ANAF Exista suspiciuni ca firme de medicamente au cumparat pachete turistice pentru medici ca sa-i recompenseze pentru distribuirea medicamentelor

P.c. | 31.07.2015

Pe aceeași temă

Directia Generala Antifrauda Fiscala (DGAF) a anuntat ca in urma controalelor unor documente prezentate de mai multe firme care produceau si distribuiau medicamente, s-a constatat ca, in perioada 01.01.2013 - 31.12.2014, acestea au desfasurat relatii comerciale cu mai multe societati de turism, de la care au achizitionat pachete de servicii pentru medici, existand suspiciuni ca acestea au reprezentat de fapt recompensari aferente sprijinului acordat pentru administrarea catre pacienti a produselor pe care le comercializeaza, relateaza ziare.com


"Astfel, s-a constatat ca au fost inregistrate in evidenta contabila facturi reprezentand contravaloarea unor prestari de servicii turistice - participarea la diverse evenimente, conferinte, congrese in tara sau strainatate sau organizarea unor astfel de conferinte, persoanele participante fiind in principal personal medical, unele dintre evenimentele facturate in fapt nerealizandu-se (spre ex. deplasari la Ottawa, San Diego, Brasov, Iasi, Sibiu) sau fiind doar decontarea unor deplasari cu scop turistic (Paris, Las Vegas).
 

Facturile inregistrate in evidenta contabila de catre producatorii si distribuitorii de medicamente au fost emise de societatile de turism in baza unor documente justificative fictive, in baza carora acestea au beneficiat de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata, si implicit de cheltuieli nedeductibile la calculul impozitului pe profit", se arata in comunicatul DGAF.
 

Pe de alta parte, au fost verificate achizitiile inregistrate de producatorii si distribuitorii de medicamente, reprezentand contravaloarea unor studii clinice efectuate de personal medical din diferite unitati sanitare privind monitorizarea pacientilor carora le sunt administrate medicamente produse de aceste societati, constatandu-se ca "facturile inregistrate in evidentele contabile au fost emise in baza unor documente justificative sumare, prin care nu sunt detaliate concret activitatile aferente serviciilor prestate, astfel incat nu se poate certifica realitatea lor".
 

Presedintele CNAS: Casa de Asigurari de Sanatate avea obligatia sa deconteze retetele
 

Vasile Ciurchea, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, a precizat, pentru Realitatea TV, legat de acest dosar, ca daca retetele respective au fost emise pe numele unor persoane bolnave de cancer, CNAS este obligata sa le deconteze, dar ca institutia nu poate verifica daca medicamentele au fost ridicate sau nu. Totusi, el a spus ca poate verifica daca persoanele pe numele carora s-a emis reteta sunt asigurate, daca sunt in viata la acel moment sau nu. "Si in programele nationale si persoanele care nu sunt asigurate intra ca fiind asigurate", a explicat seful CNAS.
 

CITITI SI: DNA Cantități mari de medicamente, unele foarte scumpe, găsite la medicii perchezitionati ieri (SURSE)

 

Congrese si simpozioane fictive

 

Firmele de medicamente plăteau participarea medicilor la diverse simpozioane și congrese în străinătate, care erau însă fictive, în realitate fiind vorba de excursii de lux. In 2014, un producător de medicamente a achitat suma de 4,1 milioane lei unui operator de turism pentru a organiza excursii în străinătate pentru medici. Procurorii au identificat facturi fiscale emise de firme de turism aferente unor evenimente realizate în orașele Ottawa (perioada 12-16 februarie 2013), San Diego (perioada 24-31 octombrie 2013), Hotel Kronwell Brașov (perioada 18-20 iulie 2014), Hotel Internațional Iași (perioada 23-24 iulie 2014) și Hotel Ramada Sibiu (perioada 1-3 august 2014).

 

În vederea desfășurării congreselor din Ottawa (Canada) și San Diego (USA), o firmă de medicamente a încheiat mai multe contracte de sponsorizare cu medicii participanții la aceste întruniri. Procurorii au descoperit însă că presupusul eveniment organizat la Ottawa în perioada 12-16 februarie 2013 a avut loc în realitate la Paris, în luna ianuarie 2013, fiind de fapt o deplasare în scop turistic.

 

Sursele judiciare au precizat că la deplasarea în Paris au participat aproximativ 30 de medici, fiind decontate cheltuieli de cazare, masă, transferuri, bilete de avion și bilete de spectacol. Și în cazul evenimentului ce apare în acte ca fiind organizat la San Diego, în perioada 24-31 octombrie 2013, există probe că a fost vorba de o excursie.

 

Deplasările medicilor s-au realizat la San Diego (4 nopți) și Las Vegas (3 nopți), însă în acte firma de turism a trecut doar San Diego, la cererea reprezentantului unei firmei de medicamente. Congresul de la San Diego a avut ca temă reumatologia. Medicii români au fost cazați inițial în San Diego pentru câteva zile, ulterior fiind transferați în Las Vegas, unde au fost cazați la hotelul "Bellagio", tot timp de câteva zile.

 

Pe timpul petrecut în Las Vegas, medicii nu au participat la un congres, ci au făcut o excursie la "Grand Canyon".

 

Procurorii mai susțin că medicii vizați au fost implicați și în realizarea unor așa-zise studii clinice, pentru care au fost remunerați, însă studiile în cauză nu au la bază date reale, aceasta fiind încă o modalitate prin care medicii erau recompensați financiar pentru sprijinul acordat producătorilor de medicamente.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22