ALEGERI UCRAINA. Noi confruntari violente in estul tarii. Moscova anunta ca va RESPECTA rezultatul votului

Fara Autor | 24.05.2014

Pe aceeași temă

Noi confruntari violente intre fortele guvernamentale si gruparile separatiste pro-ruse s-au produs sambata dimineata in estul Ucrainei, cu o zi inaintea alegerilor prezidentiale considerate vitale pentru stabilizarea tarii, transmite Radio Free Europe/Radio Liberty. Scrutinul prezidenţial riscă să nu se desfăşoare în regiunea Doneţk, aflat sub controlul miliţiilor separatiste proruse care nu recunosc legitimitatea noii Administraţii de la Kiev. În total, 20 de comisii electorale locale din totalul de 34 sunt sub controlul separatiştilor, în regiunile Doneţk şi Lugansk.

Liderii separatisti din estul Ucrainei ameninta cu blocarea votului in zonele aflate sub controlul lor, ceea ce face ca persepectiva pacii sa devaina una din ce in ce mai indepartata. Ciocnirile de sambata dimineata vin pe fundalul eforturilor Kievului de a pune punct revoltei separatiste din estul tarii.

Jurnalistii Associated Press anunta ca au vazut doi soldati ucraineni ucisi in apropiere de satul Karlivka, dn regiunea Donetsk, si un alt cadavru in apropiere de un punct de control ridicat de separatisti. Bilanturile victimelor anuntate de separatisti si de reprzentantii guvernamentali nu au putut fi verificate imediat.

Premierul rus, Dmitri Medvedev, a declarat sâmbătă că Rusia nu este garantul suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, subliniind că această sarcină aparţine Administraţiei de la Kiev. Într-un interviu acordat postului public de televiziune, Medvedev a subliniat că nu este responsabilitatea Rusiei, ci a Ucrainei, să garanteze integritatea teritorială. "Niciun stat din lume nu poate garanta integritatea teritorială a altui stat - este o aberaţie legală", a explicat Medvedev.

In ceea ce priveste solicitarile Kievului pentru diminuarea pretului la gaze, liderul de la Kremlin a declarat sambata ca Ucraina nu are dreptul sa ceara reduceri si ca disputa asupra pretului ar trebui rezolvata prin dialog si nu prin ultimatumuri.

“Suntem gata pentru un dialog constructiv, insa nu ar trebui sa fie facut prin cereri fara baza si prin ultimatumuri, ci pe baza unei cooperari civilizate de piata”, a mai afirmat Putin.
Presedintele rus a mai declarat sambata ca va respecta rezultatul alegerilor prezidentiale de duminica din Ucraina si ca Moscova va lucra cu noile autoritati.

“Vom respecta alegerea poporului ucrainean si vom lucra cu autoritatile formate pe baza acestor alegeri”, a afirmat Putin.

Premierul interimar Arseni Iaţeniuk, instalat după înlăturarea preşedintelui prorus Viktor Ianukovici, a participat sâmbătă la o slujbă în Catedrala Sfânta Sofia din Kiev.

Iaţeniuk a îndemnat alegătorii să meargă masiv la urne "pentru apărarea Ucrainei". "Scrutinul prezidenţial va fi expresia voinţei ucrainenilor din estul, vestul, nordul şi sudul ţării", a subliniat premierul proeuropean, citat de AFP.


Uniunea Europeana ar trebui sa aiba in vedere si interesele companiile europene care au afaceri in Rusia atunci cand decid daca impun sau nu sanctiuni Moscovei din cauza implicarii sale in criza din Ucraina, a declarat sambata principalul consilier economic al lui Vladimir Putin, citat de Reuters.

"Sper din tot sufletul ca atunci cand iau aceste decizii (...) dependenta si interesele companiilor europene care lucreaza in Rusia (vor fi luate in considerare n.red.)", a declarat Andrei Belousov in cadrul Forumului Economic International de la Sankt Petersburg.

"Acestea sunt companii europene, care lucreaza aici, lucreaza in mare parte pentru pietele europene, si care se intorc in Europa cu valizele pline cu bani", a mai afirmat Belousov, adaugand ca Rusia ar putea recurge la masuri legale in cazul in care sanctiunile restrictioneaza comertul extern al tarii.


O misiune de observare a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) a ajuns la Kiev pe 23 mai pentru a monitoriza desfasurarea votului de duminica.

Potrivit Kyiv Post, este cea mai numeroasa misiune de moniorizare din istoria Biroului pentru Institutii Democratice si pentru Drepturile Omului (Office for Democratic Institutions and Human Rights) din cadrul OSCE, fiind formata din circa 1.250 de observatori.

Misiunea OSCE este condusa de Tana de Zulueta, un fost parlamentar italian. Aceasta a precizat ca misiunea este formata din observatori din diverse tari, insa Canada, SUA si tarile UE au mai multi reprezentanti. Misiunea nu cuprinde observatori rusi, alegerea fiind, potrivit Tanei de Zulueta, facuta de Federatia Rusa.

"Este pentru prima data cand un scrutin este monitorizat de ODIHR fara observatori rusi", a adaugat reprezentanta OSCE.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22