Ariergarda

Rodica Culcer | 17.06.2004

Pe aceeași temă

E prea devreme, desigur, pentru Alianta D.A. sa destupe sticlele de sampanie. Turul al doilea nu s-a jucat inca si o infrangere la Cluj ar strica bucuria si calculele PD si PNL. Ea este posibila, fara a fi garantata, pentru ca Ioan Rus este un candidat puternic, preferat de populatia de varsta medie a Clujului, iar votantii domnului Funar nu vor vota automat la al doilea tur cu Emil Boc. In plus, Ioan Rus a aruncat in joc o carte importanta, demisionand spectaculos duminica din functia de ministru, pentru a anihila unul din argumentele esentiale ale Aliantei, si anume ca a candidat doar de forma la Primaria Clujului, pe care ar urma s-o paraseasca pentru postul mult prea important din guvern. In treacat fie spus, la nivel national, demisia din postul de ministru de Interne este un gest iresponsabil, cum iresponsabila a fost si desemnarea lui Ioan Rus drept candidat la primarie, cand avea responsabilitati majore in domeniul integrarii europene: capitolul "justitie si afaceri interne" nu a fost inchis si reforma administratiei a fost lasata in mainile inepte ale lui Gabriel Oprea. PSD, guvernul si Ioan Rus insusi ar trebui sa dea socoteala intr-o zi pentru desconsiderarea intereselor majore ale tarii. Inchidem aceasta paranteza, necesara in lumina ultimelor evenimente, si revenim la batalia de dupa alegerile locale.

In ciuda declaratiilor triumfaliste si calculelor simpliste ale PSD-istilor, este clar ca votul politic a fost castigat de opozitie, alcatuita din PD, PNL si Alianta D.A., acolo unde a candidat ca atare. La constituirea consiliilor judetene insa, acest avantaj politic ar putea fi pierdut pentru ca va intra in joc ariergarda PSD-ului, si anume partide din aceeasi familie, al caror rost este de a sprijini fratele mai mare atunci cand are probleme. Am numit PRM si PUR, care au criticat in campanie coruptia din PSD, dar dupa primul tur isi negociaza abil chiar cu PSD locuri de presedinti si vicepresedinti ai consiliilor judetene. Se spune ca astfel de locuri se platesc cu miliarde bune. Pana si marele justitiar al natiunii, Corneliu Vadim Tudor, a cedat presiunilor din interiorul partidului, dand lumina verde aliantelor conjuncturale dupa ce ordonase sa nu se negocieze nimic pana dupa al doilea tur de scrutin. Nu este exclus asadar, ca PD si PNL sa ramana minoritare in mai multe consilii judetene si locale, cazand victima aliantelor fara scrupule ale "protipendadei" politice locale.

Lupta pentru alegerile generale din aceasta toamna nu este insa pierduta. Mai grea va fi insa lupta cu celalalt detasament care face parte din ariergarda PSD, alcatuit din oameni de afaceri apropiati de liderii partidului. Acestia sunt pe cale sa acapareze atat de multe bogatii, incat ar putea rade linistiti in nasul noii puterii rezultate eventual din alegerile din noiembrie. Un exemplu elocvent in acest sens il constituie batalia pentru Clubul si Satul Francez din Capitala. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, AVAS, vrea sa cumpere de la Primarie terenul pe care sunt amplasate cele doua obiective. Primaria refuza sa vanda terenul, pe motiv ca ar cadea in mainile unor oameni considerati dubiosi, ca Dan Bitner de pilda, un apropiat al premierului si al ministrului Gabriel Oprea. In plus, Primaria are de incasat chirii de 79 de milioane de dolari in urma contractului de inchiriere pe urmatorii ani. Potrivit primarului Traian Basescu, cand Primaria si-a anuntat intentia de a cumpara ea insasi acest ansamblu, AVAS a hotarat sa vanda terenul bucata cu bucata la licitatie. Cum in Romania licitatiile au o reputatie dubioasa, putem banui ca intentia AVAS este, de fapt, cea de a avantaja clientela PSD. Primaria, castigata de dusmanul de moarte al PSD, va pierde bani si posibilitati de castig in viitor si bucurestenii vor fi penalizati indirect pentru "obraznicia" de a fi votat cu opozitia. Nu spunea primul ministru ca bucurestenii au votat cu ochii inchisi?

Din acest caz extrem de incalcit pe care l-am simplificat cat am putut, reiese clar ca razboiul economic dus de PSD impotriva Primariei Capitalei si a bucurestenilor continua. Asa cum fostul Consiliu General al Muncipiului Bucuresti, dominat de PSD, a sabotat toate planurile de dezvoltare urbanistica pe care initial le aprobase doar pentru a-l bloca pe Traian Basescu, tot astfel AVAS incearca acum sa lipseasca Primaria de o sursa legitima de castig.

La fel de limpede reiese din acest caz ca adevarata miza a administrarii Bucurestiului pentru PSD a fost intotdeauna exploatarea tuturor posibilitatilor de imbogatire personala pe care le ofera orasul. Ne amintim complexul de vile din zona Vitioara, in Sectorul 3, construit in 2001 si achizitionat de notabilitati ale PSD, desi fusese construit prin ANL, ceea ce inseamna ca terenul fusese oferit gratuit de Primarie, ca si racordurile la utilitati. Or, se stie foarte bine ce valoare are astazi un teren in Bucuresti. Spiritul in care guvernul coalitiei CDR-PD-UDMR redactase legea de infiintare a ANL fusese de a sprijini locuintele pentru tineri. Dupa 2000 insa, in loc sa construiasca avantajos pentru tineret, ANL s-a pus la dispozitia PSD.

La fel procedeaza acum AVAS, institutie care nu a avut nici o jena sa-l confirme pe Ovidiu Musetescu in functia de presedinte al comisiei de privatizare a BCR, in ciuda dezastruoaselor sale privatizari. La fel a procedat si ROMSILVA cand a atribuit paduri consistente din fondul de stat membrilor marcanti ai PSD.
Se spune, neoficial, ca dupa alegerile din 1996, un PDSR-ist de vaza ar fi spus: "nu au decat sa castige, banii tot la noi sunt". Tare ma tem ca va repeta aceasta fraza si in noiembrie 2004.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22