Acordul politic pe Codul fiscal: TVA de 20% in 2016, taxa de stalp se elimina in 2017

Fara Autor | 28.08.2015

Pe aceeași temă

Coalitia de guvernare si opozitia au stabilit joi, în cadrul negocierilor privind Codul fiscal, etapizarea unora dintre măsurile de relaxare , a anunțat Liviu Dragnea, la finalul discuțiilor purtate joi de reprezentanții partidelor parlamentare.

 

Astfel, TVA va scadea la 20% de la inceputul anului viitor, iar din 2017 va fi redusa la 19%. Supra-acciza pe carburanti va fi eliminata din 2017, la fel ca si taxa pe stalp, cu exceptia constructiilor speciale din Agricultura.

 

De asemenea, impozitul pe constructiile speciale - taxa pe stalp - va fi eliminat din 2017, cu exceptia celui aplicat constructiilor speciale din agricultura, pentru care taxa se elimina de la 1 ianuarie 2016, informează Hotnews.

 

Liviu Dragnea a precizat ca, potrivit acordului dintre opozitie si putere, deficitul pentru 2016 urmeaza sa fie sub 2% - "1,7 si ceva".

 

Liderul interimar al PSD este convins ca mentinerea deficitului sub 2% va reprezenta si un semnal pentru partenerii internationali ai Romaniei, "pentru a usura negocierile pe care guvernul sigur le va avea cu acestia".

 

Plafonarea CAS la 5 venituri medii brute pe economie va fi aplicata tot din 1 ianuarie 2017, ca si reducerea impozitului pe dividente.

 

Puterea si opozitia au convenit ca cererea de reexaminare a presedintelui Klaus Iohannis asupra Codului Fiscal sa primeasca un vot final pana la sfarsitul saptamanii viitoare.

 

Proiectul de buget

 

Majoritatea și Opoziția au ajuns la consens și în privința proiectului bugetului de stat pe anul 2016, care va fi prezentat în Parlament până la 15 noiembrie.

 

"Am mai discutat, de asemenea, legea bugetului de stat pentru anul viitor și am convenit ca Guvernul să prezinte proiectul de buget până la 15 noiembrie. (...) Am urmărit, de asemenea, ca prin legea bugetului care va fi adoptată în această toamnă, precum și din prevederile din acest Cod fiscal să ne încadrăm într-un deficit sub 2%. Am convenit cu colegii din Opoziție ca și pe marginea legii bugetului de stat de anul viitor să colaborăm și să lucrăm după același model pe care l-am folosit pentru această discuție legată de Codul fiscal", a mai spus liderul PSD.

 

Liviu Dragnea a arătat că s-a convenit asupra faptului ca votul final pe proiectul Codului fiscal să se dea până la finalul primei săptămâni a sesiunii ordinare de toamnă a Parlamentului "pentru a nu mai întârzia".

 

Totodată, acesta a ținut să precizeze că în urma dialogului purtat între liderii partidelor parlamentare nu a fost încheiat un pact, deoarece s-a considerat că nu este necesară semnarea unui document care să certifice rezultatul negocierilor.

 

"Am convenit să nu semnăm acorduri. Nu este nevoie să semnăm documente. Suntem oameni responsabili, toate lucrurile le-am făcut transparent. Acum avem declarații publice. Nu este nevoie să semnăm documente prin care să certificăm ceea ce am vorbit. Garanția (că un Guvern PNL va păstra prevederile convenite — n.r.) este asumarea responsabilității și seriozitate", a punctat acesta.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22