Andrei Marga a ajuns MINISTRU via ICR

Fara Autor | 21.02.2013

Dupa pierderea Ministerului de Externe, Andrei Marga a fost consolat pe sest cu rangul de ministru al ... ICR. Promotorul culturii prin calorifer s-a luptat cu osirdie sa fie reconectat la o titulatura.

Pe aceeași temă

Dupa pierderea Ministerului de Externe, Andrei Marga a fost consolat pe sest cu rangul de ministru al ... ICR. Promotorul culturii prin calorifer s-a luptat cu osirdie sa fie reconectat la o titulatura, functia de presedinte ICR nemaifiindu-i pesemne suficienta. Si nici salarizarea.

La dezbaterile din Senat pe marginea Ordonantei de Urgenta 27/2012 privind unele masuri in domeniul cultural, prin care ICR a fost scos de sub autoritatea Preşedintelui României şi trecut sub cea a Senatului, a fost strecurata o modificare mica, dar esentiala.

La articolul 5 din Ordonanta cu pricina, presedintele ICR in loc sa aiba rang de subsecretar de stat, asa cum era in initiativa Guvernului, primeste rang de ministru. Nici cei doi vicepresedinti nu au fost uitati, rangul de subsecretar de stat a fost transformat in cel de secretar de stat.

Iata ce frumos suna noul articol 5 din Ordonanta 27/2012

"Conducerea operativa a institutului este asigurata de un presedinte cu rang de ministru (in forma Guvernului era secretar de stat n.r.), ajutat de doi vicepresedinti cu rang de secretar de stat (era subsecretar de stat n.r), numiti si revocati din functie de plenul Senatului, cu votul senatorilor prezenti, la propunerea Biroului Permanent al Senatului".

Articolul are o continuare la fel de interesanta, care insa ii pune lui Marga in spate greaua povara a doua "calitati": cea de presedinte ICR si de membru de partid. Secretarii de stat, adica subalternii ministrului ICR, sint insa obligati sa ramina, macar pe hirtie, doar cu functia publica.

"Functia de vicepresedinte al Institutului este incompatibila cu calitatrea de membru al unui partid politic". (articol 5 continuare)

 Cu ocazia votului din Senat a fost sporit şi numărul membrilor din Consiliul de Conducere al ICR, de la 21 la 23, asta pentru ca tot sintem in plina austeritate marca Ponta.

Amendamentele cu pricina au fost introduse de Sergiu Nicolaescu cu putin timp inainte de moarte, lasind astfel o dulce mostenire urmasilor sai din Comisia de Cultura si din plenul Senatului. Votul in Senat spune multe despre trainicia USL si inexistenta opozitiei: DA- 128 voturi, NU-7. Aferim!

In sfirsit, problema nu e atit ca Marga a fost procopsit cu titulatura@venitul aferent care sa-i oblojeasca orgoliul ranit de punerea pe faras de la Ministerul de Externe, ci discretia gestului. Ea e de inteles.

Sa luam insa scenariul in care Horia Roman Patapievici si fostii vicepresedinti ai ICR ar fi beneficiat de o astfel de generozitate din partea guvernului Boc. Va dati seama ce-ar fi iesit, ce urlete, ce degete acuzatoare in direct, ce emisiuni maraton la Antena Varanului. Titlurile ar fi fost cam asa: "Intelectualii lui Basescu sug singele poporului" sau "Nesimtire cu papion si rang de ministru" etc.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22