Adrian Nastase: Adversarul NU ESTE Basescu, este nevoie de parlamentarizarea guvernarii

F.m. | 31.08.2013

Pe aceeași temă

Fostul prim-ministru Adrian Nastase a declarat ca adversarul USL nu este reprezentat de presedintele Traian Basescu, ci de regimul sau, atentionand impotriva unei batalii intre institutiile Guvernului si Presedintiei. In schimb, fostul lider PSD indeamna la o folosire mai eficienta a fortei din Parlament in acest sens si avertizeaza ca o noua suspendare ar bloca actul de guvernare.
 

 

Vorbind despre expresia "AMR 67", adica numarul de saptamani ramase pana cand expira mandatul de presedinte al lui Traian Basescu, fostul premier a preciat ca aceasta reprezinta "o forma de resemnare".

Nastase a spus ca nu crede ca Traian Basescu este adversarul esential, chiar daca acesta "incearca sa preia identitatea de Opozitie la Cotroceni".

"Adversarul nu este Traian Basescu, adversarul il reprezinta regimul lui Traian Basescu", a declarat fostul presedinte PSD, vineri seara, la Antena 3.

De asemenea, acesta a explicat ca, "atunci cand presedintele vorbeste aiurea despre statistica, trebuie sa iasa cineva de la Institutul National de Statistia si sa spuna: 'Coane, vorbesti prostii' ".

"Trebuie sa existe un alt tip de raspuns, la alt nivel. Batalia trebuie dusa impotriva unor deformari ale unor institutii ale statului, care in acesti ani au capatat nu functii care sa ajute societatea sa progeseze, ci functii in sprijinul lui Traian Basescu", a mai afirmat fostul prim-ministru.

Nastase a explicat ca intrarea intr-o "batalie de rutina" cu presedintele nu poate duce la rezultate bune, iar o noua procedura de suspendare "ar crea o nebunie in tara si ar bloca actul de guvernare": "Actul de guvernare este si asa supus unei erodari. Raspunsul pe care Guvernul si coalitia de guvernamant ar trebui sa il dea este o buna guvernare".

"Intrarea intr-un razboi de uzura, care nu poate in niciun caz sa duca la suspendare, pentru ca asta ar crea disfunctii si mai mari in guvernare - ar insemna blocaj in Parlament, ar insemna blocaj pentru cateva luni in tara pe orice mecanism de decizie si ar insemna practic o decuplare de obiectivele politice ale guvernarii", a sustinut fostul lider al Executivului.

De asemenea, fostul candidat la alegerile prezidentiale vine si cu o alternativa la batalia dintre Guvern si Presedintie, incluzand in aceasta lupta Parlamentul.

"Trebuie o parlamentarizare a guvernarii, utilizarea mult mai eficienta a fortei din Parlament. Aceasta este calea, pentru ca o batalie exclusiva la nivel de Executiv, Guvern-Presedintie, nu poate sa dea rezultatul asteptat, mai ales din cauza ambiguitatii pactului de coabitare. Parlamentul are mana libera si ar trebui sa actioneze cu argumente", a subliniat Nastase.

Nu in ultimul rand, acesta a precizat ca nu crede intr-o schimbare a sefilor de institutii odata cu cea a presedintelui.

"Nu cred ca o schimbare a presedintelui duce la o lovitura de catifea prin care toti sefii de institutii sunt inlaturati. Unii dintre ei isi vor continua mandatele. Sper ca unii dintre ei isi vor schimba conduita", a mai declarat fostul premier.

Sursa: ziare.com.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22