Apocalypse now: prefraudarea

Rodica Palade 03.11.2009

De același autor

Doar ura faţă de Traian Băsescu sluţeşte eforturile acestor patru ONG-uri care chiar au în palmaresul lor reuşite civice.

Este un aer irespirabil în spaţiul relativ îngust (tiraje, audienţe în continuă scădere) al mass-media româneşti, mobilizate exemplar ca să împrăştie, în această campanie electorală, fum şi pucioasă, strigăte de luptă şi avertismente sumbre – totul pentru blocarea tiraniei, dictaturii, cezarismului, putinismului ş.a. lui Traian Băsescu. Jos Băsescu este laitmotivul asurzitor al acestor alegeri. În context, o notă de originalitate veselă aduce Cornel Nistorescu, şeful unui ziar cândva important: el scrie o scrisoare-elegie lui Barroso, şeful Comisiei Europene, în care nu-i cere nimic, dar, cu aerul unui bătrân care stă să treacă la cele veşnice, îi încredinţează căpeteniei de la Bruxelles adevărul – „România lui Traian Băsescu arată mai rău decât datele Comisiei“. Este grotesc, dar asta e!

Săptămâna trecută, 4 ONG-uri au intrat, şi ele, în scena politică. Asociaţia Pro Democraţia (condusă de Cristian Pîrvulescu), Transparency Romania (Victor Alistar), Agenţia de Monitorizare a Presei (Mircea Toma), Centrul pentru Resurse Juridice (Georgiana Iorgulescu) au format Alianţa pentru Statul de Drept şi au cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională în legătură cu legitimitatea referendumului cerut de Traian Băsescu şi care va avea loc în 22 noiembrie, odată cu primul tur al prezidenţialelor. Cele 4 ONG-uri semnalizează „prefrauda“ comisă de…, aţi ghicit!, Traian Băsescu.

Despre recenta operaţiune a celor 4 ONG-uri (nici cele mai mari, nici cele mai tari, cum au fost prezentate, ci doar importante)
ne-ar putea explica avizat – ce înseamnă şi de ce - chiar Mircea Toma, unul dintre semnatarii documentului. Expert în demontarea tehnicilor de manipulare, persuasiune şi propagandă, Mircea Toma a iniţiat o „campanie de vaccinare“ antimanipulare, în urmă cu câţiva ani. El ne-a înarmat cu toate instrumentele prin care să putem vedea azi, cu limpezime, că: fiecare dintre cei 4 ONG-işti şi toţi 4 împreună au interese concrete, personale şi de grup ca să se ralieze frontului politic anti-Băsescu. Oamenii aceştia, alături de care am fost în mai multe împrejurări civice, sunt prea inteligenţi ca să creadă cu adevărat că referendumul din 22 noiembrie este o „prefraudă“, că „afectează egalitatea candidaturilor“, că „riscul de fraudă în masă e mai mare chiar decât turismul electoral“, că, în fine, „se încalcă Constituţia privind exercitarea drepturilor şi libertăţilor“ etc.

Oamenii aceştia, riscând stupiditatea cu nefericitul enunţ de „prefraudare“ şi arhicunoscuta orbire politică, nu-i mai văd pe Căncescu, Dragnea, care pregătesc şi ei un referendum, local, de această dată, pentru al doilea tur al prezidenţialelor. Nu că ar fi vorba tot de o „prefraudare“, ci pentru că întrebarea retoric troglodită a numiţilor Căncescu & Dragnea, propusă pentru consultare, loveşte în principii de drepturile omului pentru care aceste 4 ONG-uri militează. Ura şi doar atât faţă de Traian Băsescu sluţeşte eforturile acestor organizaţii care chiar au în palmaresul lor reuşite civice.

Mai mult, sponsorii celor 4, unii dintre ei chiar foarte, foarte generoşi, în buna tradiţie a moravurilor bucureştene, s-au lăudat nu doar că au dat darul, ci şi cu ceea ce ar putea, când „interesele“ o cer, să rezulte din el... Ce tristeţe!

PS.: Când zgomotul mediatic în jurul acţiunii celor 4 ONG-uri prindea să se stingă, apare şi cel de-al 5-lea ONG, Alianţa Civică, condusă de un anumit domn Constantin Marţian, susţinut pentru funcţia de preşedinte al A.C. de un demnitar public, cu rang de ministru, Christian Mititelu (trimis în CNA de Călin Popescu Tăriceanu). Alianţa Civică e vigilentă tot cu fraudarea, în care, se pare, s-a specializat, după ce, de două mandate, măsluieşte alegerile interne ale organizaţiei. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22