Agentia Nationala de Integritate verifica averea guvernatorului BNR Mugur Isarescu. Reactia BNR

T.d. | 03.04.2015

Pe aceeași temă

Agentia Nationala de Integritate (ANI) verifica averea guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei. ANI are in vedere o posibila situatie de conflict de interese in cazul lui Mugur Isarescu, dupa ce a primit o plangere de la o asociatie de consumatori care reclama faptul ca guvernatorul BNR ar avea un credit de la o banca, fapt negat de Isarescu.

Agentia de integritate a fost sesizata in 18 februarie de catre Asociatia Parakleton, care ar fi cerut institutiei sa stabileasca daca exista “vreo stare de incompatibilitate sau vreun conflict de interese intre calitatea domnului Mugur Isarescu de debitor al bancii Volksbank si aceea de guvernator al Bancii Nationale a Romaniei”.

Acest fapt, in conditiile in care Isarescu a negat creditul in cauza, credit mentionat in declaratia de avere din 2007, data dupa care a disparut numele creditorului din document, dar creditul de aproape 700.000 de lei a ramas, potrivit Evenimentul Zilei.

De altfel, intr-o conferinta de presa din 4 februarie, la sediul BNR, Isarescu a mentionat faptul ca nu a avut niciodata credit la Volksbank Romania, ci doar la BRD.

Totusi, arata sursa citata, in declaratia de avere din noiembrie 2007, Mugur Isarescu puncteaza existenta unui credit de la Volksbank Romania, credit contractat in 2006, in valoare de aproape 700.000 de ei. Creditul a fost contractat pentru achizitionarea unui apartament din Baneasa.

In declaratia de avere completata de guvernatorul BNR in 25 ianuarie 2006, la capitolul “Datorii” apare un credit luat de la banca Volksbank Romania in valoare de 698.617 lei, contractat in 2006, cu data scadenta in 2016.

Citeste aici declaratiile de avere ale guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei.
 

Reactia BNR

Purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu, a declarat pentru Digi24 ca in cauza de fata este vorba despre o sesizare a unei ONG si nu despre o incalcare a legii.

Nu e prima data cand se fac astfel de verificari”,a spus Suciu.

In ce priveste creditul care face obiectul sesizarii, purtatorul de cuvant al BNR considera subiectul inchis.

“Lucrurile au fost clarificate. Toate declaratiile de avere sunt publicare pe site-ul BNR, pot fi citite si urmarite”, a mai spus Dan Suciu.
 

Cine este Mugur Isarescu

Doctor in stiinte economice, Mugur Isarescu este guvernator al Bancii Nationale a Romaniei din septembrie 1990 si presedinte al Consiliului de Administratie, potrivit Romania Libera.

In 1990, numirea sa la sefia BNR a fost facuta de Guvern, iar un an mai tarziu a primit mandate din partea Parlamentului, care a fost reinnoit de trei ori pana in prezent, mandatele avand o durata de cate cinci ani.

Isarescu a fost premier al Romaniei intre decembrie 1999 si decembrie 2000, iar pana sa mearga la Banca Nationala a ocupat timp de sase luni pozitia de secretar cu probleme economice si monetare al Ambasadei Romaniei la Washington, de unde a fost rechemat de presedintele de atunci, Ion Iliescu.

El este, de asemenea, si membru in Consiliul General al Sistemului European al Bancilor Centrale, membru cu drept de vot din partea Romaniei in Consiliul European de Risc Sistemic si il putem gasi si in Consiliul Guvernatorilor al Fondului Monetar International.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22