Site-uri recomandate

Gourmet Gift - oferte cadouri de craciun corporate
TGG - usi interior
Adauga rapid anunturi gratuite de mica publicitate

Magazin online cu ceasuri de mana

---
Editorial | Editie scrisa
18.10.2011

Judecătoarea Bârsan şi solidaritatea corupţiei

de Andreea Pora 

1515 afisari din 21.02.2013 | 21 comentarii

Depeşa Gabrielei Bârsan descrie reţeaua extrem de complicată a traficului de influenţă şi corupţiei în magistratură.

Anticorupţia pare a fi un război pierdut. Asta deşi asistăm, în ultimii cinci ani în special, la tot mai multe cazuri de „rechini“ căzuţi în plasa DNA, la tot mai multe dosare şi trimiteri în judecată cu, premieră în materie, nume grele de politicieni şi funcţionari chiar de la putere. Războiul cade însă pe umerii a doar două instituţii – DNA şi ANI – şi a unei tot mai rarefiate părţi a societăţii civile, o mână de ONG-uri a căror voce aproape nu mai are relevanţă în faţa contraofensivei generale.

Pe măsură ce zornăitul de cătuşe tulbura mai abitir bunăstarea şi tihna inculpaţilor, s-au dezvoltat şi anticorpii: parlamentarii reiau sistematic asaltul asupra DNA şi ANI cu scopul declarat de a le desfiinţa sau a le face inofensive, judecătorii tărăgănează procesele până la prescrierea faptelor ori dau pedepse rizibile sau cu suspendare, atunci când pur şi simplu nu-i exonerează de răspundere pe corupţi. Dar nu acesta e pericolul cel mare, în fond, există întotdeauna speranţa că instituţiile, parlamentele, statul, până la urmă, pot fi reformate, cândva în viitor, ci generalizarea mentalităţii că orice faptă îşi pierde caracterul penal, dacă aparţii unui sistem, unei caste, oricare ar fi ea. Apare astfel o cultură penală, în care răul, în sens etic şi legal (hoţie, mită, minciună, trafic de influenţă etc.), este minimalizat sau chiar transformat în bine, în situaţia în care coruptul este parte a unei comunităţi, datoare şi având pârghiile să îl apere în faţa legii.

Cazul soţilor Bârsan este emblematic în acest sens. Doi judecători, de cel mai înalt rang posibil, Gabriela Bârsan la Înalta Curte, Corneliu Bârsan reprezentând statul român la CEDO, nu se apără cu legea în mână, aşa cum ar fi de aşteptat, ci apelând la casta din care fac parte, după modelul patentat de politicieni. Care este deosebirea între Constantin Nicolescu, preşedintele CJ Argeş, susţinut de PSD şi eliberat de instanţă cu argumentul „cetăţean de onoare al municipiului Piteşti şi al localităţilor Slobozia şi Costeşti“, sprijinitor de „activităţi sportive, culturale, religioase şi de învăţământ, care a promovat obiceiurile tradiţionale şi valorile democratice“, şi Gabriela Bârsan, care nu le reproşează membrilor CSM vreo încălcare a legii atunci când au avizat percheziţia la domiciliul ei, ci faptul că nu au ţinut cont de valoarea sa în societate, de calităţile sale de „OM“ şi de relaţiile personale avute cu aceştia.

Care este deosebirea între Adrian Severin, care s-a agăţat de funcţie, căutând scăpare în imunitatea conferită de statutul de europarlamentar, şi judecătorul Corneliu Bârsan, care îşi apără locuinţa de percheziţia procurorilor tot cu imunitatea şi reclamaţiile la forurile europene? Dar între pedeliştii Dan Păsat şi Monica Ridzi, care se ascundeau de procurori sub scutul bunelor sentimente şi prieteniei colegilor parlamentari, şi judecătoarea Bârsan care se consideră trădată de colegii din CSM? Ori între Adrian Năstase, Cătălin Voicu şi Sorin Ovidiu Vântu şi aceeaşi Bârsan? Niciuna.

