Alexander Rahr, Analist german: Mihail Hodorkovski ar putea deveni un nou Soljenitin

F.m. | 22.12.2013

Pe aceeași temă

Fostul magnat al petrolului Mihail Hodorkovski, gratiat de Vladimir Putin dupa zece ani de detentie, nu va face politica, ci ar putea urma calea disidentului sovietic Aleksandr Soljenitin, sustine analistul german specializat in Rusia, Alexander Rahr, potrivit AFP, citat de hotnews.ro.

Rahr, un membru al Clubului Valdai apropiat Kremlinului, care reuneste fosti lideri, jurnalisti si experti straini si rusi din Rusia, a fost implicat in transferul in Germania al lui Hodorkovski.

"Nu cred ca va face politica, si as putea chiar aproape sa exclud acest lucru", a declarat Rahr intr-un interviu pentru RTVi, difuzat vineri seara.

"Voi exagera poate un pic, dar ar putea lua calea lui Soljenitin", a estimat analistul german.

Rahr a amintit ca autorul cartii Arhipelagul Gulag a fost constrans la exil si a ajuns in Germania in 1974, inainte de a merge in Elvetia si apoi in Statele Unite.

El ar putea "scrie carti, sa vorbeasca, ar putea sa se gandeasca la viitor si, evident, la Rusia", a adaugat analistul german.

"El evalueaza foarte sobru situatia din Rusia in lume. Se intereseaza mult de acest lucru. Am fost foarte uimit sa vad cum, in pofida faptului ca a fost rupt de informatii timp de zece ani, el intelege ce face lumea sa respire", a subliniat el.

Rahr a oferit ulterior cateva detalii despre circumstantele eliberarii lui Hodorkovski, subliniind rolul "diplomatiei secrete a Germaniei".

"A fost trezit la ora 2:00 dimineata de directorul inchisorii", care l-a intrebat daca accepta sa plece in strainatate, a povestit aanalistul german. 

Hodorkovski a acceptat si a fost dus in oras. De acolo, "un elicopter l-a dus la Sankt-Petersburg", de unde a luat un avion privat catre Germania, a continuat el.

"A fost intampinat de Hans-Dietrich Genscher (fost ministru german de Externe), care l-a felicitat pentru eliberare si l-a dus cu masina la hotelul Adlon", a adaugat Rahr.

Potrivit analistului german, Hodorkovski "este foarte bucuros ca a fost eliberat dupa zece ani. Este viu, este intr-o stare de spirit buna, vrea sa se exprime si sa ia decizii in legatura cu rolul pe care il va juca in Europa, intr-un fel sau in altul".

Prima fotografie a lui Hodorkovski dupa eliberare il arata pe acesta cu Genscher pe aeroportul din Berlin. In plan indepartat poate fi observat Alexander Rahr.

Contactat de AFP, acesta din urma a declarat ca rolul sau s-a rezumat la cel de "traducator pentru Genscher".

Cancelarul german Angela Merkel a declarat ca Berlinul a lucrat "din culise" pentru eliberarea fostului magnat al petrolului Mihail Hodorkovski, gratiat de Vladimir Putin si ajuns vineri in Germania, imediat dupa eliberare.

Fostul ministru german al Afacerilor Externe, Hans-Dietrich Genscher, "s-a ocupat de dosar (Hodorkovski) din culise de maniera intensiva. S-a implicat puternic pentru a lucra cu succes la solutii, cu sustinerea cancelarului si a ministerului Afacerilor Externe", a precizat purtatorul de cuvant al Angelei Merkel, Steffen Seibert, intr-un comunicat.

La randul sau, Genscher, primit de doua ori de presedintele rus Vladimir Putin pe marginea acestui dosar, a confirmat ca l-a primit pe fostul oligarh la coborarea acestuia dintr-un avion privat, la Berlin.

Sursa: hotnews.ro

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22