Basescu, despre jurnalistiI DE DREAPTA: Nu le spun sa le fie rusine, ca suna ca un BLESTEM cand o spun eu. Referirea a vizat episodul Patriciu

T.d. | 13.10.2014

Pe aceeași temă

Presedintele Traian Basescu a sustinut o declaratie de presa, luni seara, la Palatul Cotroceni. Principalul subiect al declaratiei a vizat campania de presa prin care se incearca validarea unei presupuse sustineri a sefului statului pentru Victor Ponta sau Klaus Iohannis. “Nu le spun 'sa le fie rusine', sa nu li se intample ceva rau, ca suna ca un blestem cand o spun eu”, a spus Basescu, facand referire la “jurnalistii de dreapta care sustin acest demers”. Afirmatia presedintelui face trimitere la momentul “Sa-ti fie rusine, Dinu Patriciu”, din 2009, cu referire la clipul in care Basescu apare lovind un copil la un miting electoral.

Traian Basescu a afirmat ca atat Victor Ponta, cat si Klaus Iohannis "isi trimit toate panaramele parlamentare" la televizor, potrivit Ziare.com.

"Din pacate, exista si asa-numiti jurnalisti de dreapta care sustin acest demers. Nu le spun 'sa le fie rusine', sa nu li se intample ceva rau, ca suna ca un blestem cand o spun eu", a declarat Traian Basescu, facand referire la celebrul episod din campania pentru prezidentiale din 2009 "sa-ti fie rusine, Dinu Patriciu", in momentul in care a fost facut public un filmulet in care Traian Basescu aparea lovind un copil.

Dinu Patriciu a incetat din viata in luna august a anului in curs.

Totodata, presedintele a catalogat clasa politica de dreapta drept degradata, daca se deda la astfel de atacuri.

"Ma uit cat de mare e degradarea si pe partea de dreapta, daca se ajunge la aceasta propaganda. Vai de capul romanilor daca vreunul dintre acesti doi oameni (Victor Ponta si Klaus Iohannis - n.red.) va ajunge sa fie presedintele romanilor", a punctat Traian Basescu.
 

Episodul “Sa-ti fie rusine, Dinu Patriciu!”

În 26 noiembrie 2009, cu mai puţin de două săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale disputate de Traian Băsescu şi Mircea Geoană, pe Internet era publicat un clip în care Băsescu apărea lovind un copil la un eveniment electoral care avusese loc cu cinci ani mai devreme, la Ploieşti. Înregistrarea a fost publicată de ziarul Gardianul, deţinut de Dinu Patriciu, prin firma Best Media.

Cu 24 de ore înainte de publicarea videoului, acelaşi Dinu Patriciu vorbea despre existenţa acestui incident. Întrebat dacă imaginile sunt reale, Traian Băsescu a replicat că nu ştie şi nu îşi aminteşte de o asemenea întâmplare. Cât despre Patriciu, acesta a negat că imaginile ar fi plecat de la el.

După acest moment, Băsescu şi-a revizuit poziţia, spunând că înregistrarea este trucată: „Niciodată în viaţa mea nu am lovit un copil, pe ai mei sau ai altora, nu mi-am lovit soţia”, spunea presedintele, conform Gandul.

Cu o săptămână înaintea alegerilor prezidenţiale, Traian Băsescu prezenta o expertiză potrivit căreia clipul prezenta urme de editare şi adăuga: „Să-ţi fie ruşine, Dinu Patriciu”.

Totuşi, se poate considera că acest caz a rămas deschis, pentru că acea expertiză nu clarifica dacă înregistrarea a fost editată pentru a-l face pe Traian Băsescu să pară că îl lovea pe copil sau, pur şi simplu, conţinea urme de editări de altă natură.

Băsescu l-a dat pe urmă în judecată pe Dinu Patriciu şi firma Best Media, cerând 1 leu despăgubire. Preşedintele a câştigat definitiv acest proces în aprilie 2013. În motivarea instanţei, se arăta că Patriciu a vătămat dreptul preşedintelui la onoare şi reputaţie. De asemenea, instanţa a arătat în motivare că Traian Băsescu a săvârşit, într-adevăr un act de violenţă fizică împotriva acelui minor: „În temeiul probelor arătate mai sus şi ţinând cont că prin verbul 'a împinge' se înţelege şi 'a îmbrânci' ᅡ (conform DEX, editia 1998), instanţa reţine că reclamantul (Traian Băsescu - n.red.) a săvârşit un act de violenţă fizică asupra minorului aflat în public, la mitingul electoral din 2004”, nota judecătorul în motivarea deciziei.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22