ANI şi DNA mereu sub asalt
Parlamentarii reiau sistematic asaltul asupra DNA şi ANI cu scopul declarat de a le desfiinţa sau a le face inofensive, judecătorii tărăgănează procesele până la prescrierea faptelor ori dau pedepse rizibile sau cu suspendare, atunci când pur şi simplu nu-i exonerează de răspundere pe corupţi.

Citiţi cu atenţie scrisoarea Gabrielei Bârsan şi o să găsiţi acolo aceeaşi mentalitate profund viciată, aceeaşi rezistenţă vehementă la justiţie. Aceeaşi gândire tip „o mână spală pe alta“ şi „corb la corb n-ar trebui să-şi scoată ochii“, iar furia că relaţiile, favorurile sau trecutele complicităţi nu au scăpat-o de percheziţie transpare din fiecare rând şi arată uimirea că mecanismul solidarităţii, se presupune îndelung rodat, nu a funcţionat din motive neclare. („Mona Maria Pivniceru, atunci când v-aţi dat votul pentru avizarea percheziţiei la domiciliul soţilor Bârsan, aţi spus cumva colegilor dumneavoastră de câte ori aţi fost în domiciliul respectiv?“, „Domnule judecător Cristi Danileţ, oare nu aţi pus în balanţă faptul că, în urmă cu 4-5 ani, aţi primit o scrisoare de undeva de la Strasbourg de la titularul domiciliului pentru care v-aţi dat avizul de percheziţie?“, „Domnule judecător Horaţiu Dumbravă, în prezent preşedinte al CSM, când v-aţi exprimat votul, aţi pus vreo clipă în balanţă faptul că în anul 2007, cu ocazia unor întâlniri profesionale pentru unificarea jurisprudenţei, aţi înmânat judecătorului al cărui domiciliu urma să fie percheziţionat o hotărâre despre care aţi spus că este printre primele obţinute de la CNSAS?“).

Scrisoarea este cu atât mai halucinantă cu cât motivele acestei solidarităţi menite să-i „rezolve“ judecătoarei problemele cu justiţia sunt derizorii. Te întrebi dacă vizitele la domiciliu, participarea în calitate de invitată la diferite dezbateri (reproşul adus judecătoarei Alina Ghica, membră CSM) sau o scrisorică binevoitoare de la soţ pot genera complicităţi şi solidarităţi, atunci cum stau lucrurile în cazul unor decizii favorabile pentru recuperarea salariilor, sporurilor sau feluritelor beneficii obţinute pe bandă rulantă de magistraţi în instanţe. Ce se cere, oare, în schimbul unor asemenea favoruri? Dar în schimbul tergiversării unor dosare, a sentinţelor minime sau spălării complete?

Depeşa Gabrielei Bârsan descrie reţeaua extrem de complicată a traficului de influenţă şi corupţiei în magistratură. Este tabloul neretuşat al halului în care a ajuns Înalta Curte, iar lipsa de reacţie a „adrisanţilor“ este semnătura de autenticitate. //

Cuvinte cheie: Gabriela Barsan, Corneliu Barsan, Monica Pivniceru, CSM, Cristian Danilet, Horatiu Dumbravam=, Alina Ghica

 

Comentarii (21)

>>> ADAUGA COMENTARIU <<<

Va rugam nu folositi diacritice! Intrucat nu toate sistemele de operare au acelasi tip de diacritice, textele pot aparea cu semne grafice care sa le distruga coerenta. Va multumim!
Nume:
Email: (nu va fi publicat)
Comentariu:
 • 25.10.2011 | viorel domenico a scris:
  Tare sunt curios, doamna Pora, cum veti explica absenta rusinoasa a lui Basescu, Boc, Anastase si a celorlalti guzgani din guvernul PDL de la discursul Regelui. Ca trebuie sa gasiti o explicatie. Altfel nu va mai platesc aceste orduri.
  • 10.11.2011 | ich a raspuns:
   Tare sunt curios, domnule viorel domenico, de ce vorbiti pe linga (subiect).

