Alina Ghica (CSM): JUSTITIA se face in biroul procurorului si in sala de judecata, nu la TELEVIZOR

P.c. | 02.03.2015

Pe aceeași temă

Judecatoarea Alina Ghica, fost presedinte al CSM, a declarat ca spectacolul mediatic care apare in jurul cazurilor cercetate de justitie dauneaza acestor anchete. Ghica a precizat ca arestarea preventiva a unei persoane nu implica faptul ca aceasta este vinovata, relateaza ziare.com


"O persoana este vinovata atunci cand este condamnata definitiv, dupa parcurgerea a doua cicluri procesuale. Un arestat preventiv nu este un om vinovat. Nu putem confunda notiunea de arest preventiv cu notiunea de vinovatie", a declarat Alina Ghica.
 

Intrebata cand poate fi arestata preventiv o persoana, aceasta a precizat: "Atunci cand exista indicii temeinice ca ar fi savarsit o infractiune. Dar vinovatia urmeaza sa fie stabilita exclusiv de o instanta. Indiciile temeinice care exista la momentul in care se dispune arestarea preventiva pot sa nu mai existe la momentul la care se pronunta in mod definitiv o instanta de judecata. Legea cere sa existe un pericol social deosebit in cazul in care se dispune o masura privativa de libertate, fie ca e vorba de arest preventiv, fie ca e vorba de arest la domiciliu. Numai judecatorul cauzei poate aprecia daca se impune arestul preventiv, in raport de gravitatea faptelor si de pericolul social pe care l-ar reprezenta o persoana suspectata ca a comis niste infractiuni", a adaugat judecatorul.

 

Alina Ghica a subliniat faptul ca justitia nu se face la televizor:  "Am spus-o intotdeauna: justitia se face in biroul procurorului si in sala de judecata in care completul judeca o cauza. Justitia nu se face la televizor. Cat timp nu vom intelege acest lucru, nu vom asigura nici respectarea drepturilor fundamentale ale omului si nici independenta de care trebuie sa se bucure procurorul, in prima faza, si judecatorul, in a doua faza. Este o justitie paralela care face rau justitiei adevarate. Afirm acest lucru cu certitudine si imi asum toate consecintele. Este o justitie care face rau atat persoanei care se afla in centrul unui proces penal sau civil, cat si magistratilor care instrumenteaza cauza".


Verdictele de vinovatie sau de nevinovatie nu se dau la televizor
 

Ghica considera ca fenomenul justitiei televizate a luat amploare in ultima perioada: "Nu are importanta calitatea persoanei trimise in judecata, dar, da, acest fenomen a luat amploare, in detrimentul celor care infaptuiesc actul de justitie si in detrimentul persoanelor judecate, repet, atat in cauze civila, cat si in cauze penaleVom ajunge sa dam verdicte de vinovatie sau de nevinovatie la televizor. Nu cred ca in momentul acesta Constitutia ne lasa sa facem acest lucru", a completat judecatorul.
 

CITITI SI: Iohannis, despre aparitia in presa a stenogramelor din dosarele in curs de judecare: Nu trebuie sa exageram, nu trebuie sa ajungem, la telejustitie. Justitia nu se face la TV sau in ziare

 

Fostul presedinte al CSM considera ca telejustitia face rau si persoanelor anchetate si procurorilor si judecatorilor: "Da, este exact ce spuneam: telejustitia, cum ii spun eu, face rau atat persoanelor care sunt anchetate, cat si procurorilor si judecatorilor, care sunt supusi presiunilor mediatice, acuzelor nefondate. Este un cerc vicios".

 

Ghica considera ca informarea publicului trebuie sa se faca in limitele legii, ea precizand ca CSM si CNA au un acord in acest sens: "Exista un protocol semnat cu CNA. Noi ne-am angajat reciproc, pe de o parte sa informam corect opinia publica, iar pe de alta parte, toate actiunile legate de dosare civile sau penale sa fie corect reflectate de presa. Dar, daca ma intrebati pe mine, efectele acestui acord nu sunt vizibile in spatiul public.


Spun inca o data: eu nu neg dreptul opiniei publice de a fi informata, insa informarea trebuie sa fie facuta in limitele respectarii drepturilor fundamentale ale omului si ale independentei judecatorilor si procurorilor, care nu trebuie sa fie presati in vreun fel de ceea ce se intampla in spatiul public", a punctat inca o data judecatorul Alina Ghica. 

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22