Am cerut, ca procuror, eliberarea victimelor Mineriadei din 1990

Monica Macovei 11.07.2014

De același autor

La 25 de ani de la înlăturarea celui mai criminal sistem politic din România, trebuie să ducem până la capăt procesul de lustrație din societatea românească: este inadmisibil ca o persoană care și-a turnat rudele la securitate și care și-a implicat familia în dosare de șantaj să mai poată avea astăzi un rol în societatea românească.

De ani de zile vedem cum turnătorul Voiculescu (Felix) își folosește angajații pentru a minți și calomnia, pentru a rescrie istoria și a ascunde realitatea.  Zilele acestea, agenda minciunilor turnătorului și gradatului Voiculescu a ajuns la punctul “minciuni despre Monica Macovei”. Iată dovada minciunilor lor:

1. Angajații turnătorului și gradatului Voiculescu susțin ca aș fi anchetat oameni la Mineriada din 1990, când în realitate am făcut exact opusul. In 1990 și în anii următori am acționat pentru adevăr și democrație în România, iar acest lucru este dovedit de documentele publicate și pe blogul personal, pe 18 iunie 2014 (aici). Documentele au mai fost  prezentate și dezbătute în presa anilor ’90, iar asta arată clar că cei care acum scriu minciuni o fac cu intenție, pentru că o minimă documentare le-ar fi arătat care este adevărul. Documentele și martorii de atunci arată clar că n-am anchetat pe nimeni din cei reținuți în iunie 1990, dimpotrivă, am refuzat, am cerut să fie eliberați și am cerut ca cei care i-au reținut și arestat să fie anchetați.

De altfel, chiar citatul dintr-un interviu pe care l-am dat în anii ’90, și folosit acum de Antena 3 și de alții pentru a-și justifica minciunile, arată clar că am apărat oamenii arestați ilegal de alți procurori. În interviul de acum 17 ani am spus: „Am luat contact cu problema Piaţa Universităţii în mai multe etape. Prima etapă a fost în ziua de 13 iunie 1990. Eram procuror la fosta Procuratură a Sectorului 1 şi, împreună cu alţi doi colegi de la aceeaşi unitate, am fost trimişi la Unitatea Militară de la Măgurele, unde am întâlnit câţiva colegi de la fosta Procuratură a Municipiului Bucureşti: Alexandru Ţuculeanu, Cornel Popescu, Emil Dinu. La Măgurele, am văzut în curtea unităţii că cei ridicaţi din Piaţa Universităţii stăteau la mese şi scriau declaraţii din Piaţa Universităţii. Nu am văzut niciun act de violenţă. Citind aceste declaraţii, am spus: Nu rezultă comiterea niciunei infracţiuni. Toată lumea pleacă acasă.Adică am spus foarte clar încă din acele momente că oamenii arestați ilegal nu comiteau acte de violență și că trebuia să fie eliberați imediat, să plece acasă.

Mai mult, slujbașii turnătorului inculpat Voiculescu Dan au prezentat mărturiile doamnei Maria Dobrovicescu, arestată ilegal în iunie1990, sugerând că aș avea legătură cu violențele împotriva manifestanților. În realitate, am fost avocatul doamnei Maria Dobrovicescu într-un proces împotriva statului roman, în care am solicitat și obținut despăgubiri de la statul roman pentru arestarea ilegală a doamnei Dobrovicescu. Iarăși am acționat pentru dreptate în favoarea victimelor Mineriadei din 1990, iarăși slujbașii lui Voiculescu mint.

Am acționat pentru libertate și dreptate în anii ’90, așa cum fac și acum.

2.  După mineriadă, am decis prin soluții de scoatere de sub urmărire penală că oameni arestați în iunie 1990 erau nevinovați. De exemplu, în dosarul 814/P/1991 am scris: “Nu se poate reține că manifestanții cu astfel de opinii politice, prin doar simpla lor exprimare au ultragiat, au tulburat liniștea celor cu opinii politice contrarii, pentru că în acest caz s-ar depăși cu mult sfera dreptului penal, intrând în sfera politicului. (….) În dosar nu există nici o probă contrară, dimpotrivă, există probe în sensul manifestării liniștite, neviolente a inculpatului în exprimarea opiniei sale politice. (…) În raport de  cele menționate mai sus, nefiind întrunite elementele constitutive ale infracțiunii în discuție, (…) vom dispune scoaterea de sub urmărire penală” (Mai multe exemple, aici)

3. Am analizat, din proprie inițiativă, legalitatea măsurilor de arestare  preventivă în dosarele Mineriadei 13-15 iunie 1990 la care am avut acces. Concluzia mea a fost că pentru 59 de persoane măsura arestării preventive a fost nelegală și că aceste arestări erau imputabile procurorilor respectivi, iar alte zeci de persoane au fost reținute ilegal între 3 și 8 zile. Sunt sigură că au fost mai mult de 59 de persoane reținute sau arestate ilegal, atât am putut eu să dovedesc atunci.

Am cerut în scris trimiterea acestei Informări scrise la Procuratura Generală – Direcția I, pentru a se lua măsuri, dar nu s-a întâmplat nimic cu autorii arestărilor ilegale și a lipsirii ilegale de libertate. În plus, am solicitat Direcției Procuraturilor Militare cercetarea persoanelor care au dispus în iunie 1990 reținerea între 3 și 8 zile, fără acte, a unora dintre manifestanții din Piața Universității, aceasta fiind la fel, în opinia mea, infracțiunea de «lipsire ilegală de libertate».

Asta am făcut eu în iunie 1990 și în anii următori, spre deosebire de cei care scriu sau spun minciuni, în slujba unui informator și gradat al poliției politice comuniste.

Turnătorul Voiculescu rămâne un cancer pentru România și istoria ei post-comunistă, un obstacol major pentru democratizarea țării, iar Voiculescu nu a explicat niciodată cum a făcut bani la începutul anilor ’90. Voiculescu este o cangrenă cu rădăcini în epoca comunistă, un turnător al propriei familii, o pată neagră pe istoria României.

Voi da în judecată trustul Intact pentru minciunile turnate de slujbașii turnătorului Voiculescu și voi cere CNA să sancționeze postul de televiziune și dezinformare Antena 3.

În plus, îi cer lui Voiculescu  să declare public dacă are informații despre împrejurările în care a decedat Marin Ceaușescu și responsabilul financiar care se ocupa de Crescent. În același timp, Voiculescu trebuie să explice public de unde a avut în anii ‘90 banii necesari pentru înființarea unui imperiu media care este astăzi folosit ca armă împotriva adevărului și justiției. Cred cu tărie că a venit timpul ca Voiculescu sa returneze ce a luat de la poporul roman, fie că este vorba de bani furați sau escrocherii cu terenuri. Pacea în România și bazele solide de reconstrucție se fac pe adevăr, nu pe minciună. Nu există libertate fără adevăr.

Pentru mai multe detalii și documente, aici…

Articol publicat si pe site-ul contributors.ro.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22