  Raspunde acestui comentariu

  Va rugam nu folositi diacritice! Intrucat nu toate sistemele de operare au acelasi tip de diacritice, textele pot aparea cu semne grafice care sa le distruga coerenta. Va multumim!
  Nume:
  Email: (nu va fi publicat)
  Comentariu:

 • 24.10.2011 | Mihai a scris:
  perceptia nostra despte dreptate nu corespunde cu perceptia lor despre viata si propria persoana si privilegiile pe care le-au dobandit. moralitatea este incompatibila cu puterea. nu puteam desfiinta fizic o clasa potica ce ne domina. nu putem forta oamenii sa iasa din ignoranta si micul lor confort cotidian. dar putem lupta cu morile de vant si sa ne asumam acest destin in speranta ca comunitatea va descoperi intr-o zi sensul dreptatii si al responsabilitatii functionanad chiar si in detrimentul avantajelor personale (evident oneroase).Este nevoie de generatii intregi pentru a potoli foamea elitelor.

  Raspunde acestui comentariu

  Va rugam nu folositi diacritice! Intrucat nu toate sistemele de operare au acelasi tip de diacritice, textele pot aparea cu semne grafice care sa le distruga coerenta. Va multumim!
  Nume:
  Email: (nu va fi publicat)
  Comentariu:

 • 22.10.2011 | cristi a scris:
  bravo pora chiar nu mai avem nici o sansa

  Raspunde acestui comentariu

  Va rugam nu folositi diacritice! Intrucat nu toate sistemele de operare au acelasi tip de diacritice, textele pot aparea cu semne grafice care sa le distruga coerenta. Va multumim!
  Nume:
  Email: (nu va fi publicat)
  Comentariu:

 • 22.10.2011 | rizoaicad.arges a scris:
  E absurd sa pretindem o justitie corecta intr-un cadru democratic care se intemeiaza pe minciuna, pe lacomie, pe hotie, pe tradari, pe iresponsabilitatea si nesimtirea politicienilor! Cine doreste o justitie corecta trebuie sa sustineainlocuirea actualului cadru democratic cu cel prezentat mai jos: NOUL CADRU DEMOCRATIC /// Romania are nevoie de o noua democratie, una purtatoare de RESPONSABILITATE, care poate sa inlature toate neajunsurile, din societate si din Justitie, si care presupune indeplinirea a DOAR doua conditii, ABSOLUT POSIBILE: 1. "Imunizarea" tuturor celor aflati in functii publice, prin alegeri sau numiri, astfel incat acestia sa nu se mai poata “imbolnavi” de minciuna, de lacomie, de hotie, de nesimtire, de tradare, de iresponsabilitate, etc. 2. Informatia MINIMA, necesara si suficienta, de care au nevoie alegatorii, trebuie sa fie aceea a constientizarii APARTENENTEI lor la o comunitate sociala (a saracilor ori a bogatilor) sau etnica! Acesta este votul COMUNITAR, care ofera alegatorului un criteriu OBIECTIV de formare a optiunii de vot, si anume, criteriul APARTENENTEI la o COMUNITATE, sociala sau etnica, si pe care concetatenii nostri de etnie maghiara il practica de 21 de ani! In acest fel s-ar pune capat votului BEZMETIC, de tipul "Eu cu cine votez"?, iar campaniile electorale costisitoare de MANIPULARE a alegatorilor, vor deveni inutile, caci alegatorii vor trebui sa cunoasca DOAR partidele care reprezinta interesele comunitatii lor, dintre care vor alege pe unul dintre ele! Partidele ce reprezinta interesele celorlalte comunitati, NU VOR EXISTA PENTRU EI, oricat de “reformate, curate si uscate” ar fi ele, deoarece ele SUNT DIN ALT FILM! "Imunizarea" politicienilor se realizeaza cu ajutorul Juramantului implicativ, ce se gaseste in materialul "Pentru insanatosirea societatii romanesti", aflat pe blogul "Dreptate pentru toti"! Asa-zisa democratie de astazi — care rezulta din combinatia dintre politicienii VEROSI, nesimtiti, lipsiti de patriotism si iresponsabili, alesi pe baza votului BEZMETIC, in care optiunea pentru vot se datoreaza hazardului — este o farsa si o insulta la adresa inteligentei romanilor, si serveste DOAR intereselor MAFIOTILOR si TICALOSILOR de toate categoriile! /// -- . -- Cei ce nu accepta inlocuirea actualului cadru democratic distructiv, cu cadrul democratic propus mai sus, inseamna ca prefera perpetuarea mizerabilelor rocade politice de dupa 1989! In acest sir de rocade, actuala Alianta (USL), ca si similarele ei anterioare (coventia din 1996 si DA din 2004), nu are darul de a oferi o schimbare in Bine si societatii romanesti! Vom obtine ca si in cazurile anterioare, satisfactia de a-i inlatura de la Putere pe cei ce si-au “facut plinul”, asezandu-i la "ospat" pe cei ce-au "flamanzit" in Opozitie, dupa care se va repeta ciclul (cu tot circul aferent), asa cum se intampla de 21 de ani! Pentru societatea romaneasca, schimbarea in Bine nu se produce odata cu schimb

