Apel catre Parlament: Nu distrugeti Agentia Nationala de Integritate!

T.d. | 25.11.2014

Pe aceeași temă

Intr-un apel lansat catre Parlamentul Romaniei, Freedom House, Expert Forum si Grupul pentru Dialog Social cer ca in Consiliul National de Integritate (CNI) sa nu fie numite persoane “cu grave probleme de integritate”. Semnatarii apelului atrag atentia asupra “importantei CNI, o entitate vitala, care asigura autonomia Agentiei Nationale de Integritate”.

Atragem atenția că situația Consiliului Național de Integritate se află pe agenda următoarei vizite de evaluare MCV, care va avea loc în decembrie 2014”, se mai arata in apelul in cauza. 
 

Textul integral al apelului:

“Organizațiile semnatare fac apel la partidele politice și la structurile asociative ale administrației publice locale să nu nominalizeze și la Parlamentul României să nu numească persoane cu grave probleme de integritate în Consiliul Național de Integritate (CNI). Atragem atenția asupra importanței CNI, o entitate vitală, care asigură autonomia Agenției Naționale de Integritate.

Nominalizarea unor persoane investigate de către Direcția Națională Anticorupție (DNA), alte structuri de parchet sau Agenția Națională de Integritate (ANI) în cadrul CNI periclitează funcționarea eficientă a Agenției Naționale de Integritate, monitorizată de Comisia Europeană prin Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV).

Un astfel de demers reprezintă un semnal negativ pe care România îl va da în ceea ce privește consolidarea statului de drept și a luptei împotriva corupției.

Atragem atenția că situația Consiliului Național de Integritate se află pe agenda următoarei vizite de evaluare MCV, care va avea loc în decembrie 2014. 

În aceste condiții, noi, semnatarii, facem apel la Parlamentul României să țină cont de următoarele două criterii atunci când numește membrii CNI:

  1. Să nu facă obiectul unor investigații penale;
  2. Să nu fie sub investigație ANI.


Freedom House România
Expert Forum
Grupul pentru Dialog Social”

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22