22 PLUS, nr. 320: Fuzionismul

Tudor Glodeanu | 06.09.2011

Pe aceeași temă

Îmi imaginez că Fuzionismul, capitolul pe care l-am scris pentru cartea editată de Ionuţ Sterpan şi Dragoş Paul Aligică, ar trebui să-i intereseze, în primul rând, pe acei politicieni şi intelectuali de dreapta care înţeleg că supremaţia pe tărâmul ideilor este o precondiţie pentru câştigarea luptei politice. De ce i-ar interesa în principal pe aceştia? Fiindcă fuzionismul este un curent intelectual apărut din dorinţa de a scoate dreapta americană din irelevanţa în care o aruncă victoria politică şi intelectuală a stângii, începând cu anii ´30 ai secolului trecut. Mai mult, este un curent intelectual care a purtat dreapta americană spre victorie, însufleţind campioni din arena intelectuală şi politică, precum William F. Buckley Jr. sau Ronald Reagan.

Care sunt sursele fuzionismului ? După al doilea război mondial, tragedia războiului, ameninţarea comunistă şi creşterea puterii statelor în raport cu cetăţenii au determinat o mână de intelectuali conservatori şi liberali să-şi exprime public temerile în legătură cu mersul lumii spre dezastru şi să încerce să-i înţeleagă cauzele. Aşa au apărut curentele de idei care au servit drept materie primă pentru sinteza fuzionistă: conservatorismul tradiţionalist, anticomunismul şi liberalismul clasic revitalizat. Aceşti intelectuali nu s-au mulţumit, însă, să tragă semnale de alarmă. Au creat o infrastructură menită să asigure o contrapondere la perspectiva de stânga care predomina în mediul universitar şi în mass-media. S-au organizat, au scris, au căutat finanţări, au înfiinţat publicaţii (cititorii capitolului vor avea prilejul să afle povestea înfiinţării celebrei reviste-amiral a conservatorismului american, National Review), au susţinut politicieni, s-au implicat ei înşişi în politică. Toate acestea, în pofida disensiunilor interne, cu o admirabilă coerenţă în acţiune şi mesaj. Ba chiar, simţind cât de anevoioasă e lupta cu un adversar care avea
de partea lui şi superioritatea numerică, şi avantajul poziţiei privilegiate în sistemul politic, mediatic şi educaţional, au încercat
să dea o fundamentare teoretică îndemnului, corect din punct de vedere strategic, la unitate. Aşa a apărut fuzionismul, tentativa încununată de succes a lui Frank Meyer de a aplana conflictele de idei din sânul mişcării conservatoare americane.

Urmează o poveste de succes care poate fi o sursă de inspiraţie pentru orice politician sau intelectual de dreapta, dispus să plece urechea la lecţiile istoriei şi să extragă precaut învăţăminte (de ordin teoretic, instituţional sau, de ce nu?, antreprenorial), demne de transplantat în România.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22