Victor Ponta, despre decizia CE de includere a României în procedura de dezechilibru macronomic: Suntem într-o companie onorantă

P.c. | 26.02.2015

Pe aceeași temă

Victor Ponta, premierul Romaniei, a declarat că tara noastra si-a imbunatatit echilibrul economic si includerea sa de catre Comisia Europeana, in categoria țărilor aflate în procedura dezechilibrului macroeconomic este chiar onoranta.  Comisia Europeana a decis ieri ca Romania sa fie inclusa in procedura de dezechilibru macroeconomic, relateaza Romania Libera.

 

"În urma analizei Comisiei Europene, s-au stabilit mai multe categorii de ţări: categorii cu probleme grave din punctul de vedere al dezechilibrelor macroeconomice - şi, slavă Domnului, România nu este acolo - categorii de ţări cu deficit excesiv - şi iarăşi nu suntem acolo, că până la 3% (din PIB deficit-n.r.) mai avem foarte mult, noi am făcut 1,8 - şi o categorie - în care România, ca să spun direct, suntem într-o companie onorantă, alături de Belgia, Olanda, Marea Britanie, Suedia şi Finlanda - de ţări care şi-au îmbunătăţit echilibrul macroeconomic, dar care au în continuare nevoie de măsuri în acest sens", a arătat Ponta.

 

Romania, inclusa in procedura de dezechilibru economic, de Comisia Europeana 

 

Pierre Moscovici, comisarul european responsabil pentru afaceri economice si monetare, impozitare si vami a anuntat ca Romania a fost introdusa de Comisia Europeana in procedura de dezechilibru macroeconomic, conform unui anunt facut de . Unul dintre principalele motive ale acestei decizii este faptul ca Romania va renunta in acest an la programul de asistenta financiara externa, relateaza Hotnews.

 

Romania este inclusa in categoria "dezechilibre macroeconomice care necesita monitorizare si actiuni la nivel de politici". Comisia precizeaza ca desi dezechilibrele au fost semnificativ reduse, riscul implementarii reformelor ramane in special pentru ca Romania iese din programele de asistenta in 2015: "In Romania, dezechilibrele au fost semnificativ reduse dar riscul implementarii reformelor ramane, mai ales ca Romania intentioneaza sa iasa din programul de asistenta in acest an, de aceea am decis sa includem Romania pentru prima data in procedura de dezechilibru macroeconomic", se precizeaza in comunicatul Comisiei Europene.

 

CITITI SI: Ministrul Finantelor: Foarte probabil, acordul cu FMI nu va fi prelungit

 

"Dezechilibre macroeconomice, care necesita actiuni la nivel de politici si monitorizare. In cele trei programe consecutive de asistenta cu UE-FMI, dezechilibrele interne si externe au fost semnificativ imbunatatite. Oricum, riscurile care decurg din situatia neta negativa a investitiilor internationale si o capacitate redusa de export pe termen mediu necesita atentie. Stabilitatea sectorului financiar a fost mentinuta pana acum, dar vulnerabilitatile externe si interne ale sectorului bancar raman".

 

CITITI mai multe despre procedura de dezechilibru macroeconomic aici

 

In total, 16 tari europene au deschisa procedura de dezechilibru macroeconomic, in diferite faze. In total, sunt 5 faze, cea mai grava fiind "Procedura de dezechilibru excesiv". Cu decizia de astazi a Comisiei Europene, Romania se pozitioneaza in faza 2 din cele 6. 



Procedura privind dezechilibrele macroeconomice (PDM) a fost instituita pentru a identifica si corecta dezechilibrele macroeconomice intr-o etapa timpurie. PDM are drept obiectiv preintampinarea si corectarea dezechilibrelor macroeconomice in statele membre, o atentie speciala fiind acordata dezechilibrelor macroeconomice care pot avea efecte de contagiune asupra celorlalte state membre.

 

CITITI comunicatul oficial al Comisiei europene aici 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22