Raport Curtea de Conturi:10 milioane de lei, avans pentru Monumentul Unirii de la 1918 din China

Mariana Bechir | 13.02.2015

Pe aceeași temă

Terenuri aflate în inventar cu valoarea de 1 leu fiindcă n-au fost reevaluate niciodată, prejudiciu plătit deși se câștigase procesul, monument recepționat în acte atunci când în realitate se afla în China, premii oferite salariaților cu ocazia Zilei Internațioanle a Apei, sunt câteva din neregulile menționate în Raportul Curții de Conturi privind exercițiul bugetar pe 2013.

 

Ministerul Culturii – avans de 10 milioane lei pentru Marea Unire, din China

Ministerul nu a înregistrat  bunuri de 26.899.000 lei în contul „Fondul bunurilor care alcătuiesc domeniul public al statului”, constată Raportul.

A acordat un avans de 10 milioane de lei unui artist plastic, în perioada 2008-2010, pentru Monumentul Marii Uniri de la 1918, din municipiul Arad. De asemenea, au fost falsificate actele de recepțioanre a lucrării, întrucât la data respectiva aceasta era în China: “La baza plăţii nu au existat documente justificative legal întocmite, iar procesele-verbale de recepţie preliminară prezintă indicii că au fost semnate formal, fără prezenţa membrilor comisiei la locul în care se afla lucrarea, întrucât, conform declaraţiilor autorului, aceasta se află în China. Ministerul Culturii, ca urmare a nerealizării scopului pentru care a avansat sumele, în anul 2013 a acţionat în judecată autorul, acţiunea fiind în curs de desfăşurare, la Curtea de Apel Bucureşti.”

Monumentul se afla în China, unde a fost realizat de către sculptorul Florin Codre, cel care a câștigat în 2007 licitația pentru această lucrare. Iată ce declara Florin Codre anul trecut, pentru Mediafax, explicând de ce lucrarea n-a ajuns încă în țară:  "Ministerul se obliga să mă plătească pentru a încheia lucrarea, care ar fi trebuit dezvelită la Arad, la 1 decembrie 2011. Mi-am propus, de la început, să realizez monumentul, cu o înălţime de 18 metri, din marmură albă cioplită. Lipsa de mână de lucru calificată din România, precum şi lipsa materialelor necesare, în ţară, m-au determinat să decid sculptarea monumentului în China, la scurtă vreme după ce încheiasem fazele preliminare de execuţie, în România". 

Autorul a acuzat Ministerul Culturii că a finanțat lucrarea cu sincope și că nu a comunicat corect evoluția contractului.

 

Ministerul Mediului – fără licențe Microsoft în evidența contabilă

Într-o țară unde s-au dat șpăgi de milioane de euro pentru ca statul să cumpere mai multe licențe decât îi erau necesare, Curtea de Conturi a constatat că Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice nu deținea astfel de licențe. Cel puțin, consemnează raportul, “nu au fost înregistrate în evidenţa contabilă active fixe, reprezentând licenţele necesare utilizării produselor software Microsoft”.

De asemenea, s-au făcut investiții în imobile ale instituției, dar valoarea acestor clădiri nu a fost majorată în acte cu sumele investite, și au fost plătite lucrări pentru modernizarea căilor de acces în minister, fără ca ele să fie executate.

Administrația Bazinală de Apă Mureș le-a cordat angajaților prime pentru 8 Martie și Ziua Mondială a Apei, prime de vacanță, spor de fidelitate etc. A decontat jumătate de milion de lei, deși nu s-au executat lucrările, și a cumpărat 12  autoturisme în 2009, an în care s-au interzis prin OUG astfel de achiziții.

La Administrația Bazinală Olt au fost cumpărate, în 2011, autoturisme în valoare de 17,368 milioane lei. Ele erau destinate tuturor administrațiilor bazinale din țară, dar trecute pe factură AB Olt, care la un moment dat n-a mai putut plăti. Penalitățile au ajuns la 2,332 milioane lei, mult peste 10% din valoarea contractului.

Curtea de Conturi cere stabilirea vinovaților și recuperarea banilor în toate cazurile în care s-au pierdut bani.

 

Ministerul Educației – terenuri cu valoare 1 leu

La Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti (UASMVB) s-a descoperit că există în inventar terenuri cu valoarea 1 leu, întrucât  valoarea acestor bunuri nu a fost reevaluată.

 

Ministerul Agriculturii

Institutul de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor  (ISTIS) a plătit o sumă conform Sentinţei arbitrare nr. 150/09.10.2013 a Curţii de Arbitraj, fără a observa că acelaşi litigiu a fost judecat de o altă instanţă de judecată care, prin Sentinţa civilă nr. 3431/22.04.2013, rămasă definitivă şi irevocabilă, a dat câştig de cauză instituţiei publice.

 

Ministerul Sănătății – penalități mai mari decât datoria

Nu a înregistrat în evidenţa contabilă şi nu a inventariat „Ghidul conţinând directive arhitecturale şi inginereşti pentru reabilitarea şi dotarea la cheie a Spitalelor”, în valoare de 8,092 milioane lei, pentru care s-au achitat suplimentar daune moratorii, penalităţi de întârziere, cheltuieli de judecată şi cheltuieli de executare, în sumă de 10,526 milioane de lei.

Nu a fost verificat modul de utilizare a alocaţiilor bugetare acordate INCMDI Cantacuzino, ceea ce a condus la nerestituirea sumei de 240.000 lei, încasată în plus de către acesta, la care se adaugă dobânda datorată.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22