Nici n-a depus noul proiect de Cod vamal, și Teodorovici se simte deja un fel de comisar Cattani

Dora Vulcan | 22.06.2019

Teodorovici a anunțat că intenționează să treacă vămile sub autoritatea sa directă și a vorbit de riscuri similare cu cele pe care le înfrunta comisarul Cattani, personaj din filmul ”Caracatița”.

Pe aceeași temă

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat la Antena 3 că va depune săptămâna viitoare un proiect de reformare a sistemului vamal, care va duce la separarea Direcției Generale a Vămilor de ANF, și intrarea vămilor sub autoritatea sa directă.

„Oricine în această țară care își asumă o anumită reformă își asumă și o doză de risc ceva cum a fost comisarul Cattani. Clasa politică a menținut în toată administrația o anumită stare incompatibilă. Dorința mea întotdeauna este foarte mare”, a spus Teodorovici.

El a anunțat trecerea Direcției Generale a Vămilor sub autoritatea sa

'Nimeni nu spune că dețin soluția magică dar este important să faci un lucru. Vreau să facem reformă cu orice chip. Săptămâna viitoare veți avea actul normativ care propune scoaterea vămii din ANAF și înființarea unei autorități independente sub autoritatea ministrului de Finanțe, o structură modernă, la nivel european", a declarat Eugen Teodorovici, la Antena 3, preluată de stiripesurse.ro.

El a dat asigurări că trecerea vămilor sub autoritatea sa nu e ceea ce pare și că, din punctul de vedere al organizării administrative ar fi cea mai slabă formă de control.

"Sunt trei forme de lucru în administrație- subordonare, coordonare sub autoritatea. Fiind a treia formă, este forma cea mai slaba, ministrul nu impune conducerii vămii niciun fel de influență. Este o formă care duce doar la aprobarea de politici, nimic altceva. Modul de management și-l asumă șeful acestei structuri", spune Teodorovici.

Ministrul spune că vor exista două acte normative: unul de scoatere a vămii din subordinea ANAF și un altul care să prevadă ce se întâmplă cu funcționarea ANAF în continuare, după această modificare. Cei mai probabil aceste documente vor fi adoptate în următoarea lună, mai spune Eugen Teodorovici.

"Întreg personalul trebuie să fie testat pe criterii profesionale. Referitor la cei doi președinți care au admis ca vama și ANAF să funcționeze pe alte principii decât cele normale și europene sunt cei care au creat acest haos în sistem. Penultimul președinte, care a avut toate sumele la dispoziție, dar dorința a fost în altă direcție, cumpărarea de scannere și multe altele. Sper și sunt convins că noua conducere ANAF și Vămi vor utiliza toate fondurile puse la dispoziție și vor profita ca ministrul de Finanțe nu impune altă linie decat cea legală și morală", afirmă ministrul.

***

Bagajul verbal al lui Cattani-Teodorovici: insulte, inițiative dubioase, glumițe îndoielnice



Teodorovici este autorul unei aserțiuni făcute la scurt timp de la învestirea sa ca ministru în cabinetul Dăncilă, potrivit căreia românii care lucrează în străinătate să aibă un singur permis de muncă, valabil pentru o perioadă limitată și abia apoi să își caute de muncă în altă țară.

„Iar văd știri că Teodorovici vrea să reformeze Europa. Nu domnule, permisul de muncă să fie același ca și timp în toate statele. Nu mai ai voie, după primul permis, să-ți reînnoiești dreptul de muncă, ca să fii obligat să migrezi în Europa. Așa, dacă ajunge în Germania și tot primește drept de muncă, deci nu o să se întoarcă în veci în Croația, România de unde a plecat. Maxim 5 ani și, la revedere, să te duci în altă țară să îți cauți loc de muncă”, a explicat Teodorovici, citat de Hotnews.ro.

Această declarație, surprinzătoare pentru un ministru european, a făcut „înconjurul internetului” și al rețelelor de socializare. Pagina sa de Facebook a fost asaltată de mesaje negative.

A doua zi a fost prezent la un eveniment organizat de BNR și atunci a insultat, pentru prima dată, cetățenii care l-au înjurat.

P 25 februarie, când a fost chemat în parlament ca să dea explicații cu privire la OUG 114/2018 i-a insultat pe parlamentarii USR, numindu-i măscărici.

„Sunt mulți măscărici, din păcate plătiți din bani publici. E atat de simplu să te uiti printre... (cei din Parlament n.r.) ca să-i numești... ”A năsui” (aluzie la deputatul USR Năsui-n.red), spune DEXul, e ”a se obrăznici, a-și lua nasul la purtare, a se compara cu cineva mai mare și mai puternic”, a spus Teodorovici.

Pe 13 martie, în comisiile reunite de buget-finanțe, l-a făcut insultat pe senatorul PNL, Florin Cîțu.

”Ești frumos! Chiparosule! După ce că ești urât, mai ești și prost. Ai auzit? Cîțule, după ce că ești urât, ești și prost!”, potrivit stirileprotv.ro.

Întrebat ulterior de ce a folosit aceste apelative, Teodorovici a susținut că nu a spus nimic urât: ”Am spus ceva urât? Am zis frumosule, chiparosule. Vedeți ce înseamnă chiparos.”


Un Cattani de partea paradisurilor fiscale



Eugen Teodorovici, care a prezidat ședința ministerială ECOFIN din 12 februarie, declarase presei înaintea ei că e probabil ca acțiunea să fie amânată de Consiliu, spre surprinderea celorlalți miniștri de finanțe, subiectul fiind unul foarte important: lista neagră a paradisurilor fiscale.

Miniștrii de finanțe ai UE au adoptat o listă neagră revizuită a paradisurilor fiscale din afara blocului comunitar, după ce au înfrânt tentativa României de a amâna un vot până în luna mai. Măsura a triplat lista la 15 țări, inclusiv Bermuda, Insulele Virgine Americane și Emiratele Arabe Unite, potrivit Politico, citat de Rador.

Ministrul român de finanțe Eugen Teodorovici, care a prezidat ședința ministerială ECOFIN de marți, declarase presei înaintea ei că e probabil ca acțiunea să fie amânată de Consiliu.

Declarațiile lui Teodorovici i-au lăsat pe miniștri nedumeriți, au declarat funcționari fiscali pentru Politico. Consiliul convenise în principiu asupra listei încă de luni noapte, având intenția de a dezvălui întreaga revizuire marți.

Acest fapt l-a lăsat pe Teodorovici „complet izolat”, a declarat un oficial de la ECOFIN, care a discutat lista neagră în spatele ușilor închise. Până și șeful fiscal al Comisiei Europene Pierre Moscovici ”a fost surprins de sprijin”, a declarat un alt oficial.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22