Acuzat de spalare de bani, luare de mita si abuz in serviciu, Marian Vanghelie merge in fata magistratilor de la Instanta Suprema cu propunere de arestare pentru 30 de zile

T.d. | 13.03.2015

Pe aceeași temă

Marian Vanghelie este acuzat de procurorii DNA de spalare de bani, luare de mita si abuz in serviciu si va fi prezentat vineri judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile. Dosarul in cauza vizeaza lucrari publice presupus acordate ilegal, cu un prejudiciu estimat la 2 miliarde de lei.

Procurorii suspectează faptul că edilul percepea un comision de aproximativ 20% sub diverse forme pentru atribuirea şi plata lucrărilor.

Alaturi de Vanghelie, in dosar mai sunt cercetati:

NICULAE MIRCEA-SORIN, asociat și administrator al mai multor societăți comerciale, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate la luare de mită și
- spălare de bani;

si

MURGOCI ADRIAN, CIOCAN LAURA și CIOCAN SORIN cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- favorizarea făptuitorului și
- mărturie mincinoasă.
 

Comision de 20%

Concret, anchetatorii vorbesc despre un presupus comision de 20% din valoarea contractelor pe care Marian Vanghelie l-ar fi perceput, astfel incat primarul Sectorului 5 sa atribuie si achite contracte de lucrari publice.

Comisionul” respectiv, arata procurorii, “a fost plătit de către omul de afaceri, inculpatului Vanghelie Marian-Daniel, prin intermediul inculpatului Niculae Mircea-Sorin și a unei alte persoane apropiate lor. Acest comision a fost plătit, în parte, și sub forma unor contracte, nejustificate din punct de vedere comercial, încheiate de către SC Premier Palace S.R.L. (societate controlată, prin intermediul unor societăți de tip off-shore, de către omul de afaceri) și societăți comerciale controlate, prin interpuși, de către Vanghelie Marian-Daniel, contracte în temeiul cărora cea dintâi firmă plătea celor din urmă sume semnificative de bani”, se arata in comunicatul DNA.

De altfel, “comisionul” in cauza s-ar fi materializat si in doua imobile noi cedate unor persoane din anturajul lui Vanghelie, sustin procurorii.

De asemenea, pentru garantarea plății „comisionului” de 20% din valoarea contractelor publice, un om de afaceri a cedat controlul unei societăți comerciale unor apropiați ai inculpatului Vanghelie Marian-Daniel”, mai arata DNA.

Potrivit sursei citate, o “altă modalitate de plată a „comisionului de 20%” a constat în achitarea de către societățile controlate de către aceeași persoană a cheltuielilor de renovare și amenajare a unor spații utilizate de către societatea controlată de Fashion Brand Management S.R.L. (asociat fiind inculpatul Niculae Mircea-Sorin)”.
 

Spalare de bani

La acuzatia privind luarea de mita sub forma unui “comision” se adauga si suspiciunea privind o presupusa spalare de bani.

Procurorii explica:

În aceeași perioadă, inculpații Vanghelie Marian-Daniel (primarul Sectorului 5 București) și Niculae Mircea-Sorin (acționar majoritar la societatea comercială București S.A. și asociat unic la societatea comercială Fashion Brand Management S.R.L.) au transferat sume de bani provenite din comiterea infracțiunilor de luare de mită, sub forma achiziționării de bunuri mobile și imobile și sub forma introducerii acestora în patrimoniul societăților comerciale controlate de cei doi, în scopul ascunderii originii ilicite a acestora”, se arata in comunicatul DNA.

In plus, “cei doi au disimulat adevărata natură a provenienței cu privire la două imobile pretinse de către Vanghelie Marian-Daniel de la administratorul mai multor societăți comerciale”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22