Adriean Videanu, Alina Bica si Dorin Cocos, trimisi IN JUDECATA

T.d. | 26.02.2015

Pe aceeași temă

Dosarul disjuns din cel al despagubirilor ilegale de la ANRP, in care sunt cercetati, printre altii, Adriean Videanu, Dorin si Alin Cocos si fosta sefa a DIICOT Alina Bica, a fost trimis in judecata la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) de procurorii DNA.

Judecatorii nu au stabilit, deocamdata, data la care vor verifica masurile preventive in cazul celor implicati in acest caz.

In acest al doilea dosar al Alinei Bica, omul de afaceri Dorin Cocos este acuzat de trafic de influenta si dare de mita, iar fiul sau Alin Cocos de dare de mita si trafic de influenta, pentru ca ar fi intervenit la comisia din ANRP din care facea parte si Alina Bica pentru ca omul de afaceri Gheorghe Stelian sa primeasca, in 2011, despagubiri pentru un teren supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

In acest dosar, instanta a emis mandate de arestare preventiva pentru Alina Bica, fostul sau consilier Florentin Mihailescu, Dorin si Alin Cocos, iar fostul ministru al Economiei Adriean Videanu este cercetat sub control judiciar, potrivit Hotnews.

Adriean Videanu este acuzat de complicitate la abuz in serviciu, dupa ce Alina Bica, in februarie 2014, printr-o ordonanta data ca procuror-sef al DIICOT, cu incalcarea prevederilor legale de competenta, a ridicat sechestrul asigurator asupra unui numar de 80 de actiuni ale acestuia, dispus de procurorul care instrumenta dosarul Romgaz -Interagro in care era cercetat Videanu.

Alina Bica mai este acuzata, in dosarul disjuns din cel al despagubirii ilegale de la ANRP, ca l-ar fi ajutat pe Ovidiu Tender sa obtina o solutie favorabila in dosarul Rafo-Carom.

Potrivit procurorilor DNA, in cursul anului 2013, dupa preluarea functiei de procuror-sef al DIICOT, Alina Bica, in urmarirea intereselor lui Ovidiu Tender, de a nu fi condamnat la o pedeapsa cu executare in dosarul Carom, a dispus masuri abuzive care sa directioneze concluziile si pozitia judiciara a DIICOT in fata instantei de judecata in cauza respectiva, de o maniera in care acesta sa nu fie pasibil de o pedeapsa cu executare in regim de detentie.

Alina Bica a declarat la ICCJ ca Florian Coldea, prim-adjunctul SRI pe atunci, i-a cerut sa reanalizeze situatia lui Ovidiu Tender, in dosarul Carom. Bica a mai declarat ca il informa pe Coldea in legatura cu fiecare termen de judecata care se acorda in dosarul lui Ovidiu Tender, sustinand insa ca nu a facut "niciun demers de usurare a situatiei inc. Tender", se arata in motivarea instantei la decizia de arestare a fostei sefe a DIICOT.

In legatura cu procurorul de sedinta din dosarul Carom Mirel Radescu, Bica a declarat ca a fost de acord cu redistribuirea sedintelor de judecata, la solicitarea acestuia, astfel incat "sa fie degrevat de anumite dosare", intrucat el si-ar fi dorit o functie de conducere in cadrul Serviciului de combatere a macrominalitatii economico - financiare.

Procurorul DIICOT Mirel Radescu a declarat la DNA ca a fost inlaturat de Alina Bica din acest dosar, pe care a continuat sa-l urmareasca, fosta sefa a DIICOT avertizandu-l sa nu-i mai submineze autoritatea, se mai arata in motivare.

In decembrie 2014, Ovidiu Tender a fost condamnat in dosarul Carom la 11 ani si patru luni de inchisoare, decizia nefiind insa definitiva.

In 15 decembrie 2014, Alina Bica a mai fost trimisa in judecata intr-un alt dosar de procurorii anticoruptie, fiind acuzata ca, in calitate de reprezentant al Ministerului Justitiei in Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), i-a aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian despagubiri pentru un teren supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22