25.000 de oameni participa la Chisinau la un miting pentru unirea cu Romania

P.c. | 16.05.2015

Pe aceeași temă

Platforma Unionista Actiunea 2012 a organizat astazi un miting la Chisinau la care au participat aproximativ 25.000 de persoane. Evenimentul a fost organizat cu prilejul implinirii a 203 ani de la prima rupere a Moldovei prin pacea ruso-turca din 16 mai 1812, relateaza ziare.com

 

Organizatii civice care au organizat manifestatia solicita conducerii Republicii Moldova acelerarea integrarii in Uniunea Europeana prin unirea cu Romania.


Desfasurarea evenimentelor de la Chisinau: (preluare ziare.com)

18:30 - Manifestatia s-a incheiat. Duminica, la ora 16:00, unionistii vor pleca in autocare spre frontiera moldo-romana pentru a cere anularea interdictiei de a intra pe teritoriul emisa pentru George Simion.

17:42 - Participantii la mars au revenit in piata centrala. Presedintele Asociatiei 21 decembriei 1989, Teodor Maries, transmite mesajul lui George Simion, romanul expulzat de SIS. "Spune-le te rog din partea mea ca Unirea nu este pentru un politician anume, ci pentru idealul national roman. Sufleteste sunt alaturi de voi!"

Oamenii scandeaza "Georgica, Georgica!", potrivit Timpul.

17:00 - In timp ce in fata Guvernului mii de persoane au strigat "Unire", in spatele cladirii Executivului, zeci de politisti sunt pregatiti sa faca fata unor eventuale violente. Deocamdata manifestatiile au loc fara incidente semnificative, anunta organizatorii.

16:39 - Unionistii s-au oprit in fata sediului SIS. Acum doua zile, liderul Tinerilor Moldovei, George Simion, a fost retinut si expulzat din tara de agentii SIS

16:10 - Manifestantii au plecat in mars. Marsul va trece pe la ambasadele Rusiei, SUA si Romaniei. Organizatorii vor lasa cate un mesaj la fiecare reprezentanta diplomatica.

 

Foto: Platforma unionista



15:49 - Participantii la Marsul Uniionist au votat formarea Blocului Unitatii Nationale (BUN) in care au intrat organizatiile unioniste printre care sunt Miscarea Civica Tinerii Moldovei, platforma Actiunea 2012, Asociatia Lumina a pedagogilor transnistreni, Fundatia Regina Elena, Clipa Siderala, Asociatia Fostilor Deportati, Asociatia Tiras-Moldova etc. Lista ramane deschisa pana 1 iunie. Prima actiunea a blocului va fi organizarea unei Adunari Nationale pe 5 iulie, potrivit Timpul.

15:40 - 25.000 de oameni scandeaza "Rusia nu uita, Basarabia nu-i a ta!".

15:37 - In Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau, exista tarabe pe care se vand steaguri rusesti.

15:27 - Peste 25.000 de persoane, potrivit organizatorilor, s-au reunit sambata in Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau, de unde cer unirea Republicii Moldova cu Romania, la 203 ani de la anexarea Basarabiei de catre Rusia, relateaza PRO TV Chisinau, in pagina electronica.

15:22 - Manifestantii scandeaza "Traiasca, traiasca, Ardealul, Moldova si Tara Romaneasca!", "Limba romana-unica stapana!", "Chisinau si Bucuresti-doua inimi romanesti!".

15:20 - Silviu Musuc, comisarul-sef al Politiei Chisinau, a declarat pentru corespondentul Ziare.com ca marsul decurge fara incidente

15:18 - Numarul manifestantilor depaseste 20.000.

15:04 - "O manifestatie sincera, o manifestati adevarata, o manifestatie pe care nu ne-o va putea lua niciodata nimeni", a declarat Dorin Chirtoaca, primarul Chisinaului.

14:47 - Tinerii Moldovei au anuntat ca demareaza o campanie de colectare a semnaturilor pentru realizarea unirii cu Romania.

14:41 - "Tinerii nu mai vad viitor in Republica Moldova. Ne-am saturat sa-i ascultam pe acesti falsi pro-europeni care au deturnat cursul european al Republicii Moldova. Unirea este singura solutie", a declarat unul din activistii Platformei Actiunea 2012, in aplauzele celor prezenti. Manifestantii au scandat la unison "Unire!".

14:30 - In centrul Chisinaului ar fi deja 10.000 de oameni, potrivit organizatorilor.

14:25 - O fotografie din UK, primita pe adresa redactiei Ziare.com. "Sustinem si noi din UK marsul unionist de la Chisinau. Pana la urma toti suntem romani chiar daca ne desparte Prutul si o granita", ne scrie Sorin Han.

14:18 - "Protestatarii care au fost blocati la Cahul s-au pornit spre Chsinau. Despre acesta a anuntat unul dintre membrii grupului de manifestanti. Pentru a junge in Capitala ei au fost nevoiti sa urce in microbuze si autobuze de linie. La fel, membrii grupului au anuntat ca pe ei in aceste momente nu-i poate opri nimeni si nimic", scrie pe Facebook bloggerul moldovean Dragos Galbur.

14:06 - Un mesaj de sustinere a venit si de la diaspora unionista din Marea Britanie

14:03 - Aproximativ 40 de liceeni din raionul Floresti ar fi fost avertizati telefonic de catre politie sa nu participe la mars, scrie Infoprut.

13:55 - Romanii din diaspora transmit mesaje de sustinere pentru participantii marsului de la Chisinau - pe retele sociale, circula imagini din zeci de orase ale Europei, dar si din Statele Unite.

13:44 - Tinerii incep sa se adune in centrul Chisinaului.

13:38 - Un autocar cu 50 de membri ai organizatiei Tinerii Moldovei si alte persoane care doresc sa participe la manifestatia de la ora 14:00, din Piata Marii Adunari Nationale, este blocat, iar tinerii sunt legitimati de politie la Cahul. Liderul grupului sustine ca soferii refuza sa porneasca spre Chisinau, scrie Info Prut.

13:20 - George Simion a transmis un mesaj pe Facebook: "Nu uitati, suntem multi, suntem uniti, suntem puternici".

Recentele manifestari de nemultumire a populatiei si dorinta de a pune capat coruptiei si saraciei au nevoie de o solutie, considera organizatorii. "Ii schimbam de la putere pe unii cu altii si noi ramanem tot mai saraci si lipsiti de viitor. Unirea cu Romania este sansa noastra de a ne integra in Uniunea Europeana si de a avea un trai mai bun. Dupa cum a zis presedintele Traian Basescu, e singura noastra cale de a fi parte a spatiului european. Vrem dreptate, vrem Unirea" a declarat Elena Podoleanu, reprezentanta Actiunii 2012.

Manifestatia are loc in contextul in care presedintele Platformei Unioniste Actiunea 2012, George Simion, cetatean roman, a fost retinut, miercuri, de agentii Serviciului moldovean de Informatii si Securitate, iar in scurt timp a fost expulzat din Republica Moldova, primind interdictie de reintrare in aceasta tara timp de cinci ani. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22