Andrei Serban: Marga, din nou fascinat de Uniunea Sovietica si de stahanovism?

Fara Autor | 11.10.2012

Pe aceeași temă

Andrei Serban declara, intr-un interviu acordat Revistei 22, ca se intreaba daca Andrei Marga e cel pe care l-a cunoscut sau „un altul, din nou fascinat de Uniunea Sovietica si de stahanovismul anilor 50“.

„Cât despre domnul Marga, l-am cunoscut cu ani în urmă la Cluj, fiind invitat chiar de domnia sa pentru a-mi înmâna titlul Doctor Honoris Causa la Universitatea „Babeș–Bolyai“. Am petrecut o seară agreabilă împreună, am vorbit despre religie, filosofie, mi-a lăsat o impresie bună, iar după aceea, plimbându-ne prin campus, mi-a propus să construiască un spațiu de teatru experimental unde să am mână liberă să fac ce vreau eu.

 

 Mi s-a părut extraordinar de generos gestul lui atunci, dar acum, când aud că la ICR el vrea să blocheze tot ce e inovator și experimental, ca să ne ducem înapoi, mă întreb alarmat dacă domnul Marga nu e cel pe care l-am cunoscut, ci poate un altul, din nou extaziat de Uniunea Sovietică şi de stahanovismul anilor ’50.“, a spus cunoscutul regizor.

 

Intrebat fiind ce crede despre programul enuntat de noul presedinte al ICR, Andrei Marga, sub titlul Sincronizarea ICR, Andrei Serban il considera o înșiruire de fraze vetuste și înghețate, un pas mare înapoi“.

 

„Drept să spun, nu am avut răbdare să citesc ce a scris Andrei Marga. Mi se pare, deocamdată, o înșiruire de fraze vetuste și înghețate, un pas mare înapoi

 

Nu înțeleg de ce a fost nevoie de o schimbare realizată nedemn, cu atâta brutalitate, mai ales a unei instituții care funcționa foarte bine. Schimbările de la ICR nu mă afectează altfel decât prin prisma faptului că am avut o colaborare excepțională cu ICR NY pentru Academia itinerantă și am apreciat foarte mult ce a făcut la New York echipa condusă de Corina Șuteu.

Și fosta echipă m-a convins cu fapte: s-a lucrat într-o totală libertate de expresie, în absența oricărei cenzuri. Pentru că a încurajat acest climat, lui Patapievici ar trebui să i se ridice o statuie, în loc să fie scuipat în plină stradă“.

 

Puteti citi interviul integral in Revista 22, AICI.

 

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22