A MURIT scriitorul Gabriel Garcia MARQUEZ

Fara Autor | 17.04.2014

Pe aceeași temă

Scriitorul columbian Gabriel Garcia Marquez a murit, joi, la varsta de 87 de ani. Acesta fusese externat, in urma cu cateva zile, din spital. Mortea sa a fost confirmata de un apropiat al familiei pentru Associated Press, transmite ABC News.

Cotidianul El Universal a relatat, luni, citand surse anomine, dar "de incredere", ca Garcia Marquez se lupta cu o forma avansata de cancer care ii afecteaza plamanii si ficatul. Marquez a fost diagnosticat cu cancer limfatic in anul 1999, dar a reusit sa se vindece de aceasta boala.

Presedintele columbian Juan Manuel Santos a infirmat, miercuri, zvonurile aparute in presa potrivit carora scriitorul Gabriel Garcia Marquez ar fi fost diagnosticat cu o forma avansata de cancer.

Gabriel Garcia Marquez s-a nascut la data de 6 martie 1927, in municipiul Aracataca, aflat pe Coasta Atlantica columbiana. El a devenit foarte cunoscut dupa ce a scris "Dragoste in vremea holerei", "Un veac de singuratate" si "Sa traiesti pentru a povesti" si a obtinut Premiul Nobel pentru Literatura in anul 1982, pentru nuvela si scurte istorii.

Autorul columbian Gabriel Garcia Marquez locuia in Mexic de cateva decenii si, slabit din cauza bolii, nu a mai scris nimic de la cel mai recent roman al sau, "Memoria de mis putas tristes" ("Povestea tarfelor mele triste"), care a aparut in 2004. Fratele sau, Jamie, a declarat in iulie 2012 ca autorul columbian sufera de dementa si nu mai scrie.

Ultima aparitie publica a lui Marquez a avut loc pe 6 martie, cand scriitorul a stat la poarta resedintei sale din Ciudad de Mexico, unde locuieste de peste 30 de ani, pentru a-i primi pe jurnalistii veniti in vizita cu ocazia aniversarii sale.

Capodopera lui Gabriel Garcia Marquez, romanul din 1967 "Un veac de singuratate", descrie istoria satului columbian fictiv Macondo. Actiunea se desfasoara pe o perioada de peste o suta de ani si prezinta ascensiunea si prabusirea familiei Buendia. 

Nascut pe 6 martie 1927, in localitatea columbiana Aracataca, Gabriel Garcia Marquez locuieste in Mexic de cateva decenii si, slabit din cauza bolii, nu a mai scris nimic de la cel mai recent roman al sau, "Memoria de mis putas tristes" ("Povestea tarfelor mele triste"), aparut in 2004. 

Gabriel Garcia Marquez a primit premiul Nobel pentru literatura in anul 1982. In nuvelele si romanele sale se reunesc, in mod firesc, fantasticul si realitatile de zi cu zi, scriitorul fiind inclus, de altfel, de multi critici literari in categoria romancierilor realismului fantastic sud-american. Cel mai celebru roman al sau este "Un veac de singuratate" (1967), dar foarte cunoscute sunt si "Cronica unei morti anuntate" (1981), "Dragostea in vremea holerei" (1985), "Generalul in labirintul sau" (1989) si "Povestea tarfelor mele triste" (2004)

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22