Angela Merkel: NATO NU va construi baze militare permanente in Europa de Est

T.d. | 19.08.2014

Pe aceeași temă

NATO va apara statele baltice in caz de agresiune, insa nu va construi baze militare permanente in aceasta regiune, a declarat luni cancelarul german Angela Merkel, cu ocazia unei vizite la Riga. Merkel a aratat ca NATO pregateste o forta de reactie rapida pentru eventualitatea in care Rusia ar incerca sa destabilizeze vecinii baltici, dupa modelul Ucrainei, informeaza Hotnews.

"Am inteles preocuparea populatiei din Letonia si din celelate state baltice, si din Polonia de asemenea", a spus Merkel, respingand insa posibilitatea ca NATO sa infiinteze baze permanente pe teritoriul vreuneia dintre aceste tari.

"Nu vom avea trupe stationate permanent, dar ne vom spori participarea in alte moduri. Vom face ceea ce este nevoie pentru a va garanta ca, in cazul in care Letonia s-ar afla in dificultate, NATO va fi capabila sa intervina imediat", a adaugat cancelarul german.

Merkel a explicat ca infiintarea de baze militare permanente in regiune ar incalca un acord NATO-Rusia din anul 1997 privind desfasurarea de trupe in Europa.

In ultimele luni au aparut informatii potrivit carora NATO ar fi urmat sa ia in luna septembrie o decizie privind eventuala amplasare a unei baze NATO permanente pe teritorul Poloniei, in timpul summit-ului Aliantei care va avea loc in Tara Galilor.

"In cazul in care Rusia schimba radical atmosfera de securitate in aceasta parte a Europei, este nevoie de un raspuns din partea NATO", a declarat ambasadorul SUA in Polonia, Stephen Mull.

La randul sau, ministrul polonez al apararii, Tomasz Siemoniak, declara ca sustine ideea unei prezente militare permanente a NATO in tara sa, fapt ce ar permite Poloniei sa devina un lider regional in cooperarea militara cu NATO.

"Washingtonul este constient de dorinta statului polonez de a disloca baze militare NATO in aceasta tara si cred ca este esential sa luam in considerare aceasta initiativa", a mai declarat ambasadorul SUA in Polonia, Stephen Mull. "E o decizie care nu priveste doar Statele Unite, ci intreaga alianta. Este un subiect important de discutie, iar discutia va avea loc in luna septembrie, in Marea Britanie", a mai spus oficialul american.

Stephen Mull a adaugat ca fortele NATO suplimentare trimise in Polonia in primavara acestui an vor fi mentinute acolo pana la sfarsitul anului.

In luna aprilie, Statele Unite au decis trimiterea a aproximativ 600 de militari americani in Polonia si in tarile baltice, pentru exercitii militare menite sa demonstreze solidaritatea tarilor NATO in contextul tensiunilor cu Rusia din cauza crizei ucrainene.  De asemenea, Statele Unite au trimis 12 avioane de vanatoare F-16 in Polonia.

De la sfarsitul Razboiului Rece, NATO s-a ferit sa amplaseze baze in tarile membre care au facut parte din fostul bloc sovietic.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22