Banca Centrala Europeana ar putea fi nevoita sa tina in functiune tiparnita de bani si dupa septembrie 2016, sustine FMI

T.d. | 27.07.2015

Pe aceeași temă

Perspectivele economice din zona euro nu se ridica la nivelul asteptarilor initiale, atrage atentia Fondul Monetar International (FMI), iar Banca Centrala Europeana (BCE) ar putea fi nevoita sa mentina in functiune tiparnita de bani mai mult decat era planificat.

In martie, Banca Centrala Europeana a lansat un plan-mamut intr-o incercare radicala de a salva economiile tarilor supra-indatorate.

Mai exact, BCE a pregatit un plan de 1.080 de miliarde de euro, fiind vorba de transe de 60 de miliarde de euro lunar, pana in septembrie 2016. Programul BCE prevede achizitii de active, inclusiv obligatiuni guvernamentale, in zona monedei unice.

Masura, considerata radicala, este justificata de obiectivul Bancii Centrale de mentinere a stabilitatii preturilor de consum.

Acum, insa, planul initial nu pare sa dea rezultate in intervalul de timp fixat. Fondul Monetar International a recomandat Bancii Centrale Europene sa tina in functiune presa de bani si dupa termenul impus initial – septembrie 2016, in conditiile in care cresterea pe termen mediu va fi mai scazuta decat era anticipata.

"Este important ca BCE sa intentioneze sa ramana pe cursul stabilit pana in septembrie 2016 iar asta, credem noi, va fi necesar", a aratat Mahmood Pradhan, vice- director al departamentului european din cadrul FMI, referindu-se la relaxarea cantitativa, potrivit Reuters, preluata de HotNews.

In raportul sau asupra zonei euro, FMI a aratat ca blocul monedei unice se intareste datorita preturilor scazute la titei si a actiunii bancii centrale, insa perspectivele pe termen mediu vorbesc de o potentiala crestere medie de doar 1%.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22