Spitalele din România sunt atacate cibernetic. Cel puțin 5 spitale au căzut victime ale hackerilor

Laurentiu Gheorghe | 20.06.2019

Ministrul Sănătății a afirmat joi că 5 spitale din București sunt atacate de hackeri, printre ele fiind Spitalul „Victor Babeș”, fiind efectuate cercetări pentru a se identifica și alte unități sanitare.

Pe aceeași temă

Aceste atacuri cibernetice sunt foarte periculoase deoarece îngreunează activitatea din spitale, mai ales în cazul internărilor, externărilor, foilor de observații sau rețetelor. Sorina Pintea a mai adăugat că sunt în pericol inclusiv datele în baza cărora se acordă salariile în unele spitale, de exemplu datele privind gărzile.

Sorina Pintea a precizat că „au mai fost astfel de atacuri izolate în trecut, asupra unui spital, însă datele au fost recuperate de informaticieni sau contra cost". Ea a amintit despre un atac informatic care a avut loc în 2017 la un spital din Sighetu Marmației, precizând că au fost identificați hackerii respectivi, care erau din altă țară, și s-a plătit suma de 10.000 de euro.

Sorina Pintea mai spune că nu știe, în acest moment, dacă vreun spital din subordinea ministerului este afectat sau este vorba doar despre spitale aflate în subordinea autorităților locale și așteaptă date în acest sens. Ea a precizat că Ministerul Sănătății va face plângere la DIICOT dacă sunt afectate spitale din subordinea ministerului.

Comunicatul SRI

Imediat după conferința de presă, Serviciul Român de Informații a anunțat că au depistat atacuri cibernetice la patru spitale din țară: Victor Babeș (București), Huși, Dorohoi și Cărbunești.

„Din datele pe care le detinem pana acum, urmare a semnalarilor primite de CERT RO la nr special 1911 si transmise mai departe catre Centrul National Cyberint am constatat ca sunt afectate de ransomware ul BadRabbit 4 spitale: Victor Babes - Bucuresti, Husi, Dorohoi si Carbunesti. O echipa a CNC a plecat la Victor Babes pentru a analiza situatia si a ridica artefactele care ne permit sa intelegem cum are loc infectia si ce masuri trebuie luate pt a o opri. Din analizele preliminare efectuate reise faptul ca pentru oprirea infectiei este suficienta intalarea oricarui produs antivirus recunoscut in domeniu. Cel mai probabil infectia se bazeaza pe inginerie sociala (pacalirea utilizatorului) si nu pe exploatarea unei vulnerabilitati (slabiciuni) a sistemului. Ransomwareul nu este de mare complexitate, fiind detectabil de orice produs antivirus clasic.”, transmite SRI.

****

CERT-RO a avertizat miercuri că „a identificat o creștere semnificativă a atacurilor cu aplicații malițioase de tip ransomware la nivel național în ultima perioadă, observându-se că, pe lângă utilizatorii casnici, atacatorii și-au îndreptat atenția în special către instituții din domeniul sănătății, numărul entităților afectate fiind în creștere."

Ransomware-ul este un software malițios care blochează accesul la fișierele stocate într-un sistem informatic, solicitând plata unei sume de bani în schimbul redobândirii accesului la acestea.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22