Anna Politkovskaia

Armand Gosu | 20.10.2006

Pe aceeași temă

 Sambata, 7 octombrie, in jurul orei 17, trupul Annei Politkovskaia a fost ga­sit in liftul blocului unde locuia, intr-un apar­tament inchiriat. Alaturi, a fost descoperit pistolul  Makarov cu care a fost im­­­puscata in piept si in cap si 4 tuburi goale. Anna Politkovskaia lucra din 1999 pen­tru Novaia Gazeta. Era cea mai apreciata si respectata ziarista din Rusia in redactiile occidentale. Era admirata pentru curajul si tenacitatea ei de ONG-urile vestice care militau pentru res­pectarea drepturilor omului. Anna Po­litkovskaia figureaza de acum pe lista ziaristilor asasinati in Rusia, care a adunat in ultimul deceniu nu mai putin de 23 de nume. In cel putin 12 cazuri se poate vorbi de asasinate comandate.

 Dupa o pereche de ochelari cu multe dioptrii, care-i dadea infatisarea unei pro­fe­soare severe, se afla cel mai autentic ziarist de investigatie. Anna Politkovskaia a documentat crimele trupelor federale ruse din Cecenia, a dezvaluit ororile sa­varsite impotriva populatiei civile de ser­viciile ruse de securitate si de militiile cecene promoscovite conduse de Ramzan Kadirov, a publicat anchete despre atentatele teroriste de la  Teatrul Dubrov­ka din 2002 si de la Beslan, in 2004, con­trazicandu-i de fiecare data pe pro­pa­gan­distii Kremlinului.

Cine a comandat asasinarea Annei Po­litkovskaia? Cativa analisti rusi si occi­den­tali s-au incumetat sa arate cu degetul in sus. 7 octombrie, data la care s-a comis crima, este ziua in care Vladi­mir Putin a implinit 54 de ani. Cu doua zile mai devreme, premierul cecen, Ram­zan Kadirov, despre crimele si abuzurile caruia Politkovskaia a scris in ultimul timp, implinise 30 de ani. S-a speculat ca moartea ziaristei ar fi fost un cadou fa­cut puterii, fie de la Moscova, fie de la Groznii. Garri Kasparov, unul dintre ulti­mii opozanti ai lui Putin, si Nina Hrus­cio­va, profesoara la New York, afirma ca Putin, prin climatul pe care l-a creat in Ru­sia, poarta cel putin raspunderea mo­ra­la pentru asasinarea ziaristei. Politolo­gul Serghei Markov, un apropiat al Krem­li­nului, a declarat ca uciderea Annei Politkovskaia este o tentativa de a promova in Rusia scenariul ziaristului ucrainean Gongadze asasinat la Kiev, victima scenariului fiind Putin. La vremea res­pec­tiva, presedintele Ucrainei, Leonid Ku­cima, a fost acuzat ca n-ar fi strain de asa­sinarea lui Gongadze.

 Ramzan Kadirov, asupra caruia planeaza suspiciunea ca ar fi comandat crima, neaga categoric ca ar avea cea mai mica legatura cu uciderea ziaristei. La randul sau, presedintele Putin, aflat in vizita in Germania, s-a straduit sa explice in interviurile la  Sueddeutsche Zeitung si canalul de televiziune ARD ca Politkovskaia nu era luata in serios de rusi din cauza radicalismului ei si ca era cunoscuta mai bine in mass-media din Vest si in cercurile aparatorilor drepturilor omului din Occident, decat in Rusia. Articolele ei, a continuat demonstratia Putin, nu deranjau nici puterea federala si nici autoritatile cecene. In schimb, asa­si­narea ei aduce Rusiei prejudicii mai mari decat toate articolele jurnalistei.

Argumentele lui Putin sunt usor de de­montat. Faptul ca Politkovskaia avea ac­ces la media occidentala nu putea de­cat sa-i infurie pe liderii rusi, care sunt foarte sensibili la ce se spune/scrie "in Europa" despre ei. Pretinsul dezinteres al autoritatilor din Rusia, invocat de Putin, pe motiv de impact minor asupra opi­niei publice este contrazis de tentativele de intimidare si asasinare a ziaristei din trecut, in care au fost implicate insti­tu­tii ale statului.

In primele luni ale razboiului de­clan­sat de Putin in Cecenia, Politkovskaia a fost arestata de serviciile secrete rusesti, tinuta intr-un put timp de 3 zile, fara apa si mancare, iar apoi, "in gluma", i s-a in­­sce­nat executia. Un an mai tarziu, in 2001, a fost amenintata cu moartea de un ofiter de militie, Serghei Lapin, in ur­ma dezvaluirilor publicate despre abuzu­ri­le acestuia din Cecenia, impotriva popu­­latiei civile. In 2002, Lapin a fost arestat si anchetat, insa a fost eliberat curand, in ciuda probelor incontestabile care indi­cau vinovatia lui. La 1 septembrie 2004, Anna Politkovskaia a plecat spre Beslan, unde teroristii au luat ostateci elevii ve­niti in prima zi de scoala. In avionul spre Rostov, FSB (Serviciul Federal de Se­curitate) a otravit-o. Rezultatele anali­ze­lor medicale au fost distruse din ordin "de sus". A doua zi, 2 septembrie, Andrei Babitki, alt ziarist incomod pentru Kremlin, era arestat pe aeroportul din Vnukovo, cand pleca spre Beslan. Putin a controlat informatiile aparute in presa cu ocazia crizei de la Beslan. Dupa dezastruoasa interventie a trupelor ruse, sol­data cu sute de morti si raniti, in cea mai mare parte copii, Putin a declarat ca atentatul de la Beslan n-are nici o le­ga­tura cu razboiul din Cecenia, fiind organi­zat de reteaua Al Qaida. N-a mai avut cine sa-l contrazica.

Daca era atat de putin influenta in Rusia, asa cum spune Putin, la ce bun toata aceasta desfasurare de forte din par­tea serviciilor secrete rusesti impotriva unui ziarist?

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22