Dăncilă, în presa internațională, după ce a criticat PE că nu a votat rezoluția împotriva Franței

Redactia | 04.02.2019

Premierul Viorica Dancilă este subiectul unei analize publicate de Politico.eu. după ce a criticat PE că nu a adoptat rezoluția împotriva Franței.

Pe aceeași temă

Dancila i-a acuzat liderii europeni de dublu standard în ce privește corupția și represiunea protestelor antiguvernamentale.

"Dancila, al carui guvern detine presedintia rotativa a Consiliului UE, a afirmat ca, de asemenea, coruptia este o problema in Europa de Vest si a remarcat ca liderii UE nu au reactionat dur referitor la protestele Vestelor Galbene din Franta. Remarcile prim-ministrului roman reflecta tensiunile dintre guvernele din Estul si Vestul Europei, care s-au intensificat in ultimii ani si pun in pericol o posibila pozitie comuna a liderilor blocului comunitar", scrie Politico.eu, preluat de Ziare.com.

"Romaniei nu ii este permis sa faca ce alte tari fac", a afirmat Viroica Dancila intr-un interviu acordat Politico, la Palatul Victoria.

"Romania s-a confruntat cu multe critici din partea Comisiei Europene si a Parlamentului European in ultimele luni, reflectand ideea ca tarile est-europene fac un pas inapoi in lupta impotriva coruptiei si se indreapta spre aceeasi cale illiberala ca Polonia si Ungaria.

Criticii acuza partidul aflat la guvernare, PSD, ca insista pentru modificari legislative care sa slabeasca independenta sistemului judiciar, intr-o incercare de a-i ajuta pe politicienii acuzati de coruptie, inclusiv seful partidului, Liviu Dragnea", subliniaza Politico.eu.

"Guvernul s-a lovit de critici si 'acasa'. Atat de la activisti, cat si din partea presedintelui Klaus Iohannis, fost lider al PNL si opozant al social-democratilor, care a incercat sa opreasca, anul trecut, revocarea din functie a celui mai bun procuror anticoruptie din tara", mai noteaza sursa citata.

Totusi, condamnarea internationala pare sa doara cel mai tare, apreciaza jurnalistii de la Politico.

In octombrie, Dancila s-a contrazis, in PE, cu prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, in ce priveste statul de drept in Romania. O luna mai tarziu, Parlamentul a adoptat o rezolutie in care era exprimata ingrijorarea fata de directia tarii privind lupta impotriva coruptiei si, totodata, era condamnata "interventia violenta si disproportionata a jandarmilor" in timpul protestelor din 10 august. Sute de oameni au fost raniti atunci, aminteste publicatia.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22