3 solutii pentru Nastase

Sabina Fati 22.03.2006

De același autor

Adrian Nastase nu are la indemana prea multe variante de lucru pentru a iesi din impas. Dupa ce partidul i-a retras increderea, obligandu-l sa renunte la fotoliul de sef al Camerei Deputatilor si la functia de presedinte executiv al PSD, fostul premier ar putea fie sa ramana o perioada in expectativa ca simplu membru, fie sa plece impreuna cu gruparea care inca il mai sustine, formand un alt partid, fie sa se adaposteasca intr-o alta formatiune parlamentara.

 

PC - adapost de conjunctura

 

Numarul dosarelor in care este cercetat Adrian Nastase creste de la o zi la alta, demonstrand ca marea coruptie de care vorbeau rapoartele Comisiei Europene in perioada 2000―2004 pornea chiar de la varful guvernului Nastase. Fostul premier are nevoie acum mai mult decat oricand de protectie politica, iar partidul sau refuza sa i-o mai acorde, pe motiv ca pierde prea multi simpatizanti. Singura formatiune spre care s-ar putea indrepta este Partidul Conservator: pe de o parte, fiindca liderul conservatorilor ii este dator lui Adrian Nastase, fara de care n-ar fi ajuns in parlament, iar pe de alta parte, fiindca PC ar putea face un calcul gresit, socotind ca, aritmetic, Nastase se bucura inca de popularitate. Sondajele sugereaza ca fostul premier ar avea de cinci ori mai multi votanti decat Partidul Conservator, ceea ce nu inseamna ca procentele de care beneficiaza fostul lider al PSD s-ar transfera automat catre conservatori. Pentru Adrian Nastase, un eventual adapost oferit de Dan Voiculescu ar fi binevenit intrucat, dincolo de sprijinul parlamentar, i se asigura si un vehicul de imagine prin trustul de presa controlat de presedintele PC. Intre cei doi exista o serie de complicitati care ies la iveala in momente complicate si care i-ar putea determina sa se apropie si mai mult in interesul ambelor parti. Conservatorii, cotati optimist la 3%, ar avea, in sfarsit, printre ei un lider cu notorietate, iar Adrian Nastase ar primi in schimb un sistem de ocrotire si un nou fotoliu.

 

Un nou partid, un nou inceput

 

15 filiale judetene PSD i-au ramas fidele lui Adrian Nastase si s-au opus retragerii sprijinului politic de catre partid. Daca ar vrea sa se razbune pe colegii sai care l-au parasit la greu, fostul premier ar putea sa convinga o parte din aceste organizatii sa se desprinda din PSD si sa formeze alaturi de el o noua formatiune. O analiza succinta ar demonstra insa ca un nou partid nu are sanse de izbanda, mai cu seama atunci cand este viciat de prezenta unui persoanj acuzat de coruptie. Istoria ultimei rupturi, care a avut loc in 1997, odata cu plecarea asa-zisilor reformisti din PDSR, in frunte cu Teodor Melescanu, sugereaza ca astfel de miscari sunt riscante. Alianta pentru România (ApR), cum s-a numit partidul format de Melescanu, a esuat in PNL, dupa ce a stat o legislatura pe tusa. Acest exemplu ar trebui sa descurajeze intentiile centrifuge ale fostului premier. Un nou partid nu i-ar satisface lui Adrian Nastase nici apetenta pentru putere, nici necesitatile urgente de protectie si nici revenirea in vitrina politicii autohtone.

 

Marginalizarea de nevoie

 

Adrian Nastase a parcurs traiectoria inversa a politicianului profesionist. A inceput de sus pentru a ajunge jos. La sase luni de la infiintarea Frontului Salvarii Nationale (FSN), Adrian Nastase era numit ministru de Externe (iunie 1990―octombrie 1992), devine apoi presedinte al Camerei Deputatilor (1992―1996) si presedinte executiv al PDSR (1993―1997). Din 1997 pana in 2000 ocupa fotoliul de prim-vicepresedinte al PDSR, iar din 2000 devine presedinte al PSD si prim-ministru. In 2004 rateaza cursa pentru Cotroceni, dar reuseste sa o capete pe cea de presedinte al Camerei, pe care o pierde un an mai tarziu, in urma scandalurilor de coruptie in care este implicat. In aprilie 2005, renunta de bunavoie la sefia partidului, refuzand sa intre in competitie cu mentorul si protectorul sau, Ion Iliescu, dar o primeste pe cea de presedinte executiv, pe care o pierde insa in martie 2006, odata cu retragerea sprijinului politic de care beneficia in PSD. Adrian Nastase ramane simplu membru de partid, dupa ce 15 ani a asteptat rabdator la umbra lui Iliescu disparitia acestuia pe cale naturala. La 56 de ani, Adrian Nastase nu mai are insa nici resursele, nici timpul necesar pentru a reface ciclul politic pentru a reveni la varful partidului care l-a facut puternic, bogat si popular. Chiar daca dosarele in care este cercetat s-ar incheia peste un an sau doi cu neinceperea urmaririi penale, reabilitarea sa in PSD ar fi problematica, fiindca amicii sai politici cu influenta isi creeaza propriile culoare de ascensiune, adversarii sai nu-i vor lasa nici o sansa, iar Ion Iliescu, redevenit instanta morala in partid, l-a dezmostenit inca din perioada cand era premier.

 

Varianta optima

 

Adrian Nastase este un politician perseverent si oportunist, care nu poate accepta o perioada prea lunga de abstinenta, la marginea lumii politice. Chiar daca si-ar dori un repaus, acesta nu poate fi prea lung, fiindca problemele penale il forteaza sa se apere si sa-si organizeze o fortareata. Dintre cele trei variante, singura care l-ar satisface, asigurandu-i in acelasi timp spatele, ar fi orientarea spre Partidul Conservator. Ramanerea in PSD ar fi insa o solutie mai onorabila pentru fostul premier, care in acest fel ar putea demonstra ca partidul sau nu a fost doar un vehicul care l-a propulsat in cele mai importante functii, ci si o familie politica in care are incredere. Stoicismul cu care Ion Iliescu a suportat decaderea in PSD ar putea fi un model pentru Adrian Nastase, dar e greu de crezut ca fostul premier il va urma.

 

Graba si treaba

 

Am de facut o mie de lucruri in fiecare zi si in fiecare clipa. Totul este urgent si toate termenele au fost deja depasite. Din cauza dorintei de-a face repede ce-am de facut pe indelete, mananc litere, scurtez cuvinte, incalec vocale. Asa o fi si cu politica romaneasca inainte de integrare. De aia nu ne intelege nimeni si nu ne intelegem nici noi pe noi.

Totule etse o mrae bramubreala...

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22