsescu, la B1 Tv.

 

Guvernul se poate conduce și din spital

 

Fostul președinte atrage atenția că recuperarea nu-l împiedică pe Ponta să conducă Executivul și dă câteva exemple:

“Eu a doua zi semnam decrete (după operația suferită la Viena – n. red.). Uitați-vă pe facebok la John Kerry care și-a pus poze din spital, cu telefonul și conducându-și afacerile departamentului de stat.Este neuzual să spui pe perioada recuperării nu sunt apt petntru exercitarea serviciului, e neuzual”, a mai declarat fostul șef al statului.

 

 

Actele medicale

 

“Eu aș fi avut exigența să îmi trimită și un certficat medical pentru că nu e o joacă: sunt bolnav și anexez următoarele documente” mai spune Băsescu, referindu-se la faptul că, până acum, nu există nicio informare oficială, din partea Guvernului, a spitalului unde a fost operat ș.a.m.d. în care să se spună diagnosticul și ce intervenție a suferit, în condițiile în care Ponta lipsește din țară de 10 zile din cauza acestor probleme medicale.

 

Ponta încearcă să câștige timp cu DNA. Este ultimul lui colac de salvare

 

"Este departe de a fi un om pe plecare, este un om care folosește acum ultimul colac de salvare în speranța că va putea să nu plece. Eu cred că el a făcut o greșeală, putea să demisioneze imediat cum a fost trimisă hârtia de la Parchetul General, apoi în ziua votului în Parlament când votul i-a fost favorabil și se pare că a ales cea mai proastă variantă, aceea de a tergiversa lucrurile. (...) Nu îl consider vinovat, va fi atunci când îl va acuza justiția. (...) Ponta nu face decât să câștige timp cu DNA", a spus Traian Băsescu la B1 tv.

 

Reamintim că Victor Ponta îi va trimite președintelui Klaus Iohannis, luni dimineața, o scrisoare în care-l anunță că este în imposibilitatea de a-și exercita atribuțiile de prim-ministru, motiv pentru care-i propune șefului statului să-l numească pe Gabriel Oprea premier interimar, începând cu data de 22 iunie. Potrivit unui mesaj postat duminică pe Facebook de către premier, acesta își va relua “activitatea normală” în “maximum 28 zile”.

 

Solicitarea nu menționează perioada în care Ponta va fi indisponibil, ci doar data la care începe interimatul - 22 iunie, și este făcută în baza articolului 107 din Constituție.

 

Articolul menționat nu prevede însă că premierul este cel care propune interimaul în astfel de cazuri, ci spune că “preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar”.

 

Premierul propune doar interimarii pentru miniștri.

 

ARTICOLUL 107

(3) Dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106, cu excepţia revocării, sau este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, Preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului ministru, până la formarea noului Guvern. Interimatul, pe perioada imposibilităţii exercitării atribuţiilor, încetează dacă primul-ministru îşi reia activitatea în Guvern.

(4) Prevederile alineatului (3) se aplică în mod corespunzător şi celorlalţi membri ai Guvernului, la propunerea primului-ministru, pentru o perioadă de cel mult 45 de zile.

 

 

CITITI SI: 

Ponta ramane in Turcia. Scrisoare OFICIALA in care anunta ca este in IMPOSIBILITATE de a-si exercita functia si ii PROPUNE presedintelui Iohannis sa-l numeasca INTERIMAR pe Gabriel Oprea pentru maximum 28 de zile. Vezi ce ascunde miscarea

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22