ActiveWatch: Raportul Freeex despre presa din Romania: instrument de propaganda si coruptie, portavoce a partidelor si a intereselor personale

P.c. | 05.05.2015

Pe aceeași temă

Conform unui raport despre libertatea presei in Romania realizat de Freeex si publicat de ActiveWatch, presa din Romania a devenit, in ultimul an, un instrument de propaganda si coruptie, prin partizanate fatise, manipulari, dezinformari si atacuri la persoana, relateaza Hotnews.

 

Raportul mentioneaza instrumentele media folosite de patroni pentru a pune presiune pe o justitie care "expus legaturile corupte dintre mass-media, mediul politic si cel de afaceri. Unele dintre acestea sunt specifice crimei organizate".

 

Documentul mentioneaza si cazurile de coruptie in presa, de care se fac vinovati patroni, manageri si jurnalisti: "patroni si finantatori de presa au fost arestati pe banda rulanta pentru fapte de coruptie sau evaziune fiscala. S-au inregistrat noi cazuri de jurnalisti inculpati sau condamnati pentru mita sau santaj."


Raportul ActiveWatch descrie cazurile de presa ca instrument de coruptie sau beneficiar al unor acte de coruptie (ex. baronilor Constantei, cazul Vanghelie-OTV/B1, postacii de partid platiti din spaga, dosarul de santaj impotriva lui Dan Voiculescu/Intact); trece prin numeroasele cazuri de propaganda politica si activitatea multor posturi ca "televiziuni de partid"; ajunge la folosirea presei in interes personal (trustul Intact, OTV etc.) si la presiunile politicienilor si ale diverselor autoritati asupra presei; si include si cazuri exceptionale, precum cel al "agentului sub acoperire" Robert Turcescu.

 

CITITI SI: Centrul pentru Jurnalism Independent, raport despre presa romaneasca: Comunitatea jurnalistica este in deruta. Sentimentul dominant este frica

 

Raportul Freeex: Abuzuri comise de presa sau in relatia cu presa, in 2014-2015:

 

  • "S-au inregistrat noi cazuri de jurnalisti inculpati sau condamnati pentru mita sau santaj."
  • "Un jurnalist s-a deconspirat ca agent sub acoperire al unor servicii de informatii, iar directorul SRI, George Maior, a confirmat existenta acestor agenti infiltrati in redactii."
  • "Directorul SRI, George Maior, a jignit si amenintat deschis oponentii legilor Big Brother (jurnalisti, organizatii de drepturile omului, membrii Curtii Constitutionale)."
  • "Legile Big Brother au fost declarate neconstitutionale."
  • "Un cor intreg de jurnalisti a sustinut deschis legile Big Brother si SRI."
  • "Un jurnalist a fost batut, jignit si injurat de politisti in interiorul unei sectii de politie din centrul Capitalei, chiar in timp ce documenta un subiect despre abuzurile politistilor."
  • "Mai multi reporteri au fost bruscati sau insultati in timpul unor proteste de strada."
  • "Guvernul a sacrificat libertatea de exprimare a jurnalistilor si cetatenilor pentru a face pe plac delegatilor guvernului chinez."
  • "Criza economica a continuat sa afecteze piata de media, fiind coroborata cu problemele penale ale unor patroni/finantatori de presa."
  • "Conditia jurnalistului a devenit si mai precara, pe fondul disponibilizarilor, intarzierilor salariale, insolventelor in care se afla o parte semnificativa a presei."
  • "Increderea publicului in mass-media continua sa scada. Electoratul pare sa se fi indreptat masiv spre surse alternative de infomare, cum ar fi mediile online, fie ele de tip mainstream sau alternativ, fie catre social media."
  • "Au existat destul de multe situatii in care autoritatile romane au incercat sa limiteze dreptul la libera exprimare a minoritatii maghiare."
  • "O serie de produse editoriale au fost cenzurate de persoane cu functii de conducere din TVR."
  • "Presedintele-Director General al TVR s-a plans de existenta unor interventii de natura politica din partea partidului de guvernamant."
  • "Conducerile TVR si SRR au blocat abuziv candidaturile unor persoane din afara institutiei pentru locurile din CA rezervate reprezentantilor salariatilor."
  • "CNA s-a discreditat in ochii publicului din cauza proastei functionari, a timiditatii cu care sanctioneaza incalcarea legii, a conflictelor interne intre membri, a prestatiei Presedintei institutiei si a problemelor penale care o vizeaza pe aceasta si pe inca o membra."
  • "Din inregistrarile unor discutii interne intre presedinta CNA si angajati reiese ca anumite televiziuni ar fi fost favorizate, iar unor operatori de cablu li s-ar fi solicitat sponsorizari."
  • "CNA nu a functionat in perioada campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale din lipsa de cvorum, partidele parlamentare nemanifestand interes pentru desemnarea rapida a unor noi membri."
  • "Numarul de litigii civile pare sa fi crescut in ultimul timp, in special dupa adoptarea noului Cod civil. Campioni absoluti la numarul de procese in calitate fie de reclamant fie de parat sunt grupul Intactsi (fosti si actuali) angajati ai acestuia."
  • "Instantele au inceput sa oblige la publicarea de scuze. Alte masuri, care pot fi considerate disproportionate, sunt: obligarea la publicarea unor hotarari judecatoresti integrale (ceea ce implica logistica si costuri nerealiste) si obligarea la stergerea unor articole din mediul on-line. "

 

Freedom House: Presa romaneasca este partial libera

 

In Romania presa este partial libera, situatie regasita si in alte 70 de state printre care Italia, Ungaria sau Republica Moldova, indica un raport al organizatiei non-guvernamentale Freedom House. Datele scot in evidenta si un nou minim al libertatii presei in ultimul deceniu.
 

Potrivit raportului “Fredom of the Press 2015” putin peste 30 % dintre state lumii (63) au o presa libera, primele pozitii fiind ocupate de statele nordice europene Norvegia si Suedia. Pozitia a treia in topul intocmit de Freedom House este disputata de Belgia, Finlanda si Olanda – tari cu o presa libera -, in timp ce Danemarca si Luxemburg ocupa pozitia a sasea, Canada Germania si Portugalia, pozitia a 22-a, Franta situandu-se pe locul 35, Marea Britanie (38), Polonia ocupand locul 47, in timp ce Spania si Israelul situandu-se pe pozitiile 52, respectiv 61.

 

In ce priveste statele cu presa partial libera, 71 de state au fost situate in aceasta categorie, in 2014, Romania aflandu-se printre ele, pe locul 84 la nivel global, la acelasi nivel cu Republica Dominicana. Romania stagneaza, comparativ cu raportul Freedom House de anul trecut, potrivit Gandul.

 

Alte state considera ca avand o presa partial libera in 2014 sunt Italia (locul 64), Ungaria (71), Bulgaria (75), Croatia si Servia (80), Republica Moldova (118) si Ucraina (125).

Raportul indica un procent de 32% dintre state – 65 la numar – ca neavand un presa libera. Ultimele pozitii sunt ocupate de Coreea de Nord (199), Uzbekistan si Turkmenistan (197). Raportul Freedom House mai subliniaza lipsa unei prese libere si in Turcia (pozitia 142), Afganistan (145), Rusia (180), China (186) si Belarus (194).
 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22