  Raspunde acestui comentariu

  Va rugam nu folositi diacritice! Intrucat nu toate sistemele de operare au acelasi tip de diacritice, textele pot aparea cu semne grafice care sa le distruga coerenta. Va multumim!
  Nume:
  Email: (nu va fi publicat)
  Comentariu:

 • 20.10.2011 | ElGrecu a scris:
  Este absolut consternanta calitatea acestor judecatori. Fereasca Dumnezeu sa ajungi in fata uneia ca asta sa-ti hotarasca viitorul! In fata atator dovezi de coruptie si de lipsa de profesionalism ramai fara speranta ca va mai fi vreodata o societate romaneasca sanatoasa in care dreptatea sa triumfe si scara valorilor sa fie respectata!

  Raspunde acestui comentariu

  Va rugam nu folositi diacritice! Intrucat nu toate sistemele de operare au acelasi tip de diacritice, textele pot aparea cu semne grafice care sa le distruga coerenta. Va multumim!
  Nume:
  Email: (nu va fi publicat)
  Comentariu:

1 2 3

De acelasi autor

Cu antijustitia in cioc. La rind "draga de ANI"

Arestarea lui Horia Georgescu, acuzat de abuz in serviciu pe vremea cind facea parte din comisia de retrocedari de la ...


Testul lui Iohannis și campania anti-DNA

Falsă sau nu, ideea că justiția s-a eliberat de abia acum complet de ingerințe politice câștigă ...


Strategia lui Plagiattore, un succes?

Camera Deputatilor a scos ieri din Ordonanta destinata albirii plagiatului lui Ponta, articolul prin care Dottore putea ...


Captivitatea lui Basescu, vulnerabilitate majora

Traian Basescu a declarat in interviul de la B1Tv ca era la un pas sa-l demita pe adjunctul SRI, generalul Florian Coldea, ...


Hellvig, un Saftoiu 2? Ce urmareste tandemul Basescu-Udrea

Din punct de vedere politic, miscarea facuta de Iohannis prin nominalizarea lui Hellvig in fruntea SRI in contextul scandalului ...Toate articolele (578)

Editorial

Editie scrisa | Andrei Cornea

DNA - o victorie a continuității

Rezultatele DNA sunt spectaculoase prin eficiență, mai ales că vin pe fondul dezordinii instituționale, ...


Editie scrisa | Andrei Cornea

Știință versus religie?

A face ore de religie în școală poate fi un stimulent intelectual și spiritual chiar și pentru ...


Editie scrisa

Laura Codrua Kovesi la GDS: NU exista dosar bazat doar pe denunt

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat  joi, la dezbaterea pe tema luptei anticorupție, organizata ...


Editie scrisa | Raluca Alexandrescu

Religia în școli: statul se spală pe mâini cu statistici

Predarea religiei în școli apare mai puțin o problemă legată de religie, cât de influență, ...


Editie scrisa | A.G

Eugen Nicolaescu, fostul ministru al Sanatatii, citat in calitate de martor la DNA

Fostul Ministrul al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, s-a prezentat miercuri la sediul DNA, in calitate de martor  intr-un ...

Recomandarea editorilor

Subiectele zilei