Volodimir Zelenski: Bucovina de Nord a fost ocupată de români în 2018. Am tras noi vreo concluzie?

Laurentiu Gheorghe | 23.01.2020

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus în mesajul său de Ziua Unității Ucrainei, că Bucovina de Nord, în prezent regiunea Cernăuți, a fost ocupată de România în 2018.

Pe aceeași temă

Vorbind despre evenimentele petrecute acum 101 ani, președintele Ucrainei, Volodim Zelenski, a deplâns faptul că „unirea” din 22 ianuarie 1919 dintre Republica Populară Ucraineană și Repubica Populară a Ucrainei Occidentale - ambele de sorginte bolșevică - nu a rezistat, iar la scurt timp românii s-au grăbit să ocupe Bucovina de Nord.

Liderul de la Kiev reaminteste in mesaj ca, in urma cu 101 ani, a avut loc unul dintre cele mai importante evenimente din istoria statului ucrainean si a luptei de eliberare nationala, referindu-se la Actul Zluki privind unificarea intr-un singur stat independent de catre Republica Populara Ucraineana si Republica Populara a Ucrainei Occidentale, in 22 ianuarie 1919, acțiune inițiată și susținută de bolșevici. „Visele seculare pe care cei mai buni fii ai Ucrainei le-au trăit şi pentru care au murit au devenit realitate". Acesta este un citat din Actul Zluki, care a anunţat reunificarea într-un stat unic, independent şi care a fost proclamat de liderii RPU (Republica Populară Ucraineană - n.r.) şi RPUO (Republica Populară a Ucrainei Occidentale - n.r.) pe 22 ianuarie 1919, în piaţa Sofia din Kiev.

„In toate colturile Ucrainei vestea a fost primita cu entuziasm: In cele din urma exista o sansa de a construi o tara unita si independenta. Din păcate, aceasta a fost ratata. Ambitiile politicienilor i-au împiedicat sa realizeze cu adevărat unitatea statului. Unitate nu in vorbe, ci în fapte. In scurt timp, UPR a parasit Kievul la presiunea bolsevicilor, iar cea mai mare parte a teritoriului Galitiei a fost ocupata de trupele poloneze, Bucovina de Nord a fost ocupata de Romania, iar Cehoslovacia a luat Transcarpatia. Au trecut peste 100 de ani. Am tras vreo concluzie din aceasta intamplare? Ne invata un principiu simplu, dar vital pentru Ucraina: numai impreuna suntem puternici", afirma presedintele Ucrainei in mesajul transmis miercuri si postat pe site-ul Presedintiei ucrainene.

Bucovina de Nord este denumirea partii de nord a provinciei istorice Bucovina care se afla in prezent pe teritoriul regiunii Cernauti din Ucraina.

Pana in 1774 a facut parte din Principatul Moldovei, dupa care a intrat in componenta Imperiului Habsburgic, iar la 28 noiembrie 1918, dupa prabusirea Imperiului Austro-Ungar, Congresul General al Bucovinei a votat Unirea Bucovinei cu Romania.

Ca urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov, in 28 iunie 1940, Bucovina de Nord a fost anexata de URSS, din care a facut parte pana la destramarea acesteia, in 1991, cand a ramas in cadrul Ucrainei.

Zelenski a spus că sensul unei naţiuni ca întreg este dat nu doar de tradiţii, cultură şi religie comune, ci şi de valori precum integritatea, onestitatea, toleranţa, libertatea, democraţia, dorinţa de prosperitate, respectarea legii, a proprietăţii private şi a celui de lângă tine.

„Sunt ucrainean. Pentru că trăiesc conform legii. Întotdeauna gata să îmi protejez patria când este nevoie. Sunt un model de comportament pentru spaţiul post-sovietic: în apărarea drepturilor mele, protejarea libertăţii de exprimare, statul de drept, societatea civilă, toleranţă zero pentru corupţie. Sunt ucrainean. Pentru că sunt un cetăţean responsabil. Îmi plătesc taxele.

Compatrioţi ucraineni! Pentru a fi puternici, trebuie să fim uniţi. Pentru a deveni uniţi, trebuie să fim puternici. Să ţinem minte asta! Felicitări! O Zi fericită a unităţii Ucrainei!”, și-a încheiat discursul Volodimir Zelenski.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22