Academicianul Alexandru Bogdan, fost președinte al Fundației 'Patrimoniu'', PUS SUB ACUZARE de DNA pentru folosirea influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite

D.g. | 16.07.2014

Pe aceeași temă

Academicianul Alexandru Bogdan, fost președinte al Fundației "Patrimoniu", s-a prezentat miercuri la sediul DNA, informeaza Agerpres. Procurorii l-au anunțat că este urmărit penal pentru săvârșirea infracțiunii de folosire a influenței ori autorității de o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată.

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 2006-2010, suspectul Alexandru Bogdan și-a exercitat atribuțiile de președinte al fundației în scopul de a favoriza colaboratorii Fundației "Patrimoniu", care și-au asigurat astfel foloase necuvenite, constând, în esență, în neplata unor obligații contractuale.

Prin aceste acțiuni, desfășurate cu ocazia administrării patrimoniului silvic și funciar al Academiei Române, a fost prejudiciat atât patrimoniul privat, cât și bugetul acestei instituții.

Astfel, au fost favorizate mai multe persoane juridice, prin aceea că marea majoritate a contractelor au fost încheiate fără să fie respectate prevederile Statutului Fundației "Patrimoniu" și fără să fie respectată procedura de avizare a actelor juridice încheiate de fundație, conform unei decizii a președintelui Academiei Române.

Comunicatul integral transmis de DNA, potrivit HotNews.ro:

""IUP fost presedinte al Fundatiei Patrimoniu

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de Combatere a Infractiunilor Conexe Infractiunilor de Coruptie au dispus inceperea urmaririi penale fata de BOGDAN ALEXANDRU, presedinte al Fundatiei Patrimoniu, la data comiterii faptelor, sub aspectul savarsirii infractiunii de folosire a influentei ori autoritatii de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, in forma continuata.

Din ordonanta de efectuare in continuare a urmaririi penale intocmita de procurori a rezultat ca exista date si indicii temeinice potrivit carora:

In perioada 2006-2010, suspectul Bogdan Alexandru si-a exercitat atributiile de presedinte al fundatiei in scopul de a favoriza colaboratorii Fundatiei Patrimoniu, care si-au asigurat astfel foloase necuvenite, constand, in esenta, in neplata unor obligatii contractuale.
Prin aceste actiuni, desfasurate cu ocazia administrarii patrimoniului silvic si funciar al Academiei Romane, a fost prejudiciat atat patrimoniul privat cat si bugetul acestei institutii.
Astfel, au fost favorizate mai multe persoane juridice, prin aceea ca marea majoritate a contractelor au fost incheiate fara sa fie respectate prevederile Statutului Fundatiei "Patrimoniu" si fara sa fie respectata procedura de avizare a actelor juridice incheiate de catre Fundatie, conform unei decizii a Presedintelui Academiei Romane;

La aceeasi data, suspectului BOGDAN ALEXANDRU i s-a adus la cunostinta calitatea procesuala in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.

Facem precizarea ca efectuarea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.
""

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22