Rajoy anunță suspendarea guvernului catalan. Madridul preia puterea. Puigdemont, destituit

E.b. | 21.10.2017

Mariano Rajoy, şeful guvernului spaniol (foto, stânga), a anunțat convocarea de alegeri regionale în Catalonia în termen de șase luni, pentru revenirea la 'normalitate'. În discursul său, Rajoy a subliniat că separatiștii nu au lăsat Madridului nicio altă alegere.

Pe aceeași temă

 

El a precizat că puterile administrației catalane vor fi transferate guvernului central, transmit Reuters și AFP, preluate de Agerpres.

 

Consiliul de miniștri, reunit sâmbătă în ședință de urgență, a decis să ceară Senatului să autorizeze destituirea liderului separatist Carles Puigdemont  (foto, drepatași a guvernului catalan, ale cărui puteri vor fi exercitate, 'în principiu, de miniștrii (din guvernul central) atât timp cât va dura această situație excepțională'.

 

Invocând, în premieră, articolul 155 din Constituția Spaniei — care permite suspendarea autonomiei unei regiuni dacă aceasta nu își îndeplinește obligațiile față de stat —, Rajoy a mai cerut Senatului să autorizeze dizolvarea parlamentului Cataloniei și convocarea de alegeri în termen de șase luni în această regiune.

 

În discursul său, Mariano Rajoy a subliniat că separatiștii nu au lăsat Madridului nicio altă alegere. 'Guvernul a fost obligat să aplice articolul 155 din Constituție. Aceasta nu a fost nici dorința, nici intenția noastră', a explicat el, enunțând cele patru obiective ale guvernului său: revenirea la legalitate, revenirea la normalitate, reluarea creșterii economice și organizarea de alegeri în Catalonia.

 

Măsurile ar urma să fie aprobate pe 27 octombrie de Senat, unde Partidul Popular al lui Rajoy este majoritar și unde și-a asigurat sprijinul socialiștilor din PSOE, principala forță de opoziție, și al centriștilor din Ciudadanos.

 

'Nici autonomia catalană, nici guvernarea autonomă nu sunt suspendate', a afirmat totuși Rajoy, încercând să-i liniștească pe catalani, foarte atașați de autonomia lor, recuperată după sfârșitul dictaturii lui Franco în 1975.

 

Potrivit lui Rajoy, este vorba doar despre demiterea 'persoanelor care au plasat acest guvern în afara legii', făcând să fie votate legi contrare Constituției spaniole și statutului de autonomie catalană.

 

Conform unui comunicat al guvernului spaniol, Madridul își va suma responsabilitatea în materie de securitate, ordine publică, finanțe, măsuri fiscale și bugetare, telecomunicații.

 

La 1 octombrie, în ciuda interdicției justiției, în Catalonia a avut loc un referendum în baza căruia autoritățile catalane amenință cu declararea independenței. Potrivit datelor guvernului regional, care nu au putut fi verificate în lipsa unei comisii electorale independente, 90% dintre cei care au votat au spus 'da' independenței Cataloniei, în condițiile unei prezențe la vot de numai 43%.

 

Potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului catalan, liderul separatist Carles Puigdemont va face o declarație de presă la ora locală 21.00 (19.00 GMT).

 

Catalonia, atmsferă tensionată

 

Atmosfera este tensionată în Catalonia, unde o manifestație este prevăzută la ora locală 17.00 (15.00 GMT) la Barcelona, pentru a se cere eliberarea celor doi lideri separatiști, Jordi Sanchez și Jordi Cuixart, arestați luni pentru revoltă. Mobilizarea riscă să fie importantă după anunțul demiterii guvernului regional.

'

Totul va reintra în ordine, fără a face mai mult rău nimănui', a dat asigurări premierul Rajoy.

 

Conform unui sondaj GESOP publicat de cotidianul catalan El Periodico, preluat de agenția DPA, 68,6% dintre locuitorii regiunii vor desfășurarea de noi alegeri ca soluție de ieșire din criză, iar 55,6% consideră că nu există bază legală pentru secesiunea de Spania

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22