5.000 de mineri participa la un miting de protest in Tg. Jiu

Fara Autor | 30.05.2013

Pe aceeași temă

UPDATE: Ora 13.26: Maria Bircu, redactor-sef al ziarului Pandurul, transmite de la miting pentru cititorii HotNews.ro: "Directorul Laurentiu Ciurel a spus, dupa plecarea minerilor din fata sediului companiei, ca sunt maximum 1.800 de protestatari, in cea mai mare parte angajati ai firmelor subcontractoare, si a spus ca nu a iesit sa discute cu minerii pentru ca acestia nu si-au desemnat o delegatie de reprezentanti." 

Minerii au plecat inspre prefectura.

Ora 13.03: Potrivit Agerpres, la protest sint 3.000 de mineri.

Ora 12.53: Maria Bircu, redactor-sef al ziarului Pandurul, transmite de la miting pentru cititorii HotNews.ro: "Cei circa 4.000 de mineri, estimarea organizatorilor, au stat zece minute in fata sediului companiei, unde au strigat <<Iesi afara, javra ordinara>> - inutil, pentru ca directorul Laurentiu Ciurel nu a iesit sa discute cu ei. Mitingul se desfasoara fara incidente, minerii au plecat pe traseul stabilit.

Ora 12.40: Premierul Victor Ponta participa in acest timp la inaugurarea unei sali de sport impreuna cu Adrian Nastase, fostul premier condamnat pentru coruptie.

Ora 12.25: Nici o televiziune centrala nu transmite imagini de la potestul minerilor. Singurele informatii disponibile sint in presa locala

Ora 12.20: Aproximativ 4.000 de mineri participa la mitingul de protest, potrivit presei locale (Pandurul si Impact in Gorj). La Targu Jiu ploua torential.

 

5.000 de mineri angajati ai Complexului Energetic Oltenia (CEO) si-au anuntat prezenta la un miting de protest joi la Targu Jiu, unde vor manifesta impotriva intentiei conducerii de a reduce saptamana de lucru la 4 zile. Directorul CEO, Laurenţiu Ciurel, i-a avertizat miercuri pe salariaţii care vor participa în aceste zile la protestele organizate de sindicate că vor fi primii pe listele de disponibilizari. In timp ce Complexul Energetic Oltetnia a ajuns intr-o situatie critica din cauza imposibilitatii de a vinde productia de carbune, Fondul Proprietatea - actionar majoritar la companiei - cere 5.000 de disponibilizari suplimentare pentru a rentabiliza compania.


 

Miting in Targu Jiu

Sindicatele mineresti au organizat mitinguri de protest pentru joi si vineri in Targu Jiu. Minerii sunt nemultumiti de intentia conducerii de a reduce saptamana de lucru la 4 zile. Directorul general al Complexului Energetic Oltenia a declarat anterior ca nu poate vinde productia, compania avand stocuri uriase de carbune ce nu poate fi comercializat din cauza scaderii cererii, dar si din cauza costurilor mari de productie.

Mitingul minerilor va avea loc la Targu Jiu joi, intre orele 12.00 si 17.00, si vineri, intre orele 12.00 si 16.00. Organizatorul principal al protestelor este Federatia Nationala Mine Energie, care estimeaza prezenta a 5000 de mineri.

Federatia Nationala Mine Energie este condusa de Marin Condescu, unul dintre cei mai influenti oameni din sectorul energetic romanesc. Condescu controleaza si clubul de fotbal Pandurii Targu Jiu.

 

Directorul CEO Oltenia ii ameninta pe protestatari

Laurentiu Ciurel, directorul general al CE Oltenia, i-a amenintat direct pe minerii care vor participa la miting ca vor fi primii pe viitoarele liste de disponibilizari. Astfel, intr-o emisiune la televiziunea locala Acces TV, preluata de ziarul Pandurul, Ciurel a spus ca "dacă ni se pune piciorul pe gât, atunci când se vor face liste de disponibilizări, ne aducem şi noi aminte că în momentul în care ne-a fost greu am fost trataţi aşa. Oricine vede că situaţia este grea, că nu iese fum pe coşul termocentralei sau că nu mai are loc o lingură de cărbune în depozite”.

„Dacă Doamne fereşte vor veni momente de disponibilizări, cei care nu ne-au înţeles acum, nu vor fi înţeleşi atunci”, a mai spus Ciurel.

In plus, managerul CEO a dat detalii despre disponibilizarile de la companie, anuntind ca până în 2017 vor fi 2.171 de concedieri colective, iar 3.000 de angajaţi vor trece pe perioadă determinată.

 

Fondul Proprietatea vrea disponibilizari suplimentare

In şedinţa Consiliului de Supraveghere al CEO, unul din cei doi reprezentanţi ai Fondului Proprietatea - actionar minoritar la companie, a cerut directoratului disponibilizări în plus faţă de programul administraţiei. Acest lucru înseamnă că la cei peste 2.000 de angajaţi aflaţi în atenţie, Fondul Proprietatea vrea să se mai reducă încă 5.000 de locuri de muncă, transmite Impact in Gorj.

Sursa: hotnews.ro